< HomePage
   <- Дневника

Добавяне на коментар

Четвъртък, 19 Януари 2012

ИНТЕРНЕТ, 18 януари 2012

ПУБЛИЧНО ИЗЯВЛЕНИЕ

http://static.thepiratebay.org/legal/sopa.txt

Преди век Томас Едисон регистрира патент за устройтво, което "ще бъде за очите това, което е фонографа за ушите." Нарича устройството си Кинетоскоп. И става не само един от първите, записали видео, но и първият притежател на изключителните права върху движещите се картинки.

Заради патентите на Едисон върху движещите се картинки и тяхната финансовата тежест, по това време е почти невъзможно да се създава кино на източния бряг на Северна Америка. Поради което филмовите студия се преместили в Калифорния и основали това което днес познаваме като Холивуд. Основната причина била, че там патента на Едисон нямал юридическа защита. Реално там нямало и законодателство в областта на авторското право, така че студията можели свободно да използват вече съществуващи текстове, приказки, истории, филми, и да правят свои филми по тях. Както например постъпили Дисни, когато направили Фантазия - едно от най-хитовите им заглавия за всички времена.

На практика цялата тази индустрия, която днес се оплаква от загуба на контрол върху интелектуалните права, е основана върху нарушаването и заобикалянето на интелектуалните права. Те са използвали (или ако трябва да си послужим с техните термини - "ограбили" са) интелектуалния продукт на други хора без да платят за него. Направили са го, за да натрупат огромни печалби. Днес всички те са преуспели и повечето филмови студия са в списъка Fortune 500 - сред най-богатите компании в света. Постигнали са всичко това, тъй като са имали възможността да използват безвъзмездно чужд интелектуален продукт. И днес те държат правата върху това което другите създават. Ако вие искате да публикувате нещо, трябва да се съобразите с правилата им. Правилата, които те са създали, заобикаляйки съществуващите правила на други хора.

Причината днес те да се оплакват от "пиратите" е проста. Ние правим същото като тях. Ние заобикаляме правилата, които те са създали, и създаваме свои собствени. Ние разрушаваме техния монопол, като предлагаме на хората нещо по-ефективно. Ние даваме възможност на хората да общуват пряко един с друг, заобикаляйки посредниците, които в някои случаи заграбват повече от 107% от печалбата - да, всъщност артистите си плащат, за да работят за тях. Всичко е заради конкуренцията, която представляваме ние. Ние доказахме, че самото съществуване на посредници като тях е ненужно в наши дни. Ние сме просто по-добри от тях в разпространението на интелектуални продукти.

Иронията в цялата ситуация е, че нашите нови правила, са всъщност много подобни на основополагащите идеи върху които самия съюз на Съединетите Американските Щати е изграден. Ние защитаваме свободата на речта. Ние гледаме на всички хора като на равнопоставени. Ние вярваме, че цялото общество, а не някакъв елит трябва да управлява нацията. Ние вярваме, че законите трябва да се създават в полза на обществото, а не в защита на богатите корпорации.

The Pirate Bay е истинска международна общност. Членовете на нашият екип са пръснати по цялото земно кълбо - с изключение на САЩ. Нашите корени са шведски, и наш шведски приятел ни каза следното: думата SOPA на шведски означава "боклук". Думата PIPA на шведски значи "тръба". Това, разбира се, не е само просто съвпадение. Те искат да превърнат Интернет в еднопосочна тръба, на която Те владеят горния край, изливайки боклук надолу по нея върху всички нас, подчинените им потребители. Но общественото мнение по този въпрос е ясно. Питайте когото и да е на улицата и ще откриете, че никой нежелае да бъде тъпкан с боклуци. Отговорът на въроса защо американското правителство иска американските граждани да бъдат тъпкани с боклуци е извън границите на нашето въображение, но ние се надяваме, че вие ще ги спрете преди всички ние да бъдем удавени в боклук.

SOPA не може да направи нищо, за да спре TPB. В най-лошия случай ще се пренесем от домейна .org към някой от хилядите други домейни които вече използваме. Държавите, които блокират достъпа до TPB, Китай и Саудитска Арабия например, блокират хиляди адреси, които водят до нашия сайт. И успяват ли наистина да спрат достъпа на гражданите си до The Pirate Bay? Ами не.

За да се реши "проблема с пиратството" трябва да стигнем до самия първопричинител на проблема. Развлекателната индустрия твърди, че създава "култура", но всъщност това което наистина правят е да продават на надути цени плюшени куклички превръщайки единадесет годишни момиченца в анорексички. Или като ги принуждава да работят във фабриките за куклички практически без никакво заплащане, или като ги залива с филмчета и телевизионни шоута, които ги карат да се мислят за невероятно дебели.

Във великолепната компютърна игра на Сид Майърс Цивилизация вие можете да построите Чудесата на Света. Едно от най-мощните е Холивуд. С него вие можете да контролирате културата и медиите по Света. Рупърт Мърдок беше доволен от компанията си MySpace и не виждаше никакъв проблем с пиратското съдържание в сайтовете на потребителите там. До като MySpace не фалира. Сега той нарича Google най-големия източник на пиратско съдържание на Света - просто защото им завижда. Той би искал да задържи контрола над умовете на хората само за себе си, а със сигурност Google и Wikipedia представляват много по-обективен и предпочитан източник на информация от Fox News.

Някои от детайлите (години, дати) вероятно са грешно посочени в това публично изявление. Причината за това е, че в момента достъпът до Wikipedia е затруднен. Под натиска на нашите банкрутиращи конкуренти. Извиняваме се за това.

THE PIRATE BAY, (K)2012

[ Добави коментар ]
Добавяне на коментар
Не пишете nicknames, освен ако не се обръщам така към вас!
user@example.com
http://www.example.com/

Коментарът трябва да е на кирилица или на английски. Останалите се трият.

Запомни адреса и името ми, за да не го пиша следващия път