< HomePage
   <- Дневника

Архив за Март, 2010

Петък, 12 Март 2010

В закачки и игри - времето лети! Сякаш вчера посрещахме новата година в Кметовци. А ето че вече една четвърт от годината мина и си замина.

Реших да споделя някои от нещата, които съм правил в Ексел за фирмата в която работя в момента. Линковете към файловете са на в сайта. Надявам се да са от полза на тези, които решат да ги изтеглят и използват. Има още неща за споделяне, но трябва да ги приведа във вид подходящ за показване пред публика. Също така ми се иска всичко каквото имам за Ексел да пренапиша и за OpenOffice - официалните институции у нас "промотират" в комуникациите си с гражданите и бизнеса само един офис пакет - този на Майкрософт. Това не е добре. Защото или прави от фирмите и гражданите нелегални ползватели на нелицензирани търговски продукти, или ги кара да плащат излишни суми заради привързаността на държавната администрация към продуктите на Майкрософт. Всички много добре го знаем това. Но май само мрънкаме, без реално някой да запретне ръкави и да направи стъпка към промяна на положението. Не че точно аз съм човека, който ще преобърне света, но мога да дам скромен принос по дългия път на тази промяна.

Освен тази мисъл за налагането на ООо в отношенията ДА-бизнес-граждани, още една идея ме занимава. В офиса ми има десетина компютъра, които ще изхвърлим. На повечето липсва оперативна памет, но предвид цените й на пазара - това не си струва да се споменава. Вместо да ги предам на някоя фирма, която се занимава с рециклиране на офис оборудване, мисля си дали не мога да им инсталирам Линукс и да им намеря стопани в някой социален дом, или да ги дам просто на хора, които не могат да си позволят компютър. Многодетни семейства, социално слаби или в неравностойно положение... Може би някъде някой има пък стари и ненужни монитори, които да комплектоваме с нашите компютри? Ето едно дребно добро, което е по силите ни и което може да направи разликата за някой.

[ Коментари: 2 / Добави коментар ]
Коментари

Мда, това с компютрите и аз си го мислех преди няколко дни. При мен са 4-5 и вероятно ще ги държа за резервни части, докато излезем от режим на икономии, но рано или късно ще трябва да ги правя нещо.

А проблемът с мониторите е системен (траят повече от компютрите). Даже мислех да огледам за някоя прилична НПО, която би се заинтересувала от комбинация, при която да докупи само монитори.

Написа Спас Колев (www) на 12-Mar-2010 16:02


НПО-тата... де да знам. Искам да не намесвам посредници, защото посредниците твърде често се оказват... нали. По-скоро бих се нагърбил сам да събера от колеги стари машини и да комбинирам от тях до работещи + монитори и да им търся нови собственици.

Написа yradunchev (www) на 12-Mar-2010 16:33