< HomePage
   <- Дневника

Архив за Декември, 2010

Сряда, 1 Декември 2010

Днес ще говорим за Chrome, кеша му и как да го разкараме.

C18H21NO3, моят малък нетбук, е оборудван с SSD диск. Доста има изписано из Мрежата за ограничения живот на дисковете по тази технология. Някъде се твърди, че е силно преувеличено да се смята, че интензивните дискови операции водят до съсипване на диска за отрицателно време. Другаде твърдо заявяват, че например програмите за споделяне на файлове по торент протокола са абсолютни убийци за SSD дисковете, поради факта, че използват кеширане на диска, докато теглят файловете. Честно казано аз нямам ни най-малка представа кой е прав. Но нямам против да съм on the safe side. Тези притеснения, както и факта, че диска на C18H21NO3 е само 4 гиги, ме карат да се замисля първо как да сведа до минимум драскането по диска, и второ - да не прахосвам пространството за ненужни глупости. Като например кеша на браузъра... Което ни води до Chrome и тоталната липса на опция в настройките му, която да ви позволи да определите колко диск да ползва за кеш и дали изобщо да ползва кеш. Тъпо, Google, тъпо. Последния път като го "помолих" да изтрие кеша си, изведнъж се освободиха повече от 300М дисково пространство! Нагло. И така - как да обуздаем лакомията на Chromе? Няма настройка в преференциите... Питаме Google и той отговаря: има ключове от командния ред, с които можете да пренасочите кеша на друго място, да укажете размера му или дори да го забраните изцяло. Много хитро.

--disk-cache-dir=/path/to/chache
--disk-cache-size=5
--disable-local-storage

Първото задава нов път до кеш директорията. Второто задава размера на кеша. Размера се указва в байтове, сигурно за да ви е гадно докато го смятате. Третото се предполага, че забранява на Chrome изобщо да кешира. Което поне под Линукс не е вярно - кешира си и си свирка, дори и да го стартирате с този ключ. Пробвах. Не пробвах да му задавам аз размера на кеша. Ако някой е пробвал да сподели работи ли. Аз не пробвах, защото бях решил да разкарам кеша напълно. И понеже ключа, който служи за тази цел, се оказа не работещ, то се принудих да кажа на Chrome да използва за кеш... точно така, правилно се досещате - /dev/null :) Те ти сега кеш, Хроме. Яж. Искам да ви успокоя, че липсата на кеш изобщо не повлия на бързодействието на браузъра. Поне не толкова, че да ми залипсва кеша. Как става номера - десен клик на иконата за Chrome, Properties и там в полето Command променяме на:

/opt/google/chrome/google-chrome %U --disk-cache-dir=/dev/null/

That's all, folks! Game Over, Chrome!

[ Добави коментар ]
Четвъртък, 2 Декември 2010

Няма как да не споделя с вас това брилянтно парче:

[translate]

То идва от блога Dev Harb и представлява bash функция, която превежда текст директно в конзолата. Добавете я в .bashrc и готово. Използва се така:

$ translate 'hello'
здравей
$ translate hello en es
hola

Мисля че е ясно. :) По подразбиране, ако не са посочени езици за превода, превежда от английски на български.

[ Добави коментар ]
Сряда, 8 Декември 2010

Article 19 of the Universal Declaration of Human Rights: Everyone has the right to freedom of opinion and expression; this right includes freedom to hold opinions without interference and to seek, receive and impart information and ideas through any media and regardless of frontiers.

Всеобща Декларация за Правата на Човека, Член 19: Всеки човек има право на свобода на убеждение и на изразяването му; тази свобода включва правото безпрепятствено да се придържа към своите убеждения, както и правото да търси, да получава и да разпространява информация и идеи чрез всички средства и без оглед на държавните граници.

say no to online censorship

[ Добави коментар ]
Сряда, 22 Декември 2010

С две думи - отново ми изгоря charger-а на Asus-а. Нещо ел. мрежата на офиса ни не му понася, за втори път гори докато е включен там. Не знам дали този път ще му взимам нов. Освен с charger-а, малкия има проблеми и с екрана... Много хора (да не кажа всеки, който ме е виждал с него) са ме питали как изобщо работя на такова малко нещо (7"). Ами най-нормално. Освен това малкия размер за мен е предимство - не мъкна със себе си три кила куфарче, мога да го отворя навсякъде, дори и прав... Не го ползвам за изработка на 3D модели или видео обработка. Идеален е за мен. Ако не му купя чарджър, а вероятността е голяма, може би ще потърся след време отново нещо такова малко. Но не таблет. Иска ми се едно Yeeloong, но надали ще си намеря спонсор. Цената не е толкова висока - Lemote YeeLoong 8089 8,9" by Tekmote Electronics, но икономическата ситуация, дето се казва, не позволява подобен разход в момента. Някой ден... ще си го купя, ама друг път.

В момента ползвам десктоп. MrSpok е един Dell Optiplex GX260 SFF. Нещо ми забива от време на време X-а, но още не ми се занимава да видя защо. Прехвърлянето на профила ми и всичко полезно от малчо на Спок мина без никакви проблеми и всичко си работи както се очаква от него. Още една причина да обичам Линукс.

[ Добави коментар ]
Неделя, 26 Декември 2010

Противно на всеобщото мнение, Рождество, а не Нова Година, е всъщност точката на новото начало. Няма да разсъждавам защо, всеки може сам да се убеди, стига да размисли малко. Мисълта ми е, че Коледа е момента на равносметки за изминалата година и планове за новата. Равносметки няма да правя, защото няма на какво - не съм следвал някакъв план или списък с цели през изминалата година. Но ще набележа няколко за следващата.

Нищо особено и велико :) Лекички цели, лесни за постигане. Някои от тях вече съм подгонил - от лятото тренирам веднъж седмично, заедно със Зори, а днес направих W1D1 от C25K програмата. Скромно, като за човек със скромни възможности. До година ще видим до колко съм успял.

[ Коментари: 3 / Добави коментар ]
Коментари

Ехееее :) А втората точка нещо не я разбрах :)

Написа sdawn (email) на 26-Dec-2010 12:44


хахахаха тя е мнооого секретна, даже аз не я знам :)) коригирах се...

Написа yradunchev на 26-Dec-2010 13:17


Без личен кошер не може -).

Написа Емил А. Георгиев (email) (www) на 29-Dec-2011 20:06