< HomePage
<- Предишен запис (2012-01-19) | Дневника | Следващ запис (2012-02-12) ->

Архив

Неделя, 5 Февруари 2012

Споделянето не е престъпление, както се опитват да ни убедят заинтересованите само от личните си печалби бизнесмени от (най-вече) развлекателната и фармацевтичната индустрии. Споделянето на идеи, информация и постижения, е в самата основата на прогреса, в основата на това което е цивилизацията ни днес. Може ли това, което ни е движило напред по целия ни исторически път като цивилизовани хора да е лошо и вредно?! Няма начин. Колкото и пари да се инвестират в платени "проучвания" и "експертни" публикации. Културата ни нямаше да е на това ниво, ако на творците ни им беше невъзможно да заемат и надграждат образи, идеи и сюжети един от друг. Медицината ни нямаше да е на това ниво, ако на учените им беше забранено да използват резултатите от работата на колегите си, за да стъпят на тях и да ги доразвият. Това е истината. Един механизъм, създаден преди малко повече от два века (поправете ме ако греша) с благородната идея да осигури на творците средства за преживяване при тогавашните условия, днес се използва от хората, които живеят на гърба на творците и учените, за да им гарантира печалба и охолен живот от експлоатирането на чуждото творчество и знание. И понеже прогресът върви неотклонно напред, условията се променят и светът около нас не е този от преди два века, на тези паразити им е все по-трудно и по-трудно да удържат изгодното за тях положение на нещата. За да го направят, за да оцелеят и да продължат да трупат печалби от труда на творците, трябва да създават пречки пред свободното разпространение на сътвореното. Иначе стават излишни и човечеството ще ги надживее, ще продължи напред без тях - казано с думи прости. АСТА е поредния им опит да гарантират съществуването си, като се опитат завъртят колелото на историята назад. Отчаян опит. Защото както историята сочи - който се опитва да застане на пътя й и да сложи прът в колелата й, просто бива прегазен. Има толкова много мокри петна по Пътя на човешката история. Няма да успеят и този път.

Част от поредния им опит да спасят паразитното си съществуване, е намерението им да превърнат споделянето в престъпление, споделянето в мръсна дума. Ние трябва да се противопоставим на това. Като издигнем гласа си, като демонстрираме нагледно, че това не е така. И че ние, които вярваме в споделянето, не сме престъпници, че не пием кръвта на творците, както други правят това доста по-добре от нас. Какъв по-добър начин да направим това от един върховния жест на споделяне- да споделим живот? Да споделим кръвта си с непознати в нужда. Да дарим кръв. Не ви призовавам на протест на определено място в определен ден и час. Призовавам ви да отделите час-два от собственото си време и да споделите кръвта си с хората. Когато на вас ви е удобно. Просто го направете. Снимайте се докато го правите, ако искате държейки лист с написана на него вашата позиция срещу АСТА. И изпратете снимката на Боян Юруков, който също ви призовава да го направите, или на мен - jordan.radunchev at gmail. Така ще покажем, че хората против АСТА са нормални, отговорни, загрижени и всъщност работят в полза на обществото - на цялото общество, дори и на тези, които се опитват да прокарат АСТА и да нарушат основните ни права и свободи.

Ще покажем, че споделянето всъщност е един прекрасен жест, който спасява животи - буквално и преносно, директно и индиректно.

Разпространявайте този призив, за да стигне до повече хора. Нека протестираме по начин, който ще допринесе реална полза, освен че ще изрази позицията ни срещу опитите на корпорациите да спрат прогреса и да ни превърнат в неизчерпаем източник на печалби без право на собствено мнение, без право на свободно себеизразяване.

[ Добави коментар ]