< HomePage
<- Предишен запис (2012-01-03) | Дневника | Следващ запис (2012-01-19) ->

Архив

Петък, 13 Януари 2012

SOPA, PIPA... На всички ни е ясно какво крият зад тези абревиатури. Ако някой още не е разбрал, значи или работи за RIAA/BSA, или живее в комуна на амиши... Няма да ви разказвам защо е важно да се противопоставим на подобни проекти - други са го направили по-добре от мен. Искам да споделя едно друго притеснение... Наблюдавайки последните развития в Интернет, един въпрос придобива все по-ясни и остри очертания. Какво защитаваме, какво се опитваме да опазим от SOPA-домогванията? Интернет?! Кой Интернет? Световната Мрежа на Facebook и Google? Защото в това се превръща Интернет с всеки изминал ден. Браузърните войни, когато всеки браузър се опитваше да си "огради" колкото се може повече от световната мрежа и да направи "територията" си недостъпна за потребителите на конкурента, са минало. Но войните като цяло - не са. Днешната е между Фейсбук и Гугъл и е за същото - за територия, за душите, сайтовете и кликовете на интернет потребителите... Битката е жестока. А когато си въвлечен в такава битка не е лесно да останеш добър и да поставяш интересите на потребителите си пред своите интереси. Огромен е натиска да отвърнеш на мръсните номера с мръсни номера, да жертваш (уж малко) от свободата на потребителите в името на Окончателната Световна Победа на Доброто... И наистина - всички виждаме как Гугъл е все по-далече от собственото си мото Don't be evil. Последните промени в търсачката на Гугъл - сърцето и душата на Гугъл - я превръщат в нещо по-близко като идеология до Baidu, от колкото до идеала за не манипулиран достъп до ресурсите на Интернет. Постепенно, но упорито Google и Facebook, уж конкурирайки се, сближават позициите си по основния въпрос как трябва да изглежда Интернет. Изобщо няма да се учудя ако в недалечно бъдеще военните действия бъдат прекратени и заменени от стратегически партньорства и съвместни проекти - и двата гиганта се ръководят от интелигентни лидери, които със сигурност знаят, че най-лесно се правят пари в не конкурентна среда... Лошото е, че те са които формират бъдещето на Интернет. Те определят посоката в която ще се развива мрежата. А аз все повече си мисля, че тяхната Мрежа не е мрежата, която имахме и все още имаме предвид, когато говорим за Интернет. Когато алармираме, че SOPA и подобни застрашават свободата на Интернет. Проблема е, че докато сме ангажирани в битката срещу SOPA-подобните заплахи, зад гърба ни Фейсбук и Гугъл подменят Интернет с копие, такова каквото на тях им е удобно.

И един ден, когато отстраним всяка възможност заплахи като SOPA да станат действащи закони, защото този ден ще дойде, не се съмнявам, та когато това се случи, ще се огледаме и ще открием с горчивина, че Интернет, който така пламенно защитаваме, си е отишъл, останал е в миналото, и всичко което имаме е един огромен Фейсгугъл... В който Зукърбърг, Пейдж и Брин решават кое е добро за всички... ще победим в битката, но ще сме загубили войната... защото увлечени в битката, изобщо сме изгубили от поглед истинското бойно поле, на което се водят истински важните военни действия.

[ Коментари: 2 / Добави коментар ]
Коментари

Силно се надявам страховете ти да не се сбъднат! Не че Google и Facebook няма да достигнат до момента, в който да налагат собствена цензура, Google вече го правят в резултатите от търсене. Но хубавото на Интернет и World Wide Web е, че винаги ще се намира начин да се заобикалят ограниченията, наложени от отделни играчи.

Написа Гонзо (email) (www) на 13-Jan-2012 11:28


Не знам само с надяване дали ще стане, или ще трябва да се натиска... кофтито е, че са много силни и натискането може и да не помогне...

Написа yradunchev на 13-Jan-2012 11:32