< HomePage
   <- Дневника

Архив за Август, 2010

Вторник, 3 Август 2010

Рекордният за България джакпот в играта тото „6 от 49” от 6,5 млн. лв. не е бил потърсен от спечелилия го с фиш от град Ловеч, съобщи БНР. Сумата остава в полза на държавата. Пред „Хоризонт” Дамян Дамянов, директор на Българския спортен тотализатор, каза: „Днес в 17.00 часа изтече 45-дневният срок, в който човекът, пуснал фиш, от град Ловеч е той, трябваше да си потърси печалбата. След 17.01 часа тази сума остава в полза на държавата. 50% от тази сума остава за Министерство на спорта и министър Нейков може да използва тази сума след 1 март 2011 година, когато завършва финансовата година на Спортния тотализатор. А сумата, която остава в Спортния тотализатор по решение на Управителния съвет и ще бъде разделена на три пъти по 1 млн. лева последователно, когато падне или бъде спечелен джакпот в „6 от 49” второ теглене. Ние ще внесем до Комисията по хазарта и в Министерски съвет предложение, което се надяваме да бъде одобрено и веднага да започне да действа”. --Агенция Фокус

На бас, че още днес, най-късно до края на седмицата, ще се "намери" идиот от Ловеч, който да потвърди, че той е субекта, който няма нужда от 7 млн. лева? Циркът продължава с пълна сила. Как ви се струва - да ви поднесат 7 милиона и вие да ги откажете. Невероятно? Грешка - всичко е вероятно, както биха ви обяснили от БСТ. Може вероятността да е нищожна, но винаги съществува. Примерно да е паднала керемида на главата на печелившия, докато отива към тотопункта, а в суматохата в Спешното, където са го откарали, фиша да се е изгубил. Или още по-вероятното - печелившия е козар от ловешко село, а любимата му козица Гинка е изяла фиша. Каква смешка, а? Не, не - жена му е изпрала панталона му, заедно с фиша в задния джоб. Хохохо... Само да не си помислите, че такъв човек и такъв фиш изобщо не съществува! Няма измама - просто България е пълна с хора, за които 5-7 милиона са нищо работа и не си струват труда да се разходиш до тотото, за да си ги потърсиш.

Някак преглътнаха хората издънката с комбинацията, изтеглена в два поредни тиража. И от БСТ явно са повярвали, че всяка невероятна история с минимална вероятност ще бъде приета като чиста истина и нещо най-нормално. Само да я кажат по БНР. И са прави...

За мен това е деня, в който БСТ официално се самоуби и потвърди всички "конспиративни" теории около игрите, които организира. Кавичките са си на мястото, защото теориите май са доста вероятни, по-вероятни от колкото изглеждат. Но съм сигурен, че хората ще продължат да наливат пари в него, въпреки вече очевадните сигнали, че работата му не е съвсем чиста. Просто човешката алчност е по-силна от всякаква логика, разум, очевидност. Ако ви кажат, че срещу 2.40 имате шанс да спечелите 7 милиона, не бихте мислили много, много. Какво са два лева? С всички е така. Честито на печелившите... които не играят тото, но прибират милионите от него. Наглостта им мина всякакви граници - очаквах все пак да дадат натрупания джакпот на някого, след като са прибрали рекордните приходи от истерията покрай него. Но явно положението на финансите ни никак не е розово, щом са се решили на такава плитка измама, за да задържат парите. Прави са старите хора - комар с държавата е чиста загуба. Запомнете го добре.

Очакваме съвсем скоро следващата серия от сериала, предполагаемо заглавие на епизода - "Как не станах милионер, щото съм патриот" :) А - и Веско Маринов да изпее химн на Тотализатора и ода за тотомилионера.

[ Добави коментар ]
Сряда, 4 Август 2010

Всички имаме кредити от банки. Но само ако сте клиент на една определена италианска банка у нас може да ви се случи следната неприятна ситуация:

Имате си вие кредит, погасявате си вноските редовно, всеки месец, преди падежа, до стотинка. Докато един ден на банката не й хрумне да промени някаква такса свързана с кредита ви. Промяната естествено се състои в увеличаване. Увеличаването на тази такса води до увеличаване на месечната ви вноска с точно една стотинка. Увеличаването става точно в момента СЛЕД като банката ви е изпратила напомнящо кратко текстово съобщение на мобилния телефон за размера на дължимата месечна вноска. Тоест в напомнянето сумата е с точно една стотинка по-малко от реалната дължима сума. Същевременно никой не си прави труда да ви уведоми за настъпилата промяна в таксата по кредита ви. Нито писмено, нито по телефон, никак. И вие в неведението си, доверявайки се на краткото съобщение, което банката ви е изпратила, внасяте точно сумата посочена в него. И си мислите, че всичко е наред. Ама не е. След петнадесет дена получавате обаждане от банката, за да ви уведомят, че към момента имате натрупани 150 лева от наказателни глоби за просрочие на месечното ви задължение - по 10 лева за всеки ден просрочие. Естествено вие сте изумен и представа си нямате за какво става дума. И банковия чиновник отсреща ви обяснява вежливо - тъй като има промяна в таксата за обслужване на кредита ви, това е довело до увеличаване вноската с една стотинка и вие сте внесли с една стотинка по-малко от дължимата сума. Което автоматично ви прави не изряден в обслужването на кредита и съгласно договора дължите 10 лева наказателна глоба за всеки ден в който забавяте издължаването на дължимата сума... от една стотинка. Изведнъж се оказва, че трябва да сте благодарни за това обаждане, защото иначе вероятно глобите щяха да продължат да се трупат. А сега ще трябва да платите САМО 150 лева... На отчаяния ви вопъл, че не е нормално заради една стотинка да бъдете глобени 150 лева, естествено получавате съвет - прочетете условията в договора си, платете и след това, но само след това, може да обжалвате пред банката. Точка.

Не знам как да коментирам... лично на мен не ми го побира ума. Все още не мога да повярвам, че за една стотинка банката е готова да влоши отношенията си с иначе абсолютно изряден платец и да бие жесток шут на собствения си имидж. Но щом те са решили, че имиджа им струва една стотинка, кой съм аз, та да оспорвам оценката им?! Просто ще се постарая колкото се може повече хора да разберат цената на лоялното отношение банка-клиент, както и разбирането за нормална търговска практика, във въпросната банка, за да имат едно на ум дали да влизат в сделки с нея.

[ Коментари: 4 / Добави коментар ]
Коментари

г-н Радунчев, моля напишете името на банката. Заслужават го!

Написа Матей Цилков на 04-Aug-2010 14:12


Не са много италианските банки в България. Уник... ално сбърканите италиански банки. ;)

Написа yradunchev (email) (www) на 04-Aug-2010 15:01


Заслужават името да бъде изписано цяло.

Написа Комитата (email) (www) на 04-Aug-2010 18:14


Налага ми се да работя с всички големи банки в страната, че и с някои не толкова големи. Имам материал за многотомник относно безумията в отношението на банките към клиентите им - не само физически лица, а и корпоративни. Имам си лична кафява листа на банките. Не мога да я споделя-за да не съм голословен трябва да посочва конкретни случаи, а не мога да разкривам имена. Най-общо мога да го изразя така- в България няма читава банка, която да работи винаги на ниво и да гледа на клиентите си като на партньор, а не като на случаен минувач (с изключение на две банки, но те не работят с физически лица). Посочването в прав текст на името на само една няма да е коректно и ще създаде фалшивото впечатление, че останалите са цвете пред нея. Което няма да е вярно. И въпреки това - Уникредит Булбанк.

Написа yradunchev (email) (www) на 04-Aug-2010 19:19


Четвъртък, 5 Август 2010

Иска ми се някой журналист да зададе няколко въпроса на вътрешния министър... иска ми се, но изглежда или журналистите са се свършили, или не им стиска да питат...

  1. Когато се води разследване на финансови престъпления и то в особено огромни размери - от порядъка на 250 000 000 лева - какви стъпки предприемат разследващите, за да установят ВСИЧКИ банкови сметки, свързани с лицата, замесени в престъпната схема, ПРЕДИ да пристъпят към арести и да разкрият на заподозрените, че са разследвани, като по този начин гарантират, че няма да има възможност заподозрените да укрият незаконно придобити суми?
  2. Когато се води разследване за финансови злоупотреби чрез подставени, "кухи" фирми - какви мерки предприемат разследващите спрямо лицата, на чието име са регистрирани тези фирми-фантоми, както и спрямо особено близките и доверени лица от най-тясното обкръжение на заподозрените, за които има сериозни основания да се смята, че може да са част от или поне да са в течение на действията по извършваното престъпление. Поставят ли ги под наблюдение, с оглед вероятността тези лица да прикрият, заличат и унищожат факти и доказателствен материал по извършеното престъпление, като например изтеглят колкото се може от криминално придобитите пари, за да възпрепятстват установяването на точния размер на престъплението и изземането им в полза на държавата?
  3. Когато се води разследване на финансови престъпления, обръщат ли се разследващите органи към банковите институции за съдействие относно информация за движенията и операциите извършвани от заподозрените или близки до тях лица с авоарите по банковите сметки свързани със заподозрените лица?
  4. Когато се пристъпи към задържане на заподозрените в извършване на финансови престъпления лица, какви мерки предприемат разследващите и прокурора по делото за блокиране на банковите сметки свързани със задържаните лица? Изискват ли от съда да наложи запор върху тях и в какви срокове представят това искане пред съда, колко време след извършването на арестите, за да не се даде възможност на трети лица да укрият пари, придобити от престъплението?

Това са въпросите, които бих искал някой да зададе на вътрешния министър. Отговорите може би така и няма да чуем, защото няма кой да го попита... В тази връзка - случайно да имате връзки в някое селско вестниче? Готов съм да им работя без заплащане, само срещу възможността да ме пращат на пресконференции и журналистическа карта, която да ми даде достъп до "големите", та да мога да задавам въпроси...

И още една тема ме занимава днес: Божидар Димитров... Тези дни гербовите министри дори не се изчакват, а се застъпват и настъпват един друг в опитите си да произведат кой от кой по-голям скандал. И пак - журналистите ни пък правят чудеса в стремежа си да не ги отразят. Та Божидар... този божи дар... Назначен за министър без портфейл в този кабинет в и от името на народа. В това число - в и от мое име също. Понеже не очаквам да има морала и достойнството да се извини за нанесената от него обида на хората, на които се предполага, че трябва да служи - с днешна дата аз от мое име го уволнявам от поста му на министър без портфейл и го назначавам на поста Шибан Министър. Щом народа според него е шибан, значи има нужда от такъв министър. С оглед на етичните и морални качества на Димитров, смятам че няма по-подходящ от него за поста. Само не е много ясно какво точно ще върши Шибания Министър, но това не е проблем, защото то и в момента не е ясно какво точно върши министър Димитров във времето в което не произвежда громки скандали по всички посоки. Така че може спокойно да продължи да прави същото, както до сега. То друго явно и не може. А да - за разлика от поста министър без портфейл, който е все пак преходен и човек не може да го заема цял живот, поста на Шибан Министър му го предоставям не само до живот, но и като наследствена титла за потомците му, за да се гордеят и те с постижението му. Да му е честито и да живей!!!

[ Добави коментар ]
Сряда, 11 Август 2010

"Шибан" не било било обида. То значело "брулен с пръчка". С коя пръчка, г-н Димитров? Кожената ли? Не съм и очаквал да има достойнството да признае, че е изпуснал нервите си и да се извини за думите си. Честно казано очаквах да изтърси нещо още по-нагло и безочливо - и не ме разочарова. Школата си е школа. Истинското лице на ГЕРБ лека полека излиза на яве. Нагло, безочливо, просташко и непукистко. Шефа му мълчаливо (за сега, но очаквам съвсем скоро и на глас) демонстрира подкрепа за шибания си приятел, който стана министър защото му е приятел - спомняте ли си тази крилата фраза на Борисов? Аз да. Божидар Димитров, който е приятел на всички - на Живков, на Първанов, на Станишев, на Борисов. По ред на номерата. Шибан приятелски кръг, а? На тях посвещаваме първия сингъл на шибания министър: Fucking People, от шибания му първи албум: Fucking People 2010. Стила е A Capella. Говори се, че предстои събиране на група с това име - все от гербови министри и депутати плюс Веско Маринов. Village People ряпа да рупат - Fucking People идва да ги измете от световната сцена и да ги прати в забвение.

Bozhidar Dimitrov - Fucking People'2010 - 01 Fucking People

[ Коментари: 1 / Добави коментар ]
Коментари

Сега разбрах - той е фен на Продиджи!

Написа sdawn (email) на 15-Aug-2010 11:38


Сряда, 18 Август 2010

Вчера, на връх рождения ден на проекта Debian GNU/Linux, малкия ми нетбук (Asus Eeepc 701 4G Surf на име c18h21no3) се сдоби с нов-новеничък Debian Squeeze. След като година и повече вярно търкаля странна мутация на Debian в трите му разновидности Stable + Testing + Unstable, онзи ден се случи одавна предреченото и очакваното - при поредния ъпдейт apt най-сетне се побърка и потроши инсталацията :) Опитах няколко поправки, но в крайна сметка реших, че просто е дошъл удобния момент да сложа пресен Squeeze. Прехвърлих home директорията си на SD карта, за да я възстановя после, изтеглих netinst daily build-а на Squeeze + boot.img, метнах ги на флашка и час по-късно базовата система беше инсталирана. Този път реших да инсталирам само основата, после да добавя xorg, gdm и gnome-core, за да избегна инсталирането на тонове пакети, които никога няма да използвам. Речено-сторено. Резултата е изключително пъргава система и мнооого свободно място на 4Gb диска на асуса. Всичко работи нормално и нищо не ми липсва. Освен тъчпада. Скроловете му работят, но нещо не желае да реагира на tap-ване, та се налага да използвам бутоните му за кликане. Но е въпрос на време да бъде оправен. Най-радващото в момента при новия ми Squeeze е съобщението:

No non-free or contrib packages installed on c18h21no3! rms would be proud.

което връща vrms :) В новото ядро има поддръжка за wireless чипа на този Асус и не се налага използването на madwifi. Сега нетбука ми е още една идея по-свободен от преди. А - и още нещо: нетбука е криптиран :) параноята в умерени дози е здравословна. Отивам да боря тъчпада.

10:16

Ами... какво да кажа. Проблема с тъчпада се оказа ID-10-T issue в крайна сметка. Има един чекбокс в преференциите на мишката, който просто трябва да тик-не човек и tap-tap-а си работи перфектно. Извода е - отваряйте си очите за очевидното, не се правете на многознайковци.

[ Коментари: 2 / Добави коментар ]
Коментари

И това само за три дни :)

Написа sdawn (email) на 18-Aug-2010 10:17


ем щото се бъзиках първо с lenny, после със squeeze, после с криптирането и деленето на харда :) изобщо играх си, нали това ми е играчката :)

Написа yradunchev на 23-Aug-2010 17:17


Четвъртък, 19 Август 2010

Ако имах законодателна власт щях да издам закон - всеки пушач, хвърлил фас не на определеното за боклук място, да бъде заставен да го вдигне и изяде. И не ми говорете за толерантност и права. Пушачите са най-големите свине - не ме интересува кой ще се обиди. Днес на плажа на Смокиня преброих над кутия фасове на квадратен метър плаж. Е?! На тоя пясък лежим. Зарити във фасове. На тоя пясък си играят деца - които не рядко слагат в уста каквото докопат. Фасове, понеже е пълно с тях и е трудно да вземеш шепа пясък, без да загребеш с нея поне три фаса. Колко трябва да си прост и елементарен, за да си хвърляш миризливите угарки от цигари където ти падне?! Колко голяма свиня? Толкова ли е трудно, като си знаеш какъв си жалък и не можеш да изкараш няколко часа на плажа без да пушиш, да вземеш със себе си една полупразна бутилка от минерална вода 0.5l и да пускащ в нея отпадъците от вредния си навик, а накрая да я хвърлиш в кошчетата, които са през пет метра едно от друго по целия плаж!? Явно пушенето наистина изсушава мозъка. Крайно време е да забранят пушенето на обществени места напълно! Като нямаш елементарна култура и възпитание - нямаш права и не разчитай от толерантност да те търпи някой да осираш всичко около себе си. След като толкова демонстративно и безочливо не ти пука за комфорта на околните, защо на околните да им пука за твоята отвратителна наркомания? Добра идея също е всички производители, дистрибутори и прочие сволочи, които произвеждат и разпространяват тоя наркотик, да бъдат обложени с допълнителен данък, който да отива за почистване след зависимите им клиенти. Или всеки пушач да се задължи да полага всеки месец определен брой часове обществено полезен труд в някоя фирма по чистотата. С метла, лопата и чувал. Да видим тогава дали ще хвърлят фасове наляво и надясно.

[ Коментари: 1 / Добави коментар ]
Коментари

Миналата година, на плажа в Поморие за около 15 минути, напълнихме едно шише от минерална вода (1.5л) с фасове. Но по-гадно ми стана не от фасовете, а от хората които ни гледаха как ги събираме, все едно сме си заврели четки за прах в задниците. Едно такова искрено чудене, дали сме наред с главите.

Не знам, кефи ли ги да седят на свинщина, просто не им пука ли...

Пък за такси и подобни, забрави. Пак ще ревнат, че са "дискриминирани" <.<

Написа Shaio (www) на 26-Aug-2010 13:49


Сряда, 25 Август 2010

Покрай един проект, с който се занимавам напоследък, се натъкнах на следните любопитни факти за имената на населените места в Република България:

Осем населени места в България носят името Ново Село. Старо Село пък се именуват само пет. Очевидно новите села са повече от старите. Сред най-често използваните имена на населени места са още Изгрев и Александрово - имаме също по осем от всяко. Много сериозна е почитта, която отдаваме на Царя Освободител. След тези се нареждат четири имена, всяко от които е използвано шест пъти върху картата на родината ни: Зорница, Николаево, Лясково и Бенковски. На пръв поглед топонимически най-почитания национален герой пък изглежда Георги Бенковски - за сравнение само четири населени места носят името Васил Левски. Но ако добавим към тях две кръстени само Левски и едно Долно Левски (странно, но няма Горно Левски) - резултата все пак става 7:6 в полза на Апостола на Свободата. Нито едно населено място не е кръстено Христо Ботев. Но имаме пет Ботево, плюс едно Горно Ботево, плюс едно Долно Ботево, плюс едно Ново Ботево, и - разбира се - един Ботевград - девет населени места в памет на големия поет и той повежда с цели 2 Дякона. А след като нагазихме в литературни води, нека "преброим" патриарха на българската литература: веднъж Вазово и веднъж Иван-Вазово. Явно Иван Вазов все пак не е сред любимите ни автори. Един път повече от него - три пъти - се появява Щастливеца на картата: два пъти като Алеково и веднъж Алеко-Константиново. Ако се върнем на политическите ни дейци, заслужава да се отбележи и масираното присъствие на Стефан Стамболов с цели пет населени места: четири Стамболово и едно Стефан Стамболово.

Изобщо много интересни, поне за мен, изводи могат да се направят от имената които избираме за селищата си. Ако на някой също му е интересно може да си изтегли статистиката от тук: selishta_imena.txt - базирана е на ЕКАТТЕ - Eдинният класификатор на административно-териториалните и териториалните единици, който съдържа имената на всички населени места у нас и се поддържа от Националния Статистически Институт.

[ Коментари: 1 / Добави коментар ]
Коментари

Ние пък, покрай друга шантава идея, сме се хванали да изброим колко пъти се срещат буквите от азбуката във всички населени места :)

Което ми напомня да довърша скриптчето :>

Като имам резултат, ще споделя.

Написа Shaio (www) на 26-Aug-2010 13:36