< HomePage
   <- Дневника

Архив за Март, 2011

Сряда, 2 Март 2011

Flattr this

За тези от нас, които нямат affinity to accounting (както пише в обявата на фирмата ни в jobtiger :), този месец е просто първия пролетен месец, мартеници, зюмбюли, минзухари и лалета. За изкушените от счетоводството обаче - това е Годишното Приключване, което си е направо цяло приключение докато приключи. Този запис е за изкушените.

Често се налага да се изпращат на клиента/шефа файлове със счетоводни данни за преглед, съгласуване, одобрение бла бла бла... Обикновено файловете, с които счетоводителите работят ежедневно, нямат много "търговски" вид - бъкани са с формули, линкове към други файлове, оцветени клетки, проверки в "полетата" на файла (тоест извън print area-та на работния лист)... все неща, които са разбираеми и използваеми само от счетоводители и са напълно ненужни и объркващи за нормалните хора, които се интересуват само от чистите данни. Да не говорим, че понякога се изисква данните да са в PDF файл, а не в любимия на всеки счетоводител MS Excel. Привеждането на работния екселски файл във вид годен за показване на клиент (или шеф, или одитор) е досадна работа. За това хората са измислили VBA и макросите. Това което ви предлагам днес е един малък набор от макроси, които правят следното:

За експортирането от Ексел към PDF се използва кода на Ken Puls от неговия чудесен сайт: www.excelguru.ca. Също така, за да експортирате към PDF, трябва да имате инсталиран PDFCreator - безплатен продукт за създаване на PDF файлове, който се инсталира като виртуален принтер - всичко пуснато за печат на него, свършва като PDF файл.

Малкият набор макроси е достъпен за сваляне тук: yect.zip и представлява add-in (добавка) за Ексел - файлът с разширение .xla вътре в zip архива. За да го използвате, трябва да си го добавите в Ексел: през Tools -> Add-Ins, използвайте бутона Browse и отидете до файла yect.xla, маркирайте го и натиснете ОК, после натиснете ОК/YES на следващите няколко въпросчета. Това е, в основния toolbar на Ексел ще ви се появи ново меню YEC (YEC=Year End Closing), като това на картинката:

Ако имате въпроси или искате да си поръчате нещо, което да улесни работата ви в Ексел - обаждайте се, не се притеснявайте :) Ексел може всичко, но това което може най-добре е да работи вместо вас. Стига да има кой да го накара :)

[ Добави коментар ]
Сряда, 23 Март 2011

След снощното представление "Български разкази" на Мариус имам една вест за всички вас, които още не сте го видели: Един е Мариус и сцената е Неговия Храм!

И ако поне веднъж през живота си не присъствате на негова служба в този Храм - ще се ограбите сами, ще се осакатите духовно и ще си отидете от този свят без никаква реална представа какво е това Театър. Пресилено ли ви се струва? Ще си говорим отново след като преживеете "Български разкази". Тези, които са оцелели след тях, знаят какво имам предвид.

Димитър Цонев разказва как след премиерата на "Сътресение" с Мариус се чудели защо никой не пише за постановката. Аз не се учудвам. Как се пише за преживяно чудо? Каквото и да напиша за Мариус - ще се стори клише и високопарно на тези, които не са го гледали още, на онези които са го гледали - ще им се стори слабо, бледо и... излишно. Мариус е не-човек. Мариус е Театър. Може ли човек в рамките на два часа, да разплаче публиката си първо от смях, после от мъка?! Не. Да я преведе през целия Живот от преди раждането до смъртта чак? Това не е по силите на човек. Трябва да си самият Театър. Трябва да си чисто изкуство, за да можеш да влезеш така в душата на хората и да ги водиш през смеха, радостта, щастието, страха, болката, мъката, смъртта... да ги изтръгнеш от реалния им свят, с всичките му тривиални и банални грижи и теготи, да ги очистиш, въздигнеш и да ги върнеш обратно в него - малко объркани от станалото, малко уплашени, но и много по-живи, малко по-добри.

В "Български разкази" с потрес ще станете свидетели на това, как Мариус ражда всяка дума от текста на сцената пред очите ви. Ражда. Не я изиграва, претворява или сътворява. Не, не ражда думи, ражда емоциите зад думите, смисъла на думите, това заради което думите съществуват. И за пръв път в живота си ще имате възможтост да видите отвъд думите, истинския смисъл, суровата емоция, чиято маска са те. И ще се уплашите. Мариус сваля защитата, която думите представляват, за да оголи и да ви подложи на страшното, което те прикриват - чистото чувство, голия смисъл. И вие ще се смеете, ще се радвате, ще се страхувате, ще се усетите силни, ще се усетите слаби, ще плачете. Накрая, освен всичко останало, което трудно може да се изрази с думи, ще ви остане и усещането за чист ужас - как е възможно това?! Как е възможно това да се е случило с вас?! Спокойно. Блъснал ви е Мариус. Блъснал ви е самият Театър в цялото си величие и блясък.

Невъзможно е да се говори и пише за Мариус и това което той прави на сцена. Обречен е да твори сред мълчание. Овациите на публиката, макар и да звучи клиширано, са единственото, което ще получи като благодарност. Знам, че той го знае. Знам, че той няма нужда дори и от това. Знам, че дори без тях, без признание и без овации, Мариус не може да прави друго, няма избор, не може да живее иначе, не може да живее изобщо. Та може ли Театъра да бъде нещо друго освен Театър?!

[ Коментари: 2 / Добави коментар ]
Коментари

сега предполагам разбираш защо при прогнозите за номинациите за Икар споделих, че не очаквам Мариус да вземе Икар за главна мъжка роля - категорията е твърде тясна за него, макар наградата да е несъмнено заслужена.
http://crossword.crozzword.com/blog/ikar-2011-nom inatons-753/

Написа Димитър Цонев (email) (www) на 23-Mar-2011 11:59


Какво да ти кажа... със Зорничка точно това обсъждахме сутринта - колко ли е трудно да си актьор по едно и също време с Мариус. Според мен него изобщо не трябва да го номинират. Безмислено е. Не мисля, че някой може да стои до него, а не е като да нямаме изключително добри актьори, напротив - имаме и то много... обаче...

Написа yradunchev на 23-Mar-2011 12:40


Сряда, 30 Март 2011

В събота беше тазгодишния Час на Земята (The Earth Hour). Моето ясно изразено, подобаващо огласено и силно отрицателно отношение към тази инициатива доведе до справедливото ми квалифициране и разобличаване като типичен онлайн задник.

Искам веднага да кажа, че това не беше разобличаване, това беше миг на истинско откровение и просветление за мен. Напълно осъзнал се, посипвайки главата си с пепел, се разкайвам и в желанието си да докажа на дело, че съм истински загрижен и съпричастен с глобалните проблеми, че не ми е безразлично, и че съм готов да направя нещо за Света, искам тук и сега да обявя, че ще работя усилено за организирането на една глобална инициатива, която има за цел да накара хората да се замислят, да покажат съпричастност и загриженост, а именно:

Както всички будни и активни граждани знаят, 16 Октомври е Международен ден на борба с глада. Искам да призова всички съзнателни хора и активни активисти, да покажат позицията си и да проявят съпричастност с гладуващите, като на 16 Октомври 2011 на обяд изхвърлят демонстративно десерта си на боклука, вместо да го изконсумират. Това много ще помогне на борбата с глада, а и ще засвидетелства силно и пред цялото прогресивно и осъзнато човечество, че на тях много им пука и са загрижени и солидарни с гладуващите по Света. А на гладуващите ще им стане много по-леко, като знаят, че будните граждани са с тях и ги подкрепят в техните страдания!

Не забравяйте! Без десерт на 16 Октомври! Едно малко лишение за вас, но какъв дълбок и значим жест на съпричастност, загриженост и солидарност!

[ Коментари: 1 / Добави коментар ]
Коментари

А, Браво!
Аз на часа на Средновековието си пуснах всички лампи (просто реших да отбележа Часът на човешките постижения, а и да компенсирам вредата от някой гасящ лампите)

За деня на глада, може да купя две кила банани и пакет кафе, после сигурно ще трябва да ги изхвърля, защото не ям банани, а кафе почти не пия.
Но ще допринеса за прехраната на страните, които произвеждат тези неща - колкото повече купувам, толкова повече храна ще имат те!

За глупостта с часа и аз се показах като онлайн задник - http://www.kenanoff.com/blog/archives/1931
Имаше още по абсурден начин да се покажеш "як" активист - отиваш на сайта, който горе си линкнал и кликаш на една крушка. И те броят "съпричастен". Муахаха :))

Написа Mikhail (email) (www) на 01-Apr-2011 11:24