< HomePage
<- Предишен запис (2010-06-26) | Дневника | Следващ запис (2010-07-02) ->

Архив

Четвъртък, 1 Юли 2010

Един от символите на 90-те на миналия век - стикерите на "охранителни" компании по витрините на търговски обекти и заведения. Помните ли ги? СиК, ВИС-2, Клуб 777... Ако нямаш стикер има висока вероятност да понесеш "щета", ако го имаш - можеш да си спокоен, "щетите" ще заобикалят твоя обект. Много просто. Посещават те "агенти" на съответния застраховател и те "убеждават" да се възползваш от техните услуги. Ако се колебаеш още същата нощ "агентите" онагледяват с някое паве колко беззащитна е витрината ти без съответния стикер. Ако си много колеблив и нерешителен и това не ти помогне да вземеш правилното решение - "аргументите" стават по-сериозни. И така докато разбереш, че не можеш без стикер. Тогава си плащаш, лепваш го и вече нямаш грижи. Общо взето нещата се свеждаха до това да платиш на съответните хора, за да те пазят от... самите себе си. Колкото по-бързо схванеш, толкова по-безболезнено е. Бизнес.

Е, ако сте забравили или просто сте били твърде малки, за да помните - имате възможност да преживеете абсурда ОТНОВО. Не, не се възраждат мутренските групировки от миналото. Изгряват НОВИ на хоризонта. Без бригади от "вратове" и "борци", които да предлагат "услугите" им на търговци и собственици на заведения. Тази задача е поета от Министерството на културата. Държавни служители обикалят по търговските обекти и "стимулират" бизнесмените да сключват договори с правилните хора, за да бъдат оставени на спокойствие да правят бизнеса си и да внасят данъци. Ако не - чакат ги абсурдни административни перипетии, загубени нерви, време и пари - ресурси, които могат да употребят далеч по-смислено и полезно и за себе си и за държавата. Ако искат да си ги спестят - просто плащат едни пари на едни хора и получават един стикер, да си го лепнат на витрината и да бъдат оставени на мира. Звучи ли ви познато?! Звучи ли ви много деведесетарски? Добре дошли в България през 2010 година на XXI век. Ето го и стикера:

profon sticker

И все пак не съм съвсем прав - има развитие спрямо 90-те. Ако тогава беше достатъчно да имаш само един стикер на само една "охранителна" компания, за да си осигуриш спокойна бизнес среда, днес не е така. Не е достатъчно да платиш на една организация. Трябва да платиш на ДВЕ - над този стикер има още един, който за съжаление не излезе добре на снимката - на Музикаутор. За сега са две организации... Няма никаква пречка да се появи трета... четвърта... пета... И собственика на караваната за кафе на ъгъла ще е ДЛЪЖЕН да плати на ВСЯКА една от тях и да се облепи със съответните стикери. Иначе ще го посетят хората на ДИРЕКЦИЯ АВТОРСКО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА при Министерство на културата. И ще дава отчет защо така лишава добрите хора от тези организации от техните приходи. Защо?

Бележка: Стикера на снимката е сниман на входа на Била в Бургас. Някой да ме поправи ако греша, но аз не си спомням някога изобщо да съм чувал каквато и да е музика в магазините на Била България. Никога. Нито веднъж, а посещавам обектите им в София поне веднъж седмично. Но това не трябва да ги възпира да си ПЛАТЯТ, за да са спокойни. Иначе... проверки, актове, протоколи, а как се доказва, че не пускаш музика?!... така че - пускаш, не пускаш музика - плати си, да ти е мирна главата.

[ Коментари: 7 / Добави коментар ]
Коментари

Здравей,

Профон, Музикаутор, Филмаутор и т.н. са организации за колективно управление на права - авторски, както и т. нар. "сродни" (напр. право на артиста-изпълнител, на продуцента на звукозаписи, на филмови продукции и т.н.). Ако в обекта се пуска музика на CD или DVD, то могат да дойдат и от Профон и от Филмаутор и да търсят отчисления, които са в сферата на ниска двуцифрена сума за годишна база. Тези организации защитават не само наши, но и чужди носители на права. Отделно не може да има по 10 от всяка, а само по една. Без да им адвокатствам, но такова е законодателството - при това не само у нас, а и по света.

Написа Emil A. Georgiev (email) (www) на 02-Jul-2010 14:04


Здравей,

Благодаря ти за коментара и пояснението. Не знам защо си останал с впечатление, че нямам представа какво е Профон и с какво се занимават, но не е така. Много добре са ми известни и те и другите организации за колективно представителство или там както са избрали да се наричат. Изложеното от теб звучи направо благородно - да ги разпрегръщаш и разцелуваш добрите хора от Профон. Само да беше цялата истина по въпроса.Има доста неизяснени неща. Като например интересния въпрос какво се случва с "отчисленията" след като влязат по сметката на Профон. Каква част от тях Профон задържа за собствени нужди и каква част, ако изобщо някаква, се изплаща на автори, продуценти и изпълнители, каква част влиза в държавния фонд "Култура", защото ако не ме лъже паметта и такава част трябва да има? Наскоро имаше протести на български изпълнители, че реално не са получили и стотинка от тези организации... Друг въпрос - защо собственици на заведения са привиквани по РДВР-та и им е търсена сметка имат ли договор с Профон и ако нямат, защо нямат и кога ще подпишат?! Не е ли редно Профон да предявява исковете си към предполагаеми нарушители и да ги защитава по надлежния ред - в съда?! И още един въпрос - защо да не може да има педесет подобни организации? Не знам някъде да има ограничение. И аз и ти можем да регистрираме подобно дружество, да намерим десетина изпълнителя, композитора и прочие, да подпишем с тях и на тази база да пратим държавата да натиска бизнесмени да ни правят отчисления. Какво ще ни спре?

Написа yradunchev на 02-Jul-2010 15:40


И само за сведение, за да не заблудим читателите все пак - "отчисленията" далеч не са "в сферата на ниска двуцифрена сума". Например заведение с 51 места и категория три звезди дължи 430 лева. Скромна двуцифрена сума? Това е за едно кръчме тип "капанче" на плажната ивица в морски курорт с десет маси. Повече от половината заведения в България влизат в тази категория. А ако имаш билярдна маса или дори джага в заведението - "отчислението", което дължиш автоматично се умножава по ТРИ - отиваме на 1300 лева. И това са само задълженията към ПРОФОН. Отделно дължи и на Музикаутор.

Написа yradunchev на 02-Jul-2010 15:51


http://www.blitz.bg/news/article/79015

Така действа Профон - по-точно така действа дъжавата в лицето на ГДБОП в полза на Профон. Това не е нормално според мен. Нормално е Профон да защити в съда претенциите си към нарушителите. В нормален процес.

Написа yradunchev на 02-Jul-2010 16:55


Дааам, доста педерастки организации, и ако вземат по 300-400 лв от всяка дупка , а отделно си представи колко смъкват от един МОЛ например, веднъж чарджат за общите части и отделно за всеки обект. Междудругото в търговски обект не можеш да слушаш радио "витоша" например -пак трябва да цакаш.........

Написа Mike на 26-Dec-2010 00:32


Здравей Йордан,

наминавам отново към твоя блог, защото видях в своя тракер, че ми е донесъл малко трафик - благодаря -)!

Сега, нещо принципно: аз мисля, че ние с тебе не сме на съвсем различни позиции по отношение на съществуващия режим на управление на интелектуалната собственост, и в частност на авторското право. Бих повторил: моята позиция не е да адвокатсвам на въпросните организации. За добро или за зло такъв е законът. Още повече той в голямата си част е такъв, защото България е поела задължения по международни договори (Berne Convention, TRIPS и т.н.). Има куп инициативи за промяна на това статукво, некои от които дори в рамките установени от самото него, напр. Creative Commons. Нея виждам поддържаме и двамата.

Иначе по темата. Аз мисля, че когато музика се пуска с комерсиална цел, сиреч едно заведение пуска "готина" музика, за да привлича клиентела, то е в реда на нещата да си плати за това. Същото важи и за заведенията с музика на живо, в които се препяват чужди песни. Сега проверих тарифите на Профон и Музикаутор и се оказва, че информацията ми не е съвсем актуална. Поувеличили са ги. Дали са "справедливи" е отделен въпрос. В края на краищата никой не принуждава заведенията да пускат музика, нали така? Един задружен бойкот може и да попромени нещата, кой знае.

Според ЗАПСП, преди разпределението на приходите 20 на сто от събраната сума се отчислява и превежда по сметката на Националния фонд "Култура".

Натиска извршван от РПУ-та може да се обясни с административно-правната компетенция на Министерството на културата.

Де юре всеки може да създаде организация по смисъла на член 40 от ЗАПСП. Но при кого биха отишли авторите? Предпологам при онзи, който им обещае най-високи възнаграждения. По-алтруистично настроените автори и сега имат възможност да не ползват услугите на такива дружества -).

По третата и може би на-важната тема, демек какво става с парите, съм напълно съгласен с тебе. Според Устава на Музикаутор, на пример, разпределението от приходите се извършва според т. нар. "Правила за разпределение". Странно, но не успях да ги гугълна на прима виста, за да видиме какво пише вътре. Изобщо, тези дружества не могат да бъдат набедени като особено прозрачнии и това е жалко, защото работи против тях и тяхната законова отговорност.

Поздрави и весели празници!

Написа Emil A. Georgiev (email) (www) на 26-Dec-2010 12:04


Аз не твърдя, че авторите и изпълнителите не трябва да получават справедливо възнаграждение за труда си. Твърдя, че в момента, така както е уредена тази материя - те НЕ получават такова. Сам казваш, че изобщо никой не знае нито колко приходи имат тези организации, нито каква част от тях стига до авторите/изпълнителите. Смятай тогава за каква справедливост говорим... Заради - познай - точно тези организации за "колективно" управление.

Де юре изобщо няма значение кои автори и дали изобщо някакви автори ще подпишат с регистрираната от нас организация по чл.40 от ЗАПСП. И това ти е ясно. Важното е да имаме регистрация. От там нататък всички да ДЛЪЖНИ да ни правят отчисления. И това ти е ясно. И МВР и МК ще са длъжни да оказват натиск върху всички в наша полза. Това също ти е ясно. Това е големия проблем на сегашното уреждане на тая материя. Не е в полза нито на авторите/изпълнителите, нито на слушателите.

Весели празници :) И дано новата година е успешна за всички ни!

Написа yradunchev на 26-Dec-2010 12:56