< HomePage
   <- Дневника

Архив за Май, 2009

Петък, 1 Май 2009

Ще се тръгва за Бургас. Багажа е стегнат още вчера. Остава да се пакетира котката в пътническата й клетка - шшшшт, тихичко да не чуе. Ако разбере така ще се покрие, че изобщо няма да я намерм. Експерт е по партизански тактики. Разбирам я, аз също не бих искал да пътувам 5 часа затворен в кутия, за да се окажа в края на пътуването на чуждо място. Ще ми се да я пускаме свободно в колата, но ни е шубе - ами ако скочи върху Зази, докато тя шофира?! Ами ако се навре при педалите?! Игриво животно като нея е гарантирано ПТП. Виждал съм в чужди коли котки да се излежават кротко на задното стъкло и да дремят с притворени очи и тотално незантересован вид. Как ли са го постигнали стопаните им?

Иначе вън вали. На мен ми харесва тихия пролетен дъжд. Диша се леко.

16:09

Е стигнахме Бургас. Почти по вода. От София до Стара Загора дъжд. Около Сливен жесток порой - караше се с 30-40, никаква видимост. Доста коли просто бяха отбили в дясно.

Естествено на два пъти между Стара и Нова Загора кретени се опитаха да ни блъснат челно с малоумни изпреварвания. Втория път бяха два камиона! Колко трябва да си тъп да тръгнеш да изпреварваш колона, като виждаш, че в насрещното платно идва друга колона? Колкото шофьор на ТИР? Колкото пернишки голфер?

Добре че сме подготвени за подобни малоумщини и не ни е за пръв път. Един нищо неподозиращ и невиждал подобни диваци шофьор като нищо ще се паникьоса и ще се лашне я в ляво в насрещната колона, я ще се хвърли от банкета в лозята отстрани.

В Бургас не вали, но ние май сме уморени. Ще го ударим на лежкунтене. Утре ще видим каква е програмата.

[ Добави коментар ]
Неделя, 3 Май 2009

Естествено щом са почивни дните времето ще е мрачно и мокро. Филмов маратон се очертава и бъзик с нетбука (Асус еееРС 701 4Г Сърф) и Дебиън-а (Лени). Оказа се, че има лек бъг в Лени - аплета на Гном за смяна на клавиатурнте подредби "забравя" клавшната комбинация за смяна на езика и при всяко стартиране на системата трябва да я задава човек наново, ако иска да може да превключва клаватурите. Решението е да отворите xorg.conf и ръчно да добавите в него допълнтелната подредба и клавшната комбинация. След това превключването работи както се очаква от него. Ето какво имам предвид:

Section "InputDevice"
  Identifier  "Generic Keyboard"
  Driver    "kbd"
  Option    "XkbRules"  "xorg"
  Option    "XkbModel"  "pc104"
  Option    "XkbLayout"  "us,bg"
  Option    "XkbOptions" "grp:ctrl_shift_toggle"
EndSection

Редактираните/добавените ръчно редове са почернени.

[ Добави коментар ]
Понеделник, 4 Май 2009

Да се събудиш в почивен ден от забравената аларма на телефона. В седем сутринта. Изведнъж се изправяш пред един дъъълъг ден. Без нищо особено за правене. Чувството е много яко. Ще взема да го правя нарочно и редовно. Не че по принцип със Зази се излежаваме - напротив. Когато сме в Бургас през лятото ставаме рано сутрин и към девет вече сме проснати на плажа. Няма пищящи деца и изнервени баби да подтичват след тях. Чак към дванадесет започват да прииждат "туристите", когато на нас вече ни е омръзнало и прибираме кърпите. Следобед задължително дремваме на хладно час-два-три. И без друго навън е зверски пек и жега. Ееех... лято. Размечтах се нещо.

Смешното през лятната ни отпуска е, че колегите ни от офиса винаги изчакват сутрин и започват да ни звънят следобед, с презумцията, че ние цяла сутрин спим и ставаме на обед... и съответно ни съсипват следобедната почвка. То май всъщност не е смешно...

[ Добави коментар ]
Сряда, 6 Май 2009

Когато регистрирах този домейн, нямах ясна идея за какво ще го употребя (освен, че ще е дом на книжката посветена на Зази и на ежедневника). Но преди няколко дни идеята сама ми се представи. На няколко пъти се натъкнах в Интернет на съвсем непознати за мен хора, носещи моята фамлия. За международния футболен съдия Любен Радунчев съм чувал от баща си, но архeоложката д-р Ана Радунчева е непозната и за него. Отделно се натъквам на Боян, Сава, Мариан и прочие все Радунчеви. Та ми хрумна, че домейна www.radunchev.com е направо обречен да се превърне в нещо като регистър и портал на House of Radunchev. От два дена се забавлявам с LifeLines, софтуер (на достопочтена възраст, живо доказателство, че добре написания код е вечен) за изграждане и подържане на генеалогична база данни, с много богати възможности за писане на скриптове за извличане на информация от базата в какви ли не комбинации. Дори има скрипт, на който като му посочиш двама души от базата и ти казва какви се падат един на друг. Вече имам 33-ма души в базата и малката ми племенница Надежда може да е спокойна, че родословието й е проследимо пет поколения назад. Та идеята е да помоля всеки който носи фамилията да ми изпрати данни за себе си, братя, сестри, родители, баби, дядовци, чичовци и лели и братовчеди и прочие - и така да изградим възможно най-пълния списък на всички клонове на рода. Скоро на www.radunchev.com ще се появи готовата в момента част от родословното дърво. Някой ако познава Радунчеви нека им предаде за инциативата - координати може да оставяте и тук в коментарите.

[ Добави коментар ]
Вторник, 19 Май 2009

Ами ей на - затънах пак в офиса.

Иначе напоследък дъблая в посока Xen че като гледам все по-често се явява като изискване в обявите за работа. Дори мисля да използвам един архивен Дел сървър, който прашасва в офиса, за тестова инсталация. Да се вкарам малко от малко в час. В офиса едва ли някога ще се наложи да упражнявам виртуалзация, но пък на групово ниво вървим нататък - бездискови клиенти, виртуални десктопи... не бих отказал, ако се отвори възможност за издърпване извън БГ.

Ще трябва и най-накрая да взема да се сертифицирам. Не съм се отказал още от LPIC. Но ми се иска и нещо по-неутрално. Иска ми се и PostgreSQL сертифкат. Пусто всичко е свързано с пари... А пари нема.

Във връзка с налчието на липса на финансов ресурс се отменят и всички набелязани концерти до края на годината. Освен може би Дрийм Тиътър. Надяваме се на пропуски за тазгодишния Spirit of Bourgas - Fate No More изобщо не са за пропускане... Но ако не успеем да уредим пропуски, ще се наложи да пропуснем. Криза.

[ Добави коментар ]
Вторник, 26 Май 2009
Red Hat vs Swiss

£8 million a year to Microsoft, with no public bidding. And that's just the tip of the iceberg, say open source activists.

Linux vendor Red Hat, and 17 other vendors, have protested a Swiss government contract given to Microsoft without any public bidding. The move exposes a wider Microsoft monopoly that European governments accept, despite their lip service for open source, according to commentators. The Red Hat group has asked a Swiss federal court to overturn a three-year contract issued to Microsoft by the Swiss Federal Bureau for Building and Logistics, to provide Windows desktops and applications, with support and maintenance, for 14 million Swiss Franc (£8 million) each year. The contract, for "standardised workstations", was issued with no public bidding process, Red Hat's legal team reports in a blog - because the Swiss agency asserted there was no sufficient alternative to Microsoft products. Red Hat and others have made the obvious response that there are plenty of alternatives to Microsoft, and the current situation makes them more attractive than ever, according to a report issued this week by Freeform Dynamics.

[ Добави коментар ]