< HomePage
   <- Дневника

Архив за Април, 2009

Понеделник, 27 Април 2009

Как да броим на пръсти до 1023? Ами като използваме двоичната бройна система...

Принципа е прост - всяко пръстче изобразява една позиция от десетте разряда на двоично число…. Сгънато пръстче е нула в тази позиция, изправено пръстче е единица. Десет изпънати пръстчета съответстват на десет единици = 1023… :)

И понеже хората се делят на 10 вида - такива, които разбират двоичната бройна система и такива, които не я разбират, следва обяснение за тези дето не я разбират:

Обърнете ръцете си с дланите навън една до друга. Най-дясното пръстче на дясната ви ръка е 1, следващото е 2, следващото е 4, следващото е 8…. 16… 32… 64… 128… 256… 512! И така - ако е вдигнато най-лявото пръстче на лявата ръка, а всички останали са свити - това е 512. Сега ако вдигнете и най-дясното си пръстче на дясната ръка - 512+1 = 513! Вдигнете и второто пръстче от дясно - 512+2+1 = 515! Мисля лесно се схваща логиката…

Яко, нали?

[ Добави коментар ]
Вторник, 28 Април 2009

Днес ще търся IDE/SATA-to-USB решение. Трябва ми едно такова под ръка, за да мога да се справям в моменти като днешния - SATA диск с проблеми и липса на дъно към което да го закача, за да го прегледам. От Конрад ли, от Ресет ли...

Иначе се очертава ден с много бумащина - изготвяне на форми за интернет банкиране за трийсетина клиенти за седем човека - смятай... и една от банките (няма да споменавам имена, за да не се обидят от Райфайзен) е толкова смотана, че няма формите си в електронен вид, та трябва да се пишат на ръка... това не е работа за системен администратор. Предстои да го обсъдя с шефовете си - има си цял отдел юристи (трима човека за сега), а тези форми по същество са си пълномощни, следователно са тяхна работа.

Ако искате да накарате системния си администратор да напусне - дайте му да попълва бумаги...

[ Добави коментар ]
Сряда, 29 Април 2009

Има един стар виц за клиент в кафене, който дава следната поръчка: "Келнер, ако това което сте ми донесли е кафе, то моля донесете ми чай, но ако е чай, бих искал кафе!" Сетих се за него по повод задаващите се избори. Ако Станишев, Първанов, Томов, Камов са леви - значи аз съм десен... Но като знам че Костов, Яне Янев, Б. Борисов, Ст. Софиянски са десни, то ми се иска да съм ляв... А като гледам Сакскобурготски и Доган да се правят на център съвсем не знам какъв съм. Обаче те и "Атака" май не знаят какви са - ляводесни или деснолеви... поради което определено не ща да съм и съвсемнезнамкакъвсъм.

Сигурно съм камила. Чудя се само колко ли още камили са се нароили по Българско с тези политици. Прав е Бриджит Бардо за материала ни - калпав е. Ама не електоралния материал, а партийния. Дето докара електората си до пълна криза на индентичността.

Българските избори са като игра на спортния тотализатор. Хората пускат едни числа, те пък винаги се падат други. И в разочарованието си за следващия тираж опитват различна комбинация. Със същия резултат. За сега печели само Ирен Кръстева. Нищо, че официално е само бивш шеф на тотализатора. Бивш, бивш, колко да е бивш... В опаката ни действителност май е нужно да станеш бивш шеф, ако искаш да си баш шеф. Камила съм, камила съм...

[ Добави коментар ]
Четвъртък, 30 Април 2009

Вчера с небивал успех се направих на водопроводчик - смених си сам тоалетното казанче. Така де, да не са завършили в Германия тия дето сменят казанчета.

Вчера за пръв път подадох данъчна декларация на мое име. Онлайн, подписана с електронен подпис. Трябва да се признае на НАП, че услугата работи перфектно. Отне ми тридесет минути, при това не съм счетоводител, а пълен аматьор. На петата минута след натискане на бутона "Подпиши и подай" получих входящ номер на имейла си, а на десетата Декларацията ми беше достъпна на сайта им за сваляне в pdf формат. Обичам когато държавните чиновници не ми губят времето. Ако зависеше от мен - всички административни услуги щяха да са достъпни само онлайн и с електронен подпис. Да видим тогава как се дава рушвет на сървър... Негативния ефект от това обаче ще се изрази в неочакван скок на безработицата - хиляди лелки ще трябва да оставят гишенцата си и да си търсят истинска и наистина обществено полезна работа. Всъщност не съм съвсем убеден, че това ще е негативен ефект.

Днес лудницата в офиса е лудница и половина, ако в нормален ден да речем е 100%-ва, то днес е 150%. Като пред пет почивни дни. Супер малоумно е това да се почива по седмица и да се отработва после в съботи. Хората се опитват да свършат света преди почивните дни, за да не им се струпва работата, а в отработващите дни коефцента на полезно действие клони към отрицателно число, тоест полза от тях няма. Полезно било за туристическия бизнес и търговците - от кога всички се съобразяваме с две (паразитни) прослойки?!

[ Добави коментар ]