< HomePage
Събота, 23 Февруари 2013

Ти, който даваш рушвет на пътния полицай, когато си нарушил правилата. Ти, който укриваш реалните си доходи, за да не плащаш данъци. Ти, който работиш без трудов договор, за да продължаваш да взимаш пари от държавата като безработен, или просто за да не внасяш социалните си осигуровки. Ти, който си закачил бойлера си преди електромера. Ти, който разпломбираш водомера си, за да го превъртиш назад. Ти, който си свалил пломбите на радиаторите си и се топлиш без да плащаш. Ти, който не си внесъл и стотинка в здравната каса. Ти, който не си платил данък сгради и такса смет на общината си. Ти, който караш колата си без застраховка гражданска отговорност и без платен пътен данък. Ти, който не си декларирал реалната получена цена за имота си, за да не платиш пълния размер на данъка. Ти, който пушиш в кварталното кафене, въпреки забраната за пушене. Ти, който слизайки от градския транспорт, оставяш билетчето си на някой който се качва. Ти, който паркираш напряко на тротоара или върху тревните площи и детските площадки. Ти, който си хвърляш фасовете и опаковките по улицата, в тревата, в пясъка на плажа. С какво точно пък ти си по-различен, по-достоен и по-честен от политиците и управниците, срещу които протестираш? Точно ти ли ще ми даваш акъл и ще ме учиш как трябва да се промени „статуквото“? Точно на теб ли да гласувам доверие да оправяш държавата и да подреждаш живота ми?

[ Добави коментар ]
Сряда, 9 Януари 2013

Това е непоискана реклама на Микроинвест. Съвсем безплатно.

Микроинвест, вие сте долнопробни спамъри, при това от онези, които се опитват да се правят на тарикати и много хитри. Но тези опити само разкриват какви тъпи, плоски и ограничени селяни сте всъщност.

Регистрирате пощенски акаунти в mail.bg и изпращате спам през тях.

А да, и да не забравя: mail.bg - вие също сте селяци, след като допускате услугата ви да се използва за подобна дейност. Да си го знаете и вие.

Та селяните Микроинвест... От адрес kasovi.aparati@mail.bg получавам следния "бисер":

Андрешковска работа... Темата на съобщението е RE: Запитване за договор блаблабла... Един вид - отговарят ми на моето запитване. Само дето аз не съм ги питал. И моят адрес е на BC - е па няма такъв имейл клиент, който да RE, като слага адреса на получателя на BC. Освен в селските фантазии на Микроинвест. Интересно ми е дали в договора им с Vivacom за доставка на Интернет свързаност е записано, че може да я използват за спам. Знам доста ISP-та които блокират на секундата абонат от мрежата си, който злоупотребява по този начин с услугата. Явно Vivacom не са от тях. Явно Vivacom и те са селяци. Ще публикувам тук част от хедъра на писмото, за да се види добре и IP адреса на андрешковците.

To: undisclosed-recipients:;
Received: (qmail 3126 invoked from network); 9 Jan 2013 04:49:11 -0000
Received: from unknown (HELO ahman45) (95.42.88.16)
by 0 with SMTP; 9 Jan 2013 04:49:11 -0000
From: "Êðàñåí Àíãåëîâ" <kasovi.aparati@mail.b>
Subject: RE: Çàïèòâàíå çà äîãîâîð çà ïîääðúæêà íà êàñîâ àïàðàò
Date: Wed, 9 Jan 2013 06:49:11 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/html; charset="Windows-1251"

Забележете професионалния charset на съобщението. По него се разпознават селяците в Интернет. Културните и цивилизовани граждани знаят как да си настроят имейл клиента да използва utf8 - все пак сме 2013 година, не 1990...

[ Коментари: 1 / Добави коментар ]
Коментари

Какво да кажа! Това се започна още миналата година - август месец, когато започна по-сериозната офанзива за смяна на фискалните устройства. Аз работя в такава фирма и смело мога да кажа, че политиката на Микроинвест е изключително мръсна и подла. Те събират от своите дистрибутори данни за техните клиенти, след което им разпращат мейл-оферти с дъпнинг на цените. Договарят комисионни за счетоводителите, които заведат свой клиент при тях за фискално устройство. Да продължавам ли? Изключително некомпетентни в тази област, те обещават на клиентите сервиз, който реално не могат да направят. Почти всяка каса я връщат в завода за ремонт, което не е коректно към клиента. Той си е платил за сервиз ТУК, а не в друг град. Съответно остава без фиск.устройство минимум 3 дни и трепери да не минат данъчни. Много от техните клиенти се върнаха към старите си сервизи след като им изтече гаранционния срок. Спирам, че стана много дълго.

Написа Краска на 09-Jan-2013 16:15


Събота, 29 Декември 2012

2012 е една добра година. Най-напред най-важното - всички сме здрави. Значи няма как да не съм доволен от нея. Като имам предвид това, време е да тегля чертата и да задълбая в детайлите:

Най-важният урок, който научих, е че общите обещания и пожелания не вършат работа... Ако искаш да постигнеш нещо, определяш си конкретни цели, взимаш конкретни решения и стоиш на тях. Например стотици пъти до сега съм си казвал, че, ей сега, още от понеделник, почвам да отслабвам! И нищо. Понеделник след понеделник. Не е от липсата на мотивация или от не осъзнаване на сериозността на проблема, който имам. Просто липсата на ясна цел не дава възможност да определиш посоката и да следваш малките стъпки по пътя, който ще те доведе до нея. От друга страна общите пожелания дават широки възможности за отлагане и шикалкавене с неопределеността си. Това е. Как научих този урок, четете надолу.

През 2012 се записахме в клуб за народни танци. Със Зори много пъти бяхме обсъждали въпроса, и винаги оставаше в графата - да, ама някой друг път... Е този път този път дойде тази пролет, след Великден. За наш огромен късмет в гимназията на две пресечки от нас точно по това време се сформираше група за начинаещи. За огромна изненада на Зори се обадих и ни записах. А за още по-огромна изненада и на двама ни - тръгнахме, продължихме и продължаваме да ходим. С огромно удоволствие при това. Няма да ви убеждавам колко е хубаво, просто отидете веднъж на репетицията на най-близката до вас група за начинаещи. Ще ви отнеме само един час, а може да ви даде невероятно много.

В началото на лятото стана ясно, че през есента клубът ни ще участва на международен фестивал в Бодрум, Турция. И ние двамката се писахме за участие. Добре, но бидейки 116 килограмов тюлен, едва успявах да изиграя до край чичовото хоро, с което щяхме да се представяме. Още по средата на танца краката ми омекваха и почвах да се влача извън всякакъв ритъм, а накрая само едното честолюбие ме крепеше прав да не се сгромолясам. Абсурдна ситуация и предпоставка за пълна излагация в Турция. И тогава, в средата на юли, си поставих конкретна цел - до 1 септември да се лиша от 16 килограма, за да не се излагаме пред чужденците. Мислех си, че ако съм само 100 килограма ще ми е по-лесно. Изпреварвайки малко събитията, искам да кажа, че не бях съвсем прав и 16 килограма не правят разлика толкова голяма, колкото се надявах тогава. Както и да е. За да постигна този резултат, трябваше да си направя и да следвам точен план. И той включваше няколко основни точки: първо - край с хляба; второ - сериозно ограничаване на сладкото; трето - край с газираните софт напитки и "натуралните" сокове; четвърто - ограничаване на калориите под минимума, който изгарям с начина си на живот, за да накарам тялото си да стопи запасите си от мазнини; пето - увеличаване на физическата активност, за да вдигна енергийния си разход, за да стопя мазнините по-бързо.

Първите три точки не са никак трудни за изпълнение. Просто не ям хляб, не пия газирано и сокчета, не посягам (често) към сладкото. Наистина е просто. Нищо от тези неща не е от жизнена необходимост за организма и ако го лиша от тях няма да пострадам по никакъв начин. Посягаме към тях само по силата на навика. Всичко, което трябваше да направя бе да издържа първите десетина дни, за да пречупя навиците си. Както и да осъзная, че не се лишавам от нищо важно или ценно и не правя някаква страхотна жертва... В момента тези неща не само че не ми липсват, но и не ме изкушават - просто ги подминавам, без да им обръщам особено внимание.

Четвъртата точка - ограничаването на калориите - изисква малко повече усилия и се състои от няколко стъпки. Първо, естествено, трябваше да изчисля приблизително ежедневния си енергиен разход. На много места в Интернет има формули и коефициенти за целта. След това, трябваше да изчисля с колко калории дневно трябва да намаля енергийния си приход, за да успея в рамките на 40 дни да сваля 16 килограма. Тук ми помогна Зори, като ме насочи към сайта www.fitday.com. Там мога да задам теглото си, теглото което преследвам, срока в който искам да го постигна, а сайта прави необходимите изчисления. Естествено вече нямам нужда от него, защото се научих как да си направя тая сметка сам, но тогава нямах никаква идея от тези неща. Изчисленията показаха, че трябва да сведа калориите до 1000 на ден... Сега знам, че това е изключително нездравословно, ако се прави за дълъг период от време. За мой късмет съм си го причинил само за 40 дни... Другото, с което fitday.com е много полезен, е дневника на храненето - с него мога да планирам яденето си за деня, така че да се вместя в "бюджета" си, като използвам огромната им база данни с калорийните стойности на различните храни. Тук е момента да вметна, че от лятото на 2011 съм възприел режим на хранене по схемата Fast-5: едно ядене за деня във времето от 17:00 до 22:00, а през останалото време - никакви калории, само вода, чай и кафе без подсладители, сметанки и мляко. В интерес на истината, сам по себе си този режим не се отразява много на теглото - за година и нещо с него успях да се лиша само от 4 килограма - слязох от 120 на 116. Но този режим изключително много ми помогна сега защото с него е много по-лесно да се прилага ограничаването на калориите. Ако трябваше да разпределя моите 1000 калории дневно на няколко хранения през деня, щеше да се окаже, че трябва да ям по две-три хапки на ядене... Което чисто психологически щеше да има негативен ефект. Докато 1000 калории, но на едно сядане на масата - това вече като обем, чисто физически, си е сериозно количество храна и визуално действа "засищащо" на разума. А и на стомаха - имаше дни в които ми беше трудно да си изям дажбата и после ми беше тежко, наистина. Това, което е най-важното при калорийната рестрикция, е точното планиране на храната и стриктното придържане към планираното меню за деня. Никакво отклонение. От тази гледна точка, стратегията с едно ядене на ден отново има предимство - много по-лесно е да планираш и приготвиш едно ядене.

Петата точка - повишаване на физическата активност. Би било хубаво, ако имах възможност да ходя на фитнес два пъти седмично, вместо веднъж. Но нямам по ред причини. Което ми даде възможност да осъзная нещо, което е очевидно, но всички ние не осъзнаваме - физическата активност не е само във фитнес залите или на спортните съоръжения. Навсякъде около нас е, във всеки един момент. Разликата във физическата активност може да дойде от прости неща като ходенето пеш. Качването по стълби. Дори пазаруването в супермаркета без количка, като нося покупките в кошница на ръка. Има десетки подобни изключително достъпни трикове, които, като се натрупат, водят до доста сериозно вдигане на енергийния разход, без особени усилия и без да се налага да отделяте специално време за тях, или да посещавате специално място. Със Зори ежедневно ходим пеш по 7 километра горе-долу от както живеем в Редута. Освен това, приложих още един трик - преустроих работното си място в офиса така, че да мога да работя изправен, а не седнал. Работата ми го позволява. Само тази простичка промяна, която ми позволява да прекарвам 9 часа на крак, вместо по гъз, води до приблизително 20% вдигане на енергийния разход за деня. Никак не е зле и не изисква специални усилия, умения, съоръжения. Заедно със Зори започнахме да прекарваме и повече уикенди в планината, дори успяхме в три поредни уикенда да изкачим три планински върха - Безбог, Мусала и Чени връх. Изключително приятен начин да изгориш някоя калория.

Планът беше готов, стъпките ясни, трябваше само да се придържам стриктно към взетите решения. Резултатът не беше изненадващ. На първи септември тежах точно 100 килограма. Нямаше никакъв шанс да се проваля. Успехът дава крила и подтиква към нови предизвикателства. Следващата ми цел беше да сляза под 100 килограма. Спазвайки същия план, но с корекция в калориите към по-здравословни граници. Естествено успях. Днес целта ми е да достигна горната граница на здравословното тегло за моя ръст до 15 март. И никак не се съмнявам, че ще успея, защото вече знам, че ако имам конкретна цел и план как да я постигна, ако следвам стриктно стъпките на плана, няма начин да се проваля. Освен това имам Зори, която винаги ме подкрепя и ми помага да не се отклонявам от целта, винаги ми дава правилните идеи в подходящия момент. Да има на кого да разчиташ по пътя е безценно предимство. Аз съм късметлия :)

Това е урока, който научих през 2012 и който исках да споделя. Не си обещавайте общи приказки. Поставете си конкретни цели.

Друг път ще пиша какво още ще преследвам през 2013 - защото апетита идва с яденето, нали така, и на мен ми се е отворил апетит за няколко доста големи "залъка". За днес стига толкова, и без друго май това е първият толкова дълъг текст тук.

[ Добави коментар ]
Четвъртък, 13 Декември 2012

Пиесата на Едуард Олби "Козата или коя е Силвия" е сред най-силните откровения за Любовта в световната литература и драматургия. До него класически любовни истории като "Ромео и Жулиета" на Шекспир изглеждат като чиклит до "Братя Карамазови" на Достоевски.

В хода на действието героите постоянно повтарят, че тази любов, за която става въпрос е "отвъд". И това е самата истина. В пиесата става въпрос за онази голяма и истинска Любов, която не знае граници. Онова чисто чувство, което издига човешкия дух нагоре, дори когато е избрало за обект на възвисяващите духа трепети такъв необичаен обект като една коза. А може би точно заради това успява да го възвиси отвъд небето, до орбити където не би могло да го изпрати друго, "човешко" чувство? Олби ни представя Любовта в нейната крайна, най-чиста и най-силна степен - истинска любов, която не признава различия и предразсъдъци. Не е ли тази крайна Любов това за което копнеят всички Жулиети и Ромеовци от всички времена по всички краища на Света? И все пак, когато се сблъскваме с нея, нашата човешка природа не е в състояние да я понесе. Пиесата на Олби ни представя Любовта и като катастрофа. Като крайно разрушение. Силата на Любовта е като силата на Бога - човекът не е в състояние да погледне в лицето чистата и истинска Любов, направи ли го, тутакси ослепява и загубва разсъдъка си завинаги. Тази чиста Любов опустошава човека и го оставя емоционално и духовно унищожен - него и всичко, и всеки до който се докосне, след като душата му е изгоряла в пламъците ѝ. Оставя след себе си един до край унищожен свят. Човекът е слаб съсъд, той не може да вмести в себе си, в крехката си черупка, безграничната Вселенска Любов... И след края на пиесата остава един въпрос да виси със страшна сила над главите на публиката... А дали някога изобщо някой от нас е обичал с истинска и чиста Любов? А дали изобщо искаме да изпитаме такава истинска и чиста Любов? Вероятно отговора за всеки от нас, независимо колко различни сме, е един - не. Защото сме човеци, а на човеците не е дадено да изпитат тази Любов. За човеците е отредена онази по-човешка, по-поносима любов - да обичат ближния си като себе си... а те дори и с нея не успяват да се справят. И след края на спектакъла, въпреки че сме се посмели на абсурдните диалози и ситуации на сцената, излизаме от залата с някакво несъвсем определено и неясно чувство на тъга, на липса и неосъзната болка по нещо, което никога няма да имаме.

Пиесата "Козата или коя е Силвия" е задължителна. Постановката на Явор Гърдев на камерната сцена в театър "Иван Вазов" е не просто феноменален успех. Тя е успешен феномен. Идеите на Олби за Любовта се оживяват пред очите ви благодарение на прекрасната игра на актьорите. Образите успяват да разстърсят сетивата и съзнанието със своята плътност, убедителност и реалност. Няма никакво театралничене, няма сценични ефекти и актьорско-режисьорски трикове. Печалната истина е, че дори текст като този на Олби може да бъде опропастен и опсредствен. За наше огромно щастие това не се случва на камерната сцена в театър "Иван Вазов". Напротив, аз лично не мога да си представя по-добра постановка на тази пиеса, с по-добра режисура и актьорска игра. Ако все още има хора, които не са присъствали на това Откровение за Любовта - препоръчвам го без никакви резерви.

[ Добави коментар ]
Събота, 3 Март 2012

Short english description: A script that will use openssl to generate self-signed x.509 certificate for you.

Flattr this

Все повече компании изискват от партньорите си да използват електронни сертификати за подписване на електронната кореспонденция помежду им. Особено компаниите от ИТ сектора. Ако работите с такива компании, препоръчвам ви да използвате услугите на CACert - организацията предлага безплатно издаване и поддържане на x509 сертификати, подходящи за целта. Разбира се - ако партньорите ви са ОК с издадени от тях сертификати, защото различните компании имат различни изисквания. Някои са склонни да приемат и самоподписани, издадени от самите вас, сертификати. Всъщност реално погледнато няма особена разлика дали сертификата сте си го генерирали сам, или ви е издаден от CACert - и в двата случая има равни гаранции за това, че имейла, подписан с този сертификат, е изпратен наистина от вас. Така че просто ги попитайте и ако нямат проблем сертификата ви да е самоподписан, генерирайте си го сам с OpenSSL, става с пет извиквания на openssl в конзолата. Ако ви се струва сложно и не ви се чете man-а на командата, използвайте този елементарен скрипт, който спретнах за собствена употреба: gcx509. Той ще ви зададе няколко въпроса, чиито отговори са му необходими за генерирането на сертификатите и ще ви генерира персонален ключ, публичен сертификат (който да раздадете на кореспондентите си) и pfx файл, който да импортирате в програмите, които ще използват сертификата ви за подписване на комуникациите ви.

[ Добави коментар ]
Неделя, 12 Февруари 2012

От самото начало на преговорите за подписване на търговското споразумение ACTA и до днес, основна грижа на заинтересуваните да го има е публичната информация за него да липсва или да е противоречива, неясна и откъслечна. Понеже няма как да запазят материята в тайна, което много им се иска, те правят всичко възможно информацията, която неохотно пропускат към обществото, да е негодна и объркваща, да замъглява още повече картината, вместо да я фокусира и изчисти.

Говори се, че дори на народните представители в българското Народно Събрание, е бил раздаден некоректен текст на търговското споразумение - уж за да бъдат запознати с него. Ако това е вярно - представлява открит опит за измама и подвеждане на законодателната власт и би трябвало да се намерят отговорните и да се разследва умишлено ли са изготвили и разпространили грешен текст сред депутатите, или са го направили от глупост - и в двата случая е невъзможно да продължат да работят това което работят за НС, защото ме е страх да си помисля колко закони са приети на база информация подготвена за законодателите от тези глупави||злонамерени хора.

Медиите от своя страна, в стремежа си да представят обективно темата (или в стремежа си да представят пред зрителите своето субективно и предубедено представяне като обективно, защото собствениците им са про-ACTA по силата на икономическия си интерес), организират (уж) дискусии на които дават трибуна на представители на заинтересованите индустрии да изразят своите доводи в полза на споразумението. И тези представители използват даденото им ефирно време много умело, за да размият и омаловажат темата, да изместят дебата, да настроят съсловието на творците и изпълнителите от развлекателната индустрия срещу обществото, което потребява произведения от тях продукт и обратно. И се справят много добре. Най-вече с вдигането на шум в студиото, заглушаването на опонентите и пресичането на всеки опит да се каже нещо смислено по темата. А някои от тях не се притесняват да манипулират зрителите и да подхвърлят откровени лъжи в публичното пространство - като например твърдението, че в България до 90те години на XX век изобщо било нямало закон за защита на авторското право. Техните артистични изпълнения естествено не могат да подведат хората, които разчитат широк кръг от информационни източници и не ограничават зрителното си поле до телевизионния екран. Интернет буквално прелива от информация по темата - разностранна, субективна, обективна, мнения на творци за и против, анализи на прависти-специалисти в авторското право, медийни експерти... Иронията е, че точно тези добре информирани хора представляват публиката, на която разчитат артистите. Хем разчитат на тях, хем се опитват да ги излъжат в очите. Всъщност манипулациите на индустрията зад ACTA, действат най-резултатно сред хората, които разчитат на телевизията/печатните издания като основен и единствен източник на информация - у нас, а и по света, това са предимно хора в третата възраст... поколението, непосредствено преди информационния бум, предизвикан от широкото навлизане на Интернет в живота. Малко или много това е пасивната част на обществото.

Активната част, активните граждани не могат да бъдат подведени и манипулирани. Всъщност това е което обрича на неуспех цялата им кампания. Манипулациите им са прозрачни и очевидни за модерния човек. И го отблъскват, защото никой не обича да бъде лъган и да го правят на глупак. Индустрията на миналото използва средства от миналото, за да манипулира хората на миналото. И да загуби завинаги за своята кауза хората на бъдещето. Защото изречената от телевизионния екран лъжа, бива на секундата разобличена от едно просто търсене в Интернет. Няколко кликвания върху хиперлинкове разкриват опита за манипулация веднага. Безвъзвратно отминало е времето, когато е било достатъчно да кажеш нещо от телевизионния екран, за да бъде то прието за неоспорима истина. Телевизиите и вестниците нямат и половината авторитет, който са имали в миналото. Но бидейки хора на миналото, следвайки модели от миналото и полагайки огромни усилия да спрат бъдещето, поддръжниците на ACTA действат по рецепти от миналото. Единствения резултат, който ще постигнат е че ще си останат в любимото си минало, а Светът ще продължи напред без тях.

Битката е загубена за тях, защото отдавна са загубили контрол върху информацията. Не можеш да лъжеш успешно, ако хората имат възможност лесно и бързо да засекат казаното от теб с други независими източници. Не можеш да манипулираш информираното обществено мнение. Ако не си единствения източник на информация, или ако не контролираш повечето източници на информация, не си в позиция да насочваш общественото внимание накъдето ти е изгодно, за да го отклониш от собствените си тъмни действия.

Всъщност това е за което се борят и ACTA, и PIPA, и SOPA, и INDECT - контрол над информацията. Зад всичките им "добри" намерения и "защитнически" напъни - контрол над информацията. Вероятно някъде в началото на новия век на тези хора им е станало ясно, че са изпуснали положението от контрол. Че вече е много трудно да управляват общественото мнение. И панически започват да се опитват да си го върнат с всички средства.

Само че наистина са много закъснели. За наше щастие и за тяхно нещастие. Ние сме в много по-изгодна позиция от тях. Ние не трябва да се борим тепърва за свободен достъп до информация, защото малко или много - вече го имаме. От нас се иска единствено да го защитим и опазим. И имаме всичко необходимо да го направим. Мозък. И достъп до информация. Иска се само да използваме тези двете и да не се оставяме да ни манипулират.

[ Добави коментар ]
Неделя, 5 Февруари 2012

Споделянето не е престъпление, както се опитват да ни убедят заинтересованите само от личните си печалби бизнесмени от (най-вече) развлекателната и фармацевтичната индустрии. Споделянето на идеи, информация и постижения, е в самата основата на прогреса, в основата на това което е цивилизацията ни днес. Може ли това, което ни е движило напред по целия ни исторически път като цивилизовани хора да е лошо и вредно?! Няма начин. Колкото и пари да се инвестират в платени "проучвания" и "експертни" публикации. Културата ни нямаше да е на това ниво, ако на творците ни им беше невъзможно да заемат и надграждат образи, идеи и сюжети един от друг. Медицината ни нямаше да е на това ниво, ако на учените им беше забранено да използват резултатите от работата на колегите си, за да стъпят на тях и да ги доразвият. Това е истината. Един механизъм, създаден преди малко повече от два века (поправете ме ако греша) с благородната идея да осигури на творците средства за преживяване при тогавашните условия, днес се използва от хората, които живеят на гърба на творците и учените, за да им гарантира печалба и охолен живот от експлоатирането на чуждото творчество и знание. И понеже прогресът върви неотклонно напред, условията се променят и светът около нас не е този от преди два века, на тези паразити им е все по-трудно и по-трудно да удържат изгодното за тях положение на нещата. За да го направят, за да оцелеят и да продължат да трупат печалби от труда на творците, трябва да създават пречки пред свободното разпространение на сътвореното. Иначе стават излишни и човечеството ще ги надживее, ще продължи напред без тях - казано с думи прости. АСТА е поредния им опит да гарантират съществуването си, като се опитат завъртят колелото на историята назад. Отчаян опит. Защото както историята сочи - който се опитва да застане на пътя й и да сложи прът в колелата й, просто бива прегазен. Има толкова много мокри петна по Пътя на човешката история. Няма да успеят и този път.

Част от поредния им опит да спасят паразитното си съществуване, е намерението им да превърнат споделянето в престъпление, споделянето в мръсна дума. Ние трябва да се противопоставим на това. Като издигнем гласа си, като демонстрираме нагледно, че това не е така. И че ние, които вярваме в споделянето, не сме престъпници, че не пием кръвта на творците, както други правят това доста по-добре от нас. Какъв по-добър начин да направим това от един върховния жест на споделяне- да споделим живот? Да споделим кръвта си с непознати в нужда. Да дарим кръв. Не ви призовавам на протест на определено място в определен ден и час. Призовавам ви да отделите час-два от собственото си време и да споделите кръвта си с хората. Когато на вас ви е удобно. Просто го направете. Снимайте се докато го правите, ако искате държейки лист с написана на него вашата позиция срещу АСТА. И изпратете снимката на Боян Юруков, който също ви призовава да го направите, или на мен - jordan.radunchev at gmail. Така ще покажем, че хората против АСТА са нормални, отговорни, загрижени и всъщност работят в полза на обществото - на цялото общество, дори и на тези, които се опитват да прокарат АСТА и да нарушат основните ни права и свободи.

Ще покажем, че споделянето всъщност е един прекрасен жест, който спасява животи - буквално и преносно, директно и индиректно.

Разпространявайте този призив, за да стигне до повече хора. Нека протестираме по начин, който ще допринесе реална полза, освен че ще изрази позицията ни срещу опитите на корпорациите да спрат прогреса и да ни превърнат в неизчерпаем източник на печалби без право на собствено мнение, без право на свободно себеизразяване.

[ Добави коментар ]
Четвъртък, 19 Януари 2012

ИНТЕРНЕТ, 18 януари 2012

ПУБЛИЧНО ИЗЯВЛЕНИЕ

http://static.thepiratebay.org/legal/sopa.txt

Преди век Томас Едисон регистрира патент за устройтво, което "ще бъде за очите това, което е фонографа за ушите." Нарича устройството си Кинетоскоп. И става не само един от първите, записали видео, но и първият притежател на изключителните права върху движещите се картинки.

Заради патентите на Едисон върху движещите се картинки и тяхната финансовата тежест, по това време е почти невъзможно да се създава кино на източния бряг на Северна Америка. Поради което филмовите студия се преместили в Калифорния и основали това което днес познаваме като Холивуд. Основната причина била, че там патента на Едисон нямал юридическа защита. Реално там нямало и законодателство в областта на авторското право, така че студията можели свободно да използват вече съществуващи текстове, приказки, истории, филми, и да правят свои филми по тях. Както например постъпили Дисни, когато направили Фантазия - едно от най-хитовите им заглавия за всички времена.

На практика цялата тази индустрия, която днес се оплаква от загуба на контрол върху интелектуалните права, е основана върху нарушаването и заобикалянето на интелектуалните права. Те са използвали (или ако трябва да си послужим с техните термини - "ограбили" са) интелектуалния продукт на други хора без да платят за него. Направили са го, за да натрупат огромни печалби. Днес всички те са преуспели и повечето филмови студия са в списъка Fortune 500 - сред най-богатите компании в света. Постигнали са всичко това, тъй като са имали възможността да използват безвъзмездно чужд интелектуален продукт. И днес те държат правата върху това което другите създават. Ако вие искате да публикувате нещо, трябва да се съобразите с правилата им. Правилата, които те са създали, заобикаляйки съществуващите правила на други хора.

Причината днес те да се оплакват от "пиратите" е проста. Ние правим същото като тях. Ние заобикаляме правилата, които те са създали, и създаваме свои собствени. Ние разрушаваме техния монопол, като предлагаме на хората нещо по-ефективно. Ние даваме възможност на хората да общуват пряко един с друг, заобикаляйки посредниците, които в някои случаи заграбват повече от 107% от печалбата - да, всъщност артистите си плащат, за да работят за тях. Всичко е заради конкуренцията, която представляваме ние. Ние доказахме, че самото съществуване на посредници като тях е ненужно в наши дни. Ние сме просто по-добри от тях в разпространението на интелектуални продукти.

Иронията в цялата ситуация е, че нашите нови правила, са всъщност много подобни на основополагащите идеи върху които самия съюз на Съединетите Американските Щати е изграден. Ние защитаваме свободата на речта. Ние гледаме на всички хора като на равнопоставени. Ние вярваме, че цялото общество, а не някакъв елит трябва да управлява нацията. Ние вярваме, че законите трябва да се създават в полза на обществото, а не в защита на богатите корпорации.

The Pirate Bay е истинска международна общност. Членовете на нашият екип са пръснати по цялото земно кълбо - с изключение на САЩ. Нашите корени са шведски, и наш шведски приятел ни каза следното: думата SOPA на шведски означава "боклук". Думата PIPA на шведски значи "тръба". Това, разбира се, не е само просто съвпадение. Те искат да превърнат Интернет в еднопосочна тръба, на която Те владеят горния край, изливайки боклук надолу по нея върху всички нас, подчинените им потребители. Но общественото мнение по този въпрос е ясно. Питайте когото и да е на улицата и ще откриете, че никой нежелае да бъде тъпкан с боклуци. Отговорът на въроса защо американското правителство иска американските граждани да бъдат тъпкани с боклуци е извън границите на нашето въображение, но ние се надяваме, че вие ще ги спрете преди всички ние да бъдем удавени в боклук.

SOPA не може да направи нищо, за да спре TPB. В най-лошия случай ще се пренесем от домейна .org към някой от хилядите други домейни които вече използваме. Държавите, които блокират достъпа до TPB, Китай и Саудитска Арабия например, блокират хиляди адреси, които водят до нашия сайт. И успяват ли наистина да спрат достъпа на гражданите си до The Pirate Bay? Ами не.

За да се реши "проблема с пиратството" трябва да стигнем до самия първопричинител на проблема. Развлекателната индустрия твърди, че създава "култура", но всъщност това което наистина правят е да продават на надути цени плюшени куклички превръщайки единадесет годишни момиченца в анорексички. Или като ги принуждава да работят във фабриките за куклички практически без никакво заплащане, или като ги залива с филмчета и телевизионни шоута, които ги карат да се мислят за невероятно дебели.

Във великолепната компютърна игра на Сид Майърс Цивилизация вие можете да построите Чудесата на Света. Едно от най-мощните е Холивуд. С него вие можете да контролирате културата и медиите по Света. Рупърт Мърдок беше доволен от компанията си MySpace и не виждаше никакъв проблем с пиратското съдържание в сайтовете на потребителите там. До като MySpace не фалира. Сега той нарича Google най-големия източник на пиратско съдържание на Света - просто защото им завижда. Той би искал да задържи контрола над умовете на хората само за себе си, а със сигурност Google и Wikipedia представляват много по-обективен и предпочитан източник на информация от Fox News.

Някои от детайлите (години, дати) вероятно са грешно посочени в това публично изявление. Причината за това е, че в момента достъпът до Wikipedia е затруднен. Под натиска на нашите банкрутиращи конкуренти. Извиняваме се за това.

THE PIRATE BAY, (K)2012

[ Добави коментар ]
Петък, 13 Януари 2012

SOPA, PIPA... На всички ни е ясно какво крият зад тези абревиатури. Ако някой още не е разбрал, значи или работи за RIAA/BSA, или живее в комуна на амиши... Няма да ви разказвам защо е важно да се противопоставим на подобни проекти - други са го направили по-добре от мен. Искам да споделя едно друго притеснение... Наблюдавайки последните развития в Интернет, един въпрос придобива все по-ясни и остри очертания. Какво защитаваме, какво се опитваме да опазим от SOPA-домогванията? Интернет?! Кой Интернет? Световната Мрежа на Facebook и Google? Защото в това се превръща Интернет с всеки изминал ден. Браузърните войни, когато всеки браузър се опитваше да си "огради" колкото се може повече от световната мрежа и да направи "територията" си недостъпна за потребителите на конкурента, са минало. Но войните като цяло - не са. Днешната е между Фейсбук и Гугъл и е за същото - за територия, за душите, сайтовете и кликовете на интернет потребителите... Битката е жестока. А когато си въвлечен в такава битка не е лесно да останеш добър и да поставяш интересите на потребителите си пред своите интереси. Огромен е натиска да отвърнеш на мръсните номера с мръсни номера, да жертваш (уж малко) от свободата на потребителите в името на Окончателната Световна Победа на Доброто... И наистина - всички виждаме как Гугъл е все по-далече от собственото си мото Don't be evil. Последните промени в търсачката на Гугъл - сърцето и душата на Гугъл - я превръщат в нещо по-близко като идеология до Baidu, от колкото до идеала за не манипулиран достъп до ресурсите на Интернет. Постепенно, но упорито Google и Facebook, уж конкурирайки се, сближават позициите си по основния въпрос как трябва да изглежда Интернет. Изобщо няма да се учудя ако в недалечно бъдеще военните действия бъдат прекратени и заменени от стратегически партньорства и съвместни проекти - и двата гиганта се ръководят от интелигентни лидери, които със сигурност знаят, че най-лесно се правят пари в не конкурентна среда... Лошото е, че те са които формират бъдещето на Интернет. Те определят посоката в която ще се развива мрежата. А аз все повече си мисля, че тяхната Мрежа не е мрежата, която имахме и все още имаме предвид, когато говорим за Интернет. Когато алармираме, че SOPA и подобни застрашават свободата на Интернет. Проблема е, че докато сме ангажирани в битката срещу SOPA-подобните заплахи, зад гърба ни Фейсбук и Гугъл подменят Интернет с копие, такова каквото на тях им е удобно.

И един ден, когато отстраним всяка възможност заплахи като SOPA да станат действащи закони, защото този ден ще дойде, не се съмнявам, та когато това се случи, ще се огледаме и ще открием с горчивина, че Интернет, който така пламенно защитаваме, си е отишъл, останал е в миналото, и всичко което имаме е един огромен Фейсгугъл... В който Зукърбърг, Пейдж и Брин решават кое е добро за всички... ще победим в битката, но ще сме загубили войната... защото увлечени в битката, изобщо сме изгубили от поглед истинското бойно поле, на което се водят истински важните военни действия.

[ Коментари: 2 / Добави коментар ]
Коментари

Силно се надявам страховете ти да не се сбъднат! Не че Google и Facebook няма да достигнат до момента, в който да налагат собствена цензура, Google вече го правят в резултатите от търсене. Но хубавото на Интернет и World Wide Web е, че винаги ще се намира начин да се заобикалят ограниченията, наложени от отделни играчи.

Написа Гонзо (email) (www) на 13-Jan-2012 11:28


Не знам само с надяване дали ще стане, или ще трябва да се натиска... кофтито е, че са много силни и натискането може и да не помогне...

Написа yradunchev на 13-Jan-2012 11:32


Вторник, 3 Януари 2012

Днес доста хора, някои от които уважавам дълбоко, демонстрираха високи интелектуални заложби, упражнявайки риторическите си умения върху позицията на Българската православна църква относно Ин Витро. От позицията си на хора съвсем повърхностно запознати с постулатите и догматиките на Християнската религия. От позицията си на атеисти. При това - войнствени такива. Войнствени - ще рече такива, дето не им стига да отричат съществуването на Бог и да наричат вярващите с разни обидни имена, ами освен това държат да разбият на пух и прах всякаква религия, като демонстрират своята превъзхождаща всякакви богове интелектуална мощ, бляскавия си ум и богатия си речник... Аз няма да споря с тях. Защото спор няма да се получи, понеже тези хора не са запознати даже с елементарните основания на християнската религия, която иначе така убедително тълкуват и атакуват. Няма да повтарям и излагам отново становището на БПЦ и обосновката му относно Ин Витро.

Аз имам само няколко въпроса, върху които искам смирено да помоля громителите на опиума за народите да вземат отношение, демонстрирайки ни още веднъж интелектуалната си мощ, бляскавия си ум и богатия си речник.

Според тях как би се изказал господин Чарлз Дарвин по въпросите на Ин Витро оплождането? Какво е отношението на еволюционната теория за произхода на видовете към противозачатъчните средства? Как в естествения отбор на видовете се вписват ваксините и имунизациите. Какво е отношението на еволюционната теория към сурогатното майчинство? Поправете ме ако греша, но едно от основните положения в тази теория не е ли, че "дефектните" представители на вида не се възпроизвеждат, за да не предадат на поколението си дефектите и така да предизвикат регрес и отмиране на целия вид? Преди да ми скочат, нека уточня- като православен християнин не споделям тези идеи, моя възглед за произхода на видовете и на видимия и невидимия свят е доста по-различен и бих казал - по-хуманен от този на Дарвин и последователите му. Та интересно ми е да послушам/почета разсъжденията на въпросните "компетентни" по всичко персони върху тези въпроси. Да не би да се окаже, че Еволюцията и теориите на Дарвин са пълна глупост и опиум за народите, също като човеконенавистническата и злокобна християнска религия, понеже отричат правото на човека да се възпроизвежда в случаите когато самата Природа му е отнела това право..

[ Коментари: 6 / Добави коментар ]
Коментари

Аз не съм компетентен, но имам мое си мнение.

Една от причините за издаване на теорията близо 20 години по-късно е вярата на Дарвин. Той много се е терзаел за ефекта, който ще има трудът му (не само генерално, но и за него самия, 'щото знаем какво става с хората, дето бръщолевят, че Земята се върти).

От друга страна не мога да разбера каква е драмата с теорията за еволюцията. Еволюцията е просто едно от нещата, които са заложени в Сътворението. Сега погледнах и още тогава е имало по-либерални хора от църквата, които са се съгласявали с теорията и са смятали, че Бог така е решил да бъде. Май най-обидени от цялото нещо са хората с голямо его, които се обиждат от идеята, че са произлезли от маймуни.

В крайна сметка хората, които вярват в интелигентния дизайн, са много облагодетелствани от факта, че винаги могат да кажат - защото Той (Бог, Ктулу, Големият Оранжев Ойлюф, етц) така е решил :)

По въпроса за ин-витро - от чисто биологична гледна точка, според мен това е анти-еволюционно и глупаво in the long run (ако говорим не за травма, ами вродена невъзможност). Но все пак имаме и технологична еволюция, част от която бърка в биологичната. Медицината променя хода на биологичната еволюция, но в крайна сметка не можеш да отречеш правото на хората на по-добър живот. Освен ако не си съвсем хахо и не отидеш да живееш в пещера, защото по христово време така са правели (или си Сциентолог).

В крайна сметка хората трябва по-малко да се дърлят за такива неща и да се инвестира повече време в наука. Защото както и от който да е създадена Вселената, научните резултати са си валидни.

Както казваше котаракът Леополд: "Момчета, хайде да си бъдем приятели."

Написа Shaio (www) на 04-Jan-2012 10:42


Тоест, да разбираме, че правото на раждане трябва да се обуслави от случайността - ако прихване, прихване. Ако не - сори. Така ли?
Всички мерки срещу безплодието и проблемите свързани с него да се прекратят?
Или да предпазим природата от собствените й грешки, като започнем да издаваме сертификати за упълномощен родител - само на хора, които не са плешиви, нямат наследствено предавани болести и са енергични.
Ако оставяме всичко на примитивно ниво, защото такава е класиката, това означава да се откажем от науката въобще - тя се бори с естественото, със статуквото.
Точно както са изобретени автомобилите и са забавили мускулната ни еволюция, предразполагайки ни към статично положение. А църквата има ли нещо против автомобилите? Например луксозните?

Написа Barurumm на 04-Jan-2012 11:15


Ами, човек, следващата стъпка след in vitro и сурогатното майчинство е именно това за което ти говориш:

"Или да предпазим природата от собствените й грешки, като започнем да издаваме сертификати за упълномощен родител - само на хора, които не са плешиви, нямат наследствено предавани болести и са енергични"

Нарича се евгенетика и е естественото продължение на тероията за произхода на видовете, мечтата на всеки еволюционист. Понеже сме в състояние да оплождаме ин витро и да имплантираме оплодени яйцеклетки в чужди утроби, и понеже всички искат здрави, русоляви и синеоки бебета, които порастват до 1.80 и имат рамене на плувци - защо науката да не им ги даде, а? Искаш математик - готово. Искаш Леонардо - готово... И следващата крачка е - ау, много съжаляваме, ама твоите гени са негодни и ако ти позволим да се възпроизвеждаш, ще оплескаш перфектния генотип на нацията - кръц. Или - опа, всеки който иска бебе може да го има, нещо много станахме и не можем да се изхранваме... Я да видим кой ражда и защо ражда тука... Ние раждането одавна го контролираме, защо да не го програмираме? И ето ни в Brave New World... Всеки е поставен на мястото си. Няма грешки.

Странното е, че именно Църквата, която всички обвинявате в ретроградност, несвобода, мракобесие и прочие, та тъкмо тя трябва да застава на пътя на евгенетиката и да предупреждава за последствията от пътя по който сме тръгнали.

А това дето науката се борела с естественото... изобщо няма да го подхващам колко не е вярно и погрешно като схващане. Само едно ще кажа - науката следва естественото. Няма начин науката да произведе резултат, който вече не съществува в Природата в един или друг вид или състояние.

Правото на по-добър живот не е право на всяка цена, Мишо. Това отричам. Утре някой хахо ще реши, че по-добър ще е живота в Америка, Азия и Европа, ако има по-малко негри в Африка... Дай да им ограничим възпроизводството. Срещу такова право на по-добър живот на всяка цена ще съм винаги.

П.П. Няма такова нещо като "право на раждане" - биологичните видове имат възможност да се възпроизвеждат... или нямат... по една или друга причина - болест, мутация, whatever. Така стоят нещата в Природата

Написа yradunchev на 04-Jan-2012 11:53


@Barurumm Науката, както казал е Радунчев, не се бори с естественото на всяка цена. В крайна сметка основата на науката е естественото.

@Радунчев Евгениката не е моя мечта (т.е. има поне един еволюционист, на който не е). Влизаш малко в генерализирането и соченето с пръсти, което не е никак продуктивно. Нищо на тоя свят не е черно или бяло. Хаховци има от двете страни на барикадата. Не искам изобщо да започвам въпроса с религиозните психопати, които взривяват клиники за аборт. Луди хора има и всеки ще си намери причина да върши антисоциални неща (Бог, чиста раса, световен мир, етц).

Режимите, базирани на евгениката имат по-генерални проблеми в основата си. И аз само мога да се надявам, че хората ще се бунтуват срещу тях. Което е "надай се Марийке", понеже положението в световен мащаб се ориентира към национализъм и сплотяване на "нашите си". Но аз все пак се надявам, че разумът ще надделее все някога.

Не смятам, че е нужно науката да се спъва, защото може би някой ще направи нещо лошо с нея. Това е сходно с мисленето, че затвореният код е по-сигурен. Автомобилите са военни джипове и линейки. От хеликоптер можеш да пуснеш бомба, но и да загасиш пожар.

Пък един агент казва: "Най-големи вреди се нанасят от хора, които вярват че вършат нещо много добро." :)

Написа Shaio (www) на 04-Jan-2012 12:25


Няма как да не се съглася. Но забележи, че Църквата със становището, което изказва, не спъва никого. Тя изразява християнското виждане по въпроса. Няма власт нито да отмени, нито да приеме закони или да налага по някакъв друг начин моралните си ценности. Така че просто действа като коректив, като аларма - ако има кой да я чуе, добре... ако тези, които ще прилагат постиженията на науката обърнат внимание на Църквата и вземат едно на ум от предупрежденията й в работата си - добре... Това й е ролята на Църквата. И така трябва да се гледа на предупрежденията й. Няма да забраняваме чуковете, само защото с тях може да се размаже нечия глава. Но май има хора, които с удоволствие биха забранили религията, защото току виж хората вземат да обичат ближния си като себе си...

Соченето с пръст не е от тази страна - Църквата не е обявила атеистите за идиоти и малоумници, защото не вярват в Бог :) Няма и да го направи. За момента обаче освен осмиване и подигравки, от страна на "наУчните" фенове нищо по-продуктивно не се забелязва. Напротив - забелязва се един стремеж на всяка цена да се натрие носа на религията, на всяка цена да се стигне възможно най-далече от нейните поучения и предупреждения... ще видим до къде...

Написа yradunchev на 04-Jan-2012 12:42


Не мога да не съм по-съгласна с теб и, особено, с първия ти коментар. Че съм и атеист. Прочетох и аз становището на БПЦ и бих казала, че за първи път чета нещо толкова смислено произлязло от тях. Пропуснала съм коментарите вчера, но мисля, че поповете тоя път, доста аргументирано, от тяхна гледна точка са се изказали.

Написа Pippilota Mentolka (email) (www) на 04-Jan-2012 18:46


Понеделник, 26 Декември 2011

На този ден преди една година съм направил списък с цели за 2011. Една година по-късно обявявам равносметката - НИЩО от списъка не е постигнато.

Но не мислете, че се чувствам неудачник и 2011 е нулева година за мен... Всъщност постигнахме много заедно със Зорничка. Най-голямото постижение- от май 2011 живеем в собствено жилище (е почти, следващите 20 години ще го изплащаме). Да ви кажа удоволствието от "свиването" собствено гнездо е несравнимо с никое друго удоволствие. Естествено, че е свързано с купища досадни ангажименти, като намиране на майстор (и в последствие управлението на най-перфекционисткия, но и най-бавно работещия майстор на света), търсене на плочки за две бани (и транспортирането им от Бургас до София, понеже тук не се намериха подходящи), взимане на съдбовни решения относно цвета на стените (и почти нервни кризи, покрай съмненията дали това са правилните цветове, след като вече всичко е боядисано), паркета (и епичната двудневна битка по поставянето му покрай колони, в стаи на които единия ъгъл е всъщност огромен полукръг от прозорци, а останалите стени са всичко друго но не и успоредни), после титанично чистене (което все пак решихме да обявим за окончателно приключило месец по-късно), после пренасяне (и живот в кашони, докато се появят първите шкафове и гардероби), после вълнения около кухнята (и фонтана при опита да вържем водата сами с последвало леко наводнение), едномесечното очакване на спалната мебелировка (и голямата гардеробна катастрофа, когато се опитах сам да вдигна полусглобения гардероб), усещането, че живеем в къщата на Биг Брадър (докато се появят щорите)... и прочие и прочие (като например транспортиране на пиано от Бургас до София). Но всичко вече е минало... И напълно компенсирано от усещането, че си си вкъщи, когато се събудиш сутрин! Че ДВАМАТА сте си вкъщи! Вече няма "у нас в Пловдив", "у нас в Бургас" и "у нас в квартирата". Има само едно "у нас" - у дома, вкъщи.

Това е голямото постижение за 2011. Всичко това нямаше да е възможно без Зорничка. Такива постижения обикновено се постигат и са най-сладки, когато има с кой да споделиш усилията и удовлетворението след тях. За 2012 няма да правя планове. Само ще си пожелая да сме здрави, да са здрави и всички близки хора. Всичко останало е бонус, екстра. Каквото дойде - добре дошло. Щом сме двама, страшно няма. И помнете - винаги всичко се нареджда за добре, дори и ако в момента ви се струва, че всичко е грозно и безнадеждно, дори и ако полагате усилия да объркате нещата. Въпреки всичко - всичко се нарежда за добре.

[ Добави коментар ]