< HomePage
   <- Дневника

Архив за Юни, 2009

Сряда, 3 Юни 2009

В края на май установих контакти с една българска фирма, занимаваща се с продажба, поддръжка и отдаване под наем на киоск терминали. Техен представител пусна обява в интернет форум, че биха желали да се свържат с някой, който би могъл да им изготви решение за киоск терминал базиран на Линукс. Защото до момента техните са само Уиндоус базирани, а това бърка дълбоооко в джоба на евентуалните клиенти и те все по-често питали за Линукс. Отговорих на обявата, като оставих и мейл за връзка. Получих писмо от фирмата, всичко започна много ОК - изяснихме някои от основните параметри на инсталацията и от мейл на мейл стигнахме до въпроса за евентуалното заплащане - казвам евентуалното, защото се оказа, че всъщност на тях им е нужен някой, който би се съгласил да работи по проекта без сключен договор... това едно. Второ - ако може и да не иска пари. По-точно те ще решат кога могат да отделят пари от печалбата си, за да платят работата по проекта, като заплащането се оказа обвързано с бъдещи продажби и евентуални печалби - демек - ако останат пари за разработчика, ще му се плати. Sweet... А, да не забравя - едно от условията беше при всички тия условия човека да се съгласи да осигурява за една година поддръжка, ъпдейти и подобреня на системата... :)

В момента в който изразих недоумението си от тези условия и попитах как при тези условия ще са защитени моите интереси - отношенията ни внезапно охладняха :) Следващия имейл от тяхна страна ми обясняваше как едва ли не те са затрупани с предложения от други желаещи да поемат техния проект (подразбира се - без да искат пари като мен, не ме е срам) и как те щели да си помислят дали ще благоволят да ми се обадят и да ми предложат честта да работя с тях. Аз културно им пожелах успех в намирането на желаещи да работят за чест и слава.

Нищо лошо - не сме подписвали договори, не сме се женили един за друг - всеки си продължава по пътя.

Резултата за мен е, че си имам в момента една спретната Линукс базирана система за уеб (и не само) киоск терминал, която има следните функционалности:

- напълно устойчива на атаки от къде ли не :)

- с контролиран достъп до определено нежелано съдържание в Интернет, което я прави подходяща за публични места, училища, библиотеки...

- пълна и гарантирана защита на чуствителните данни на евентуалните потребители. Не помни пароли, не пази кукита (след края на сесията), няма история на посещаваните сайтове.

- Върти реклмни клипове в периодите на нективност. И води статитстика коя реклама колко пъти е въртяна, както може да й се определя коя реклама колко да се върти.

- Може да има инсталиран собствен уеб сървър с РНР и прочие - за да предлага примерно собствено съдържание (каталози примерно в книжарници)

- Може да плейва музика... :)

- Може ВСИЧКО.

Поразгледах хардуера на пазара и извода ми е че е съвсем реалистично да се предложи киоск терминал на цена под 600 лева. Мисля да вложа малко средства в този пазар. Има проявен интерес от голяма верига за продажба на книги, както и от един голям универсален магазин в един голям български град :)

Та така понякога се раждат добрите бизнес идеи и възможности за правене на пари по време на криза.

Да ми е честито. И на хората от въпросната фирма, с която не можахме да смелим брашното заедно. Честита им конкуренция. :)

[ Добави коментар ]
Вторник, 9 Юни 2009

Представете си една партия, чиято програма се състои от една единствена точка - да сложи край на гласуването с чужди депутатски карти. Представете си, че тази партия влезе в парламента с едно прилично количество представители. Мисля си, че такава една партия би направила много повече за демокрацията от всички нормални и стандартни партии.

Време е за такава партия. Избирателите ще я подкрепят безусловно, най-малкото защото тя няма да им връчи ПРОГРАМА от двайсет страници ситен шрифт, написана на такъв жаргон, че на никого нищо не му става ясно и след две прочитания. Едно единствено обещание, при това без никаква възможност да се променя и подменя по всяко време. Как да не гласуваш за такава партия?

[ Добави коментар ]
Вторник, 16 Юни 2009

Вчера, точно на рождения си ден, майка ми постъпи планово в ИСУЛ. Постъпването отне над три часа. За тези три часа минаваш през приемния кабинет, през стая 23А - за която никой не ти казва какво точно се случва в нея и защо отиваш там, разбираш в последствие, че трябва един номер да сложат на документа за приемане - после в отделението оставяш документите в канцеларията, от там те пращат при дежурната сестра, която те настанява в стаята. През 2/3 от времето имах чувството, че върша нечия чужда работа. Не искам да си представя какво им е на болните хората които са тръгнали сами по тая пътечка... Не разбирам защо от болните се очаква да разнасят документите си по разни канцеларийки и 23А? Мисля си, че след приемния кабинет пътищата на документите и болния трябва да се разделят - документите по канцеларии и бюра, пациентите по стаи и легла. Очевидно някой е въвел политика на cost cutting в болниците и пациентите го раздават и вътрешно-ведомствени куриери.

Иначе болничния блок на ИСУЛ е едно чисто и спретнато място, далеч-далеч от обичайните картинки на които съм се нагледал по пловдивските болници. Стаите са чисти и не-натъпкани с легла, с баня и тоалетна. Самите легла са здрави, матраците не са изтърбушени, постелъчното бельо е чисто и здраво. Сестрите са вежливи и внимателни.

Днес започват изследванията на майка ми, почти целия ден ще изкара без храна и вода, дано си струва. Ако външния вид на болницата е показателен за нивото на лекарите в нея, то тези тук трябва да са наистина много по-добри. Ще видим.

[ Добави коментар ]
Сряда, 24 Юни 2009

От Нова Година насам съм спрял кафето. Без особена причина или мотив. Просто не ми се пие кафе. Пия чай. На Биопрограма. Всъщност не пия чай, а билкови запарки, ако трябва да сме точни. Любимите ми са от липа и лайка. Вечер си пийвам като един пенсионер специалната им комбинация "Лека Нощ" - от мента, глог и хвойна - заспивам като бебе и спя непробудно. Ако някой има проблем със съня нека опита тази запарка, вместо да посяга към хапчета. Сутрин се будя с липа - аромата е страхотен. В офиса пия лайка. Не слагам захар или мед нито на липата, нито на лайката. Няма нужда.

Остава да се преборя с колата. Знаете ли, че във всяка чаша кола (200g) има 27 грама захар? Ако на ден изпивате десет чаши кола, все едно сте изяли 270 грама чиста захар. Ако пиете и кафето/чая си със захар може и до половин кило да го докарате... Не бихте изяли съзнателно 300 грама захар, нали? Защо да го правите тогава несъзнателно?

[ Добави коментар ]
Четвъртък, 25 Юни 2009

Представете си следната ситуация. Имате Gmail акаунт - 7 гигабайта стандартно. Плащате си за още 10 и вече имате 17. Пълните си ги щастливо и се радвате на огромния си мейлбокс, в който има място за всичките ви огромни прикачени файлове. И в един слънчев ден ви изтича абонамента за допълнителните 10 и Gmail по някаква причина не успява да изтегли автоматично нужните 20 долара от кредитната ви карта, за да го поднови. И даунгрейдва акаунта ви до стандартните 7 гига. Куул. Изведнъж се оказва, че сте изчерпили квотата си в Gmail - на 100%. Случва се. Оправяте проблема с данните на кредитната ви карта в Google и плащате за 10 гига. Обаче. Тъй като сте запълнили квотата си на 100%, то няма къде да получите потвърждението (или отказа) за поръчката. Чакате ден, два, три - нищо не се случва. Искате да се оплачете. Чудесно, Google имат специална форма за това. Попълвате, попълвате... и стигате до питанката за номера на поръчката ви. Мдам. От къде да го знаете, като не сте получили емайл от системата за поръчки? Не сте получили, защото нямате място. Куул... Как да ви помогнат добрите хорица от Google в такъв случай? Перфектната ситуация Catch 22.

[ Добави коментар ]
Понеделник, 29 Юни 2009

Хора, за Бога, запомнете веднъж за винаги - пише се корИгирам! КорЕкция, корЕктор - да. Но не и корЕгирам. КорИгирам, корИгирам и пак - корИгирам!! Набийте си го в главата. Напишете си го от вътрешната страна на китката и си го четете, когато ви се наложи да го използвате. А най-добре - сложете си spell-checker - ако аз мога да използвам такъв в конзола, не виждам защо да не можете и вие в OpenOffice или MS Word и прочие. Омръзнало ми е да се спъвам в това "корЕгирам" когато чета грамотно написан текст от интелигентни хора. Призлява ми.

[ Добави коментар ]