< HomePage
   <- Дневника

Архив за Юли, 2009

Понеделник, 6 Юли 2009

На 05.07.2009 се случи това, което трябваше да се случи още преди четири години, но редица хора тогава направиха нужното, за да го отложат до днес. Някои от тези хора вчера бяха много убедителни в ролята си на заклет враг на тройната коалиция, забравяйки че известна част от вината за съществуването на тройната коалиция носят и те персонално. Спомняте ли си кой водеше партийната листа на НДСВ в Благоевград и Пловдив-област пред 2005? Ако ви е къса паметта проверете. Аз ще ви подскажа, че този човек ще е новия министър-председател на републиката след няколко дена.

С името и личността си Бойко Борисов персонално вкара в парламента петима представители на НДСВ. И това е пряко. Косвено колко хора са гласували в другите райони на страната като цяло за НДСВ припознавайки Бойко като лице на своя избор - никой не може да изчисли.

Но ако вземем предвид вчерашните резултати на НДСВ без Бойко... май още 2005 трябваше да са си заминали където им е мястото. И може би нямаше да загубим четири години с тази измислена коалиция НДСВ-БСП-ДПС... Така че, ако е пич, Бойко би си признал, че през 2005 подари още четири години живот на измишльотината НДСВ и направи каквото можа за раждането на тройната коалиция, срещу която до вчера се бори така самоотвержено.

Другите виновници за тези четири загубени години са ДСБ и СДС... Заедно можеха още 2005 да изхвърлят от управлението ДПС. Но не - оставиха отворена широко вратата, докато си глозгаха един на друг ушите. Вчера можеха да са още по-убедителни, ако още преди четири години бяха си спомнили какво прави съединението със силата. Днес може да си удрят задника в тавана от яд за пропуснатите шансове. Но по-добре е да си седнат на него и да работят здраво - всички имаме нужда от тях в управлението, защото ако един Бойко остане да ни управлява - жална ни майка. Нидал Алгафари, макар и силно ляв, даде чудесно определение на Бойко - като Супермен и Батман: идва, за да спаси града от злото, но докато го спаси, града остава в развалини. Тук е мястото на Синята коалиция - да насочва тая сила в правилна посока.

[ Добави коментар ]
Вторник, 7 Юли 2009

Просто не мога да се сдържа, знам че е опасно, за това дежурните предупреждения:

НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА У ВАС! НИТО НА КОМПЮТЪРА НА ЛЮБИМИЯ СИ СИСАДМИН!!

И така... скоро открих сайта www.commandlinefu.com - чудесно място, където разни хора споделят хитринки за командния ред на Линукс (от време на време и Уиндоус). Има някои много яки попадения, брилянтни парченца чиста bash мъдрост, които като ги гледаш и направо ти иде да се шибнеш по високото чело и да възкликнеш "Ба'ма'ааму, как не съм се сетил!!" Простички, елегантнички, изчистенки и най-важното - ефективни и работещи... Та вчера разглеждайки натрупаните бисери попаднах на този:

(((RANDOM%6)==0)) && rm -rf / || echo *Click*

И се смях с глас половин час :)

Ако още не сте стоплили какво прави този код, няма нужда да го изпробвате, аз ще ви кажа. Това е руска рулетка за системни администратори ахахахаххаа! Когато го изпълните има шанс едно към шест да изпълни rm -rf / и ако не сте си написали домашното относно rm ще страдате много :)

Ето ви "обезопасена" версия на руската рулетка:

(((RANDOM%6)==0)) && echo BAAM! || echo *Click*

с която може да си поиграете в конзолата... ама да ви кажа с нея няма тръпка и не е и на половина толкова забавно, колкото с оригиналната :)

*Click* *Click* *Click*

[ Добави коментар ]
Четвъртък, 9 Юли 2009

Изписаха майка ми от болницата след 24 дена престой. Тъкмо вече съвсем й беше писнало. Утре пътуваме за Пловдив. Обмисляме в събота да отидем до Старосел и да видим прочутия тракийски храм. Гледам, че е на 45-50 километра от Пловдив. Час път. Ще ми се да мога да карам кола и да имам книжка, за да мога да сменям Зори на волана на малката тойотка Тотка. Когато човек шофира няма много възможност да се оглежда и наслаждава на околността. Например когато минавахме през триградското и буйновското ждрела, аз постоянно като малките деца възклицавах "Виж, виж, това... глей, глей каква скала...", а тя караше. Не е честно. Изобщо нямам влечение към коли и шофиране, но трябва в най-скоро време да се квалифицирам.

[ Добави коментар ]
Неделя, 12 Юли 2009

След като в петък си припомних хубаво какво е лято в Пловдив, днес температурите от 18 градуса в София ми идват просто прекрасни. Не знам как е възможно да се работи при 35-40 градусови жеги без климатик, камо ли пък навън на открито... в такива моменти се радвам, че съм напуснал Пловдив и благодаря на Бога, че работя на бюро под климатик. В пловдивската жега животоспасяваща се оказа домашната лимонада в Central Park. С много лед. Просто извънземна напитка. Толкова ми хареса, че съм си обещал да си изстискаме лимони вкъщи и да си направим. Ето четири-пет снимки:

zazi@plovdiv

В събота вместо към Старосел, отпрашихме обратно към София. Домързя ни. Дето се вика изпитахме неочаквано силна носталгия по София. И ето ни днес - цял ден лежане и пълен релакс. Зази спретна прясна пъстърва на скаричка с класическа картофена салатка, после си приготвих едно облаче и седнахме да гледаме волейболната лига. Нашите размазват кубинчетата по паркета във Варна. Жал да ти стане за тия деца (едно от кубинчетата е 15(!!) годишно). Зази яко се е надъхала и отбелязва всяка точка с истински фенски възгласи :)

Изобщо - мързелив неделен следобед...

Между другото се побъзиках с todo.txt. Ако си търсите todo управител - горещо препоръчвам! Намерих си и акаунта в identi.ca - twitter манията много взе да дразни. Стана като с assbook... всички twitt-ват. Я къш!

[ Добави коментар ]
Четвъртък, 16 Юли 2009

Последния работен ден за седмицата. Следващия е насрочен за 26 Юли. Иска ми се да вярвам, че през следващата седмица няма да се занимавам с работа, но силно се съмнявам, че ще стане. Утре - газ за Бургас. Море, сол, бриз, слънце (ама не много, че зверски изгарям). Изстудена салата рапани. Пипалца от октоподи на скара. Бира. Мастика...

...и все пак този път ще си взема блутут хендсфрий, за да не изгоря на джиесем на плажа.

[ Добави коментар ]
Петък, 17 Юли 2009

Ами тръгваме. Дано няма много идиоти на пътя. Ще бъде доста топло по целия маршрут, но нали за това Тотка има климатик. Времето през следващите десет дена обещава да се държи прилично и безоблачно, което е важно, ако отиваш да разпускаш на морски бряг. По пътя ще пусна един-два ъпдейта на identi.ca с инфо как е трафика и къде сме.

16:28

Пристигнахме. Разопаковахме багажа и котката и сега сме се размазали под климатика. Топло е като в Пловдив. Тук на сянка е все пак осезаемо по-хладно от колкото на слънце, за разлика от Пловдив, където и на сянка, и на слънце - не се диша просто...

Сутринта грижи по Тотка ни забавиха малко. Имаме си пълно каско, но както всеки знае, за да важи застраховката, трябва колата да е маркирана, огледана и снимана. За целта Тотка беше заведена на баня, а после й направиха фотосесия. И чак след това (ще рече към 11 часа) потеглихме към Бургас. Спокойни вече, че сме застраховани, ама наистина.

Трафик имаше до Пловдив, после се разреди. Естествено от Стара Загора до Карнобат, в царството на джигитите, се сблъскахме (за щастие не буквално) с ярки представители на породите "неандарталци пътищтни", "безсмъртници безмозъчни" и просто прости тираджии. Надявам се всички да са стигнали благополучно, цели и на собствен ход до местоназначенията си.

Довечера ще се поразходим след залез слънце. Утре откриваме плажа.

[ Добави коментар ]
Вторник, 21 Юли 2009

Плажчето вчера беше перфектно. Слънце, но не силно, вятър. Руснаци. Ако задремеш и се събудиш внезапно, в първите мигове след събуждането може да не се ориентираш къде точно си - от всички страни се лее руска реч. Водата е чистичка като за нашето Черно море. Малко вълнички сутринта, но после утихнаха. Вечерта разходка из Морската градина и биричка с каротфки и цацичка. Ето снимки за доказателство, че сме на море:

zazi@burgas

[ Добави коментар ]
Четвъртък, 23 Юли 2009

Днес почиваме от плажа малко, че взехме май да изгаряме. А и решихме да се успим тая сутрин - за незапознатите да уточня, че по принцип ставаме в 6:00 сутрин дори и в почивка.

И понеже от скоро разхождаме и един Olympus с нас и са се понатрупали малко снимчици, реших да потърся нещо семпло написано на php което да ми служи за фото албум на сайта. И намерих :) Basic PHP Photo Album е точно каквото имах предвид. Никакви завъртени финтифлюшки - просто показва снимки и това е. Та вече има и фото галерии на сайта ми. Остава да наснимаме хиляди картинки и да ги качим за поколенията :)

[ Коментари: 1 / Добави коментар ]
Коментари

А пак за незапознатите да уточним, че за работа ставаме в 7 и половина.

Написа sdawn на 24-Jul-2009 21:57


Събота, 25 Юли 2009

Плажа на Аркутино тази година май се очертава най-приятния от всички които посетихме. Малкия, зад вълнолома. Вярно, пясъка не е от най-чистите, вярно - няма спасители (но то и не е много дълбоко морето в заливчето). И въпреки това - печели по точки поради липсата на тълпи "курортисти" дори и в събота и неделя. Много е тъпо да си лежиш на плажа и изведнъж засмяно семейство да се разположи едва ли не на главата ти. С всичките си чадъри, кърпи, хладилни чанти, обикновени чанти, надуваеми тюленчета и делфинчета, дюшеци и постелки и дини и домати и обелки... Спасението е да се ходи на плаж преди 11 часа и на по-отдалечени и закътани места. Преди 11 ордите хъркат още, а отдалечените местенца не са предпочитани от тях, поради факта, че изискват допълнителни усилия за дотътряне до тях. Аркутино за сега е в списъка. Сутрин до към 12:00-12:30 може на спокойствие да се наслади човек на пясъка, слънцето и морето. След това и там става малко пренаселено. Въпреки четирите лева вход на кола.

Между другото - решихме да не пътуваме в неделя. Хем няма да минаваме магистралата при 40 градуса (на въздуха, а на асфалта един Господ знае колко), хем ще пропуснем неделния трафик. Така че удължаваме с ден гостуването на морето. Хип-хип! Ура!

[ Добави коментар ]
Неделя, 26 Юли 2009

Е не стана... искахме да си откраднем още един ден плаж, но времето реши друго. Вместо слънце - гръмотевици, облаци, дъжд. Нищо. Утре ще се приберем в София, но пак ще се върнем при морето и то скоро! И ще си получим обещания ден на пясъка и морските вълни. Нищо не се губи.

[ Добави коментар ]
Петък, 31 Юли 2009

10-th Annual Sysadmin Apprecation Day.

--- Системен администратор, химик, електротехник и инженер обядват заедно. След обяда се качват в колата на сисадмина, но тя не пали... Инженер: Двигателя има проблем. Мога да го оправя за половин час... Електротехника: Нее, по-скоро проблема е електрически, мога да проверя кабелите за половин час... Химикът: На мен ми се струва, че има вода в горивото. За двайсет минути ще изчистя филтъра... Сисадминът: Абе я всички излезте от колата и влезте пак!

--- Въпрос: Къде отива сисадмина след работа? Отговор: 127.0.0.1

--- Сисадмин е поканен на бал с маски. Той пристига с нарисувано на челото 255.255.255.0

--- Въпрос: Колко сисадмина са нужни, за да се смени ел. крушка? Отговор: Николко. Това е хардуерен проблем.

--- Сисадмин на стрелбище. Изстрелва цял пълнител. Нито едно попадение в мишената. Инструктор: Какво правиш, бе момче, нито един не стигна до целта?! Сисадмин: Ааа, в моя край всичк излязоха ОК...

--- Сисадмин минава покрай шефа си, който се суети пред шредера с листи в ръка. Сисадмин: Да помогна нещо? Шеф: Абе как работи тая машина?! Сисадмин: Ето така (взима листите от ръцете на шефа и зззззъъррррц! в шредера). Шеф: Ахаа! Направи ми две копия на тоя документ...

---

А сега майтапа на ляво (един от вицовете за системни администратори всъщност е точно такъв: няма вицове за сисадмини, с тях шега не бива), надявам се че днес сте се сетили за системния си администратор, не защото принтера ви не печата (понеже не сте му сложили хартия), а защото е Деня за Благодарност към Системния Администратор. 364 дни в годината той полага ежеминутни усилия, за да ви осигури безпроблемна работа с компютрите, сървърите, принтерите и пощата ви. И ако вие не забелязвате тези усилия и сисадмина си, то е защото той си е свършил работата префектно. Спомнете си колко пъти ви е възстановявал онзи ултра-супер-дупер важен документ от 300 страници, от който зависи следващия ви фиш за заплата, и който ви е нужен за срещата с борда след десет минути. И колко пъти в бързането за срещата сте успявали да му благодарите все пак за това... А колко пъти сте го ругали пред колегите си, понеже не намирате онази папка с големия проект там където сте я записали на сървъра... само за да откриете след десет минути, че собственоръчно сте я пратили в кошчето. Дали след това се сетихте да обясните на глас пред всички, че всъщност вината не е негова? Ето за това имаме последния петък от Юли. В този ден се обадете на сисадмина си просто ей така - примерно за да му кажете, че НЯМАТЕ проблем. Няма начин да не усетите трепване в гласа му, когато осъзнае, че не му викате в слушалката, а просто му пожелавате приятен ден. Това е достатъчно. Наистина.

[ Добави коментар ]