< HomePage
   <- Дневника

Архив за Август, 2009

Неделя, 2 Август 2009

Проблем с принтирането под Уиндоус Виста - Failed to create printing job

По-точно заглавие би било "Некои проблеми с..." щото те проблемите с принтирането под Виста не са един и два. На нас не ни остава друго освен да ги "борим" един по един. Да отбележим някои пре-реквизити на проблема с който се заемаме:

--- Легален Уиндоус Виста, ъпдейт до дупка със всичко пуснато от Майкрософт;

--- Мрежов принтер, закачен по IP порт за Вистата;

Описание на проблема:

При опит за печат на какъвто и да е документ от какъвто и да е софтуер, включително и при опит да пуснете тестова страница от настройките на принтера, получавате следното съобщение: "Failed to create print job" (съпътстващ симптом - при опит да го отворите Control Panel не се отваря).

Предприети мерки:

Рестарт на Уиндоус, деинсталиране и преинсталиране на принтера и драйвърите му. Не помагат.

Действащо решение:

Отваряте Command prompt (Start>All Programs>Accessories>Run>cmd) и изпълнявате последователно:

net stop "SL UI Notification Service"

net stop "Software Licensing"

net start "Software Licensing"

net start "SL UI Notification Service"

Всъщност това не е решение, а фикс за проблема, който трае до следващия рестарт на системата. Майкрософт твърдят, че проблема е оправен преди сто години, но явно това твърдение е силно преувеличено. И понеже при следващ рестарт на системата, проблема ще се появи отново, съветвам ви да си запишете четирите команди в batch файл на десктопа си - за по лесното им изпълнение отново и отново... докато МС наистина отстранят проблема. Съпътстващия симптом (невъзможност да се отвори Control Panel) е свързан с друг сървиз на Виста - ReadyBoost - който от своя страна е зависим от Software Licensing - ако SL не работи, ReadyBoost не работи и не можете да отворите CP. Очевидно за проблема с печатането, както и за невъзможността да се отвори CP виновен е сървиса Software Licensing. Рестартирането му вкарва в работен режим и печата и ReadyBoost...

[ Добави коментар ]
Сряда, 5 Август 2009

Най-накрая дъжд. Като малък си спомням, че валеше абсолютно всеки следобед през лятото. Кратко, но гръмотевично. После дойде сушата през 80-те и от тогава до днес май все по-горещо и по-сухо става. Признавам си, че не понасям топлото. Предпочитам да ми е студено. Най-добре ми е на 17-20 градуса, а ако трябва да избирам - ще избера -5 пред 38-39-40.

Днес ще се върна в ИСУЛ, за да подпечатам епикризата на майка ми. Не знам как са го постигнали, но са й дали документи без нито един печат по тях. Няма да се изненадам, ако се окаже, че вината си е нейна и нейно задължение е да си мине по канцелариите разни с документите и да си събере печатите. Както отбелязах при постъпването й, в ИСУЛ имат политика за намаляване на разходите: пациентите си разнасят документите по канцелариите, нещо като вътрешно-ведомствени куриери. Иначе условията и лекарите са повече от отлични. Дори "хванах" два wireless AP в малкото дворче зад гастроентерологията - вярно, едната точка беше затворена, но другата беше отворена. Най-фрапиращо обаче е положението с кабелната телевизия в отделението. Прекрасно е, че я има. Във всяка стая има телевизор и устройство за таксуване с монети, на чието малко екранче се въртят "спонсорски" съобщения - кабелната достига до болните с помощта на: ОББ, Мин. на Здравеопазването, НЗОК... всички те подпомагат възможността да се осигури на болните кабелна телевизия. И сега сигурно си мислите, че при такива спомоществователи кабелната телевизия е безплатна? Да бе, да. Или поне, че цените са минимални? Да бе, да... Няма такива абонаменти никъде в Републиката. За да имате 24 часов достъп до кабелните канали, трябва да платите по 3 лева на 24 часа. Сметнете си го сами. Вкъщи плащаме 40 лева на месец за дигитален кабелен пакет + интернет + телефон. В ИСУЛ аналогова кабелна телевизия с 10-на канала струва 90 лева на месец. При това с "помощта" на НЗОК, ОББ, Мин. на Здравето. Без тяхната помощ сигурно би струвала 270 лева на месец. Не обърнах внимание коя фирма осигурява "екстрата" за болните, но си струва прокуратурата да им обърне внимание, особено пък ако наистина получават пари от НЗОК и министерството по някакви техни програми и въпреки това държат такива такси.

[ Добави коментар ]
Неделя, 23 Август 2009

Ваканцията свърши. Багажа е приготвен и утре пътуваме обратно за София. Днес направихме последния плаж. Догодина ще планираме така нещата, че въщането в София да стане във вторник. Ужасно е последния плаж да е в неделя. Тълпите "неделни" туристи превръщат всичко в кошмар. Чувстваш се като в автобус на градския транспорт в час пик. Това не е плаж.

Равносметката показва, че тази ваканция беше 110%-ова ваканция. Започна на 14 Август с Faith No More, мина през ЛотЛориен, Светльо и Легендите, Черно Фередже и Clawfinger. Светльо се опита да ме убие с бутилка минерална вода, докато се целеше в пулта на озвучителите. За щастие ме улучи само по крака. Fun Loving Criminals се оказаха не това което очаквах. Не може да започнеш концерта си с кавър на друга група. Clawfinger също не оправдаха очакванията ми - оказаха се много добра група със собствен стил и страхотна музика. Faith No More обаче надминаха представата ми за тях. Лекотата с която се забавляват докато поднасят музиката си. Гениален Майк Патън. Истински музиканти. Като Моцарт и Бетовен.

После всеки ден - плаж. И въпреки това не успях да изгоря зверски както всеки път. Имам напредък. Е и тен не хванах кой знае какъв. Аркутино е страхотно място да се излежаваш на пясъка и да се топкаш в топлата вода. Нищо че имаше много водорасли. Нали нямаше медузи... Сърцето ми се свиваше всеки път като минавахме покрай строежа на новия хотелски комплекс на входа. Догодина ще е завършен и ще работи. Дали ще има свободен достъп до страхотния плаж?! А и да има - хотел до плажа означава много хора около чадъра ти. Отврат. Очевидно другото лято няма да сме на Аркутино. Ще си търсим нов плаж. Лошо.

В петък - на опера. Премиера на Madama Butterfly с Орлин Горанов в ролята на Б.Ф. Пинкертон, лейтенант от флота на Съединените Щати. Излишно е да казвам, че той може да пее. Вярно, че премиерата беше на открито в летния театър на Бургас, но пък стана неочаквано добре за опера в полеви условия. Във второ действие една прекрасна бургаска маца от порода Булевардна Подобрена излезе на сцената да види за какво е цялата тая тупурдия. Разходи се, не остана очарована, врътна се и си излезе от дясно на сцената. Публиката само дето не изръкопляска на грациозното й дефиле. Спикърката на края на представлението също даде всичко от себе си при обявяването на поднесените цветя. Каза, че цветята се поднасят по случай премиерата на Турандот. Очевидно тя беше гледала друг спектакъл.

И така... минаха десет дни. През които почти целия ни офис беше в отпуска, което значи че не ни прозвъняваха телефоните на всеки двадесет минути както обикновено. Как може да не е доволен човек от такава ваканция?

Да споменем, че и времето се държа страхотно и нито веднъж не ни обърка плановете за деня. За което сърдечно му благодарим!

Това е всичко, утре пътуваме, вдругиден се почва отново строежа на светлото капиталистическо бъдеще.

[ Коментари: 2 / Добави коментар ]
Коментари

А по-другата година в сряда, и така докато най-накрая си вземем 2 седмици отпуска наведнъж!

Написа sdawn (email) на 29-Aug-2009 10:48


Тази година соя, догодина .. живот и здраве?

Написа Draklar на 24-Sep-2009 17:51