< HomePage
   <- Дневника

Архив за Юни, 2011

Вторник, 14 Юни 2011

Аз не гледам футбол, но разбирам от футбол, естествено. Нямам свидетелство за управлене на МПС и не мога да различа Renault от Peugeot, обаче и от коли разбирам, естествено. Защото съм българин, естествено - имам специални спобности по рождение. Естествено разбирам и от политика. Не, това последното е шега. Не разбирам от политика. Но това го смятам за предимство. Защото за разлика от разбирачите, аз мога да гледам на политиката отдалеч и съответно да видя цялата гора, вместо да се вторачвам в едно отделно дърво. Тънкостите не са ми ясни, но цялата картинка ми е пред очите. А някои неща са толкова едромащабни, че и най-големите разбирачи ги изпускат от поглед, просто защото са ограничили зрителното си поле до някой дребничък детайл. И какво забелязва всевиждащото ми синьо око на политическия пейзаж в началото на този изборен цикъл? Забелязва, че както на всички избори до сега, и този път за десните избиратели е приготвено мюре. Мюрето е, както би ви обяснил Радичков, полудива, полупитомна патица, използвана от ловците като примамка, да примамва прелитащите диви патици пред дулата на ловците. Политическото мюре служи да примамва гласоподавателите и да отвлича гласове от политическия противник. На миналите избори мюрето беше РЗС и Яне Янев. Благодарение на него Синята Коалиция не получи 10+% от гласовете. Защото едни 4% от десните избиратели се помамиха от пъстрото оперение и сладкия глас на мюрето. Добро мюре.

Но и най-доброто политическо мюре е за еднократна употреба. Не можеш да измамиш гласоподавателите два пъти с едно и също мюре, колкото и да е талантливо, а Яне е - спор няма. За следващите избори ти трябва ново. Може и забравено старо.

И така - да влезе Стефан Софиянски. Актуалното мюре на този изборен сезон. Той се завръща в политиката. Той е наясно, че не би могъл да спечели кой знае какво с репутацията, която има. Той го знае. Всички го знаят. Но той не е тук, за да печели избори. Не. Той е тук, за да попречи на други да спечелят. С говора си на добрия чичо от село. С благородно патинираната си интелектуалност. С жеста на подкрепящия и помагащ батко. Добър е. О, много е добър. Сякаш е от класовете на Стефан Данаилов. И аз не се съмнявам, че от него ще излезе успешно мюре. Ще анихилира поне 4-5% от десните гласове, спор няма. И сините отново ще треперят около прага пред парламентарното представителство.

Ако позволим. Ако го подценим, махнем с ръка и измърморим - е, мюре.. Ако искаме да провалим мисията му обаче - трябва да го посочим с пръст и да обявим на висок глас - Хора, демократи, ВНИМАНИЕ! МЮРЕ! Отворете очите си и вижте цялата картинка! Той има задача. Той има мисия - да разводни десните гласове. Да омаломощи десния вот и да анихилира колкото се може повече от дясното. Гледайте Софиянски и мислете за Яне Янев. Какво направи Янев? Влезе в парламента с гласове на традиционно десни избиратели. И веднага след това групата му се разпадна, а част от депутатите му и до днес крепят гэрбовото управление... очевидно изпълнявайки истинската програма, по която е създадено РЗС. Днес Софиянски започва като него. От телевизия в телевизия... от водещ на водещ... от сутрешен блок до вечерно шоу - ще гледате ведрата му, излъскана и професионално гримирана физиономия, ще слушате школувания му глас, отрепетираните реплики... И мнозина, вторачени в харизмата му, ще изпуснат от очи голямата схема, ще се подведат по мюрето и ще подкопаят дясното, като отронят своя вот в неговата кошничка... която много скоро след като е изпълнила задачата си, ще се окаже разплетена и хвърлена на боклука, а съдържанието й - безвъзратно похабено и разхитено.

Та... Внимавайте с мюретата, ловния сезон е открит, от всякъде се целят във вас и вашия вот. Няма да ви казвам за кого да гласувате. Но не се мамете по мюретата... Мислете с главите, не с телевизорите си!! И не се заблуждавайте, че разбирате от политика. Подходете с вниманието, отвореното съзнание, непредубедеността и във всичко съмняващата се нагласа на пълен аматьор. Поне няма да ви излъжат лесно.

[ Коментари: 3 / Добави коментар ]
Коментари

offtopic: Peugeot, дори и brand recognition-а ти куца :-)

Написа Димитър Цонев (email) (www) на 14-Jun-2011 22:11


поправих се :) ама това само доказва, че наистина разбирам от коли, какво сега... френския ми куца...

Написа yradunchev на 14-Jun-2011 22:27


по-добре френска любов и германска кола, отколкото обратното!

Написа Димитър Цонев (email) (www) на 15-Jun-2011 12:36


Четвъртък, 16 Юни 2011

Отдавна се каня да превърна един древен Dell Optiplex GX100 (CPU@733MHz+RAM@256+HDD@10GB) в... домашен медия център. Тези дни най-накрая си седнах на задника и го свърших. Ето как.

Първо инсталираме един Debian на стареца. Само базова инсталация, плюс ssh сървър, защото в края на упражнението ще го захвърлим в някой шкаф без клавиатура/монитор и ще се свързваме с него само по Мрежата, когато се налага да го администрираме. Нищо особено по инсталацията на ОС, освен едно - във файла /etc/ssh/sshd_config разрешете свързването с публичен ключ: намерете опцията PubkeyAuthentication и се убедете, че срещу нея пише yes. Инсталирайте rtorrent, screen, mediatomb (сървъра, който ще стриймва медията към клиентите) и ethtool (ще ни трябва за конфигуриране на мрежовата карта):

#apt-get install rtorrent screen mediatomb ethtool

Понеже медия центъра ще изпълнява ролята на сървър, трябва да гарантираме, че клиентите могат да го намерят винаги на един и същи адрес. Следователно - конфигурираме мрежовия му интерфейс със статичен IP адрес, като записваме следното във файла /etc/network/interfaces:

# The primary network interface
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.1.11
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.1.1
up sleep 5; ethtool -s eth0 autoneg off speed 100 duplex full
Ако използвате други адреси във вашата локална мрежа - променете съответно стойностите.

Създайте потребител rtorrent и го добавете в групата sudo, защото по подразбиране отдалеченото свързване към системата като root е забранено и ще ни трябва начин да изпълняваме административни задачи като нормален потребител на системата:

#adduser rtorrent sudo
Влезте в системата като rtorrent и създайте папки Downloads, Incoming и Watch. Те са необходими за работата на rtorrent - той ще проверява Watch за торенти и ако намери, ще ги стартира автоматично и ще ги свали в Incoming - това е описано в конфигурационния файл на програмата, който можете да дръпнете от тук: rtorrent.rc и трябва да запишете с име .rtorrent.rc в домашната директория на потребителя rtorrent. Ако имате желание, прегледайте конфигурацията в него и я променете според собствения си вкус.

Следващото нещо, което трябва да направим е да настроим системата да пуска rtorrent при стартиране на системата. На сайта на програмата има скрипт за целта. Но той не работи с последните версии на Debian, защото формата на стартовите скриптове в тях е променен - изисква се точно определена заглавна част. Работещ стартов скрипт свалете от тук: rtorrent и го запише в директорията /etc/init.d/ след което изпълнете (като root):

#chmod +x /etc/init.d/rtorrent
#update-rc.d rtorrent defaults
Внимание: този стартов скрипт е конфигуриран да работи като потребител rtorrent! Ако сте избрали друго име за потребителя - отворете скрипта и го редактирайте! С това подготовката на медия центъра е завършена. Сега той ще свали всеки торент, който му пуснете в директорията /home/rtorrent/Watch и ще ви позволи да достъпите сваленото съдържание в /home/rtorrent/Incoming от лаптопа си с VLC например. Ако имате PS3, телевизор или друго устройство, което разбира UPnP и сте го включили в домашната си мрежа - от него също можете да пуснете любимите си филми, свалени на домашния ви медия център :)

Остава само да намерим начин да подаваме torrent файловете към медия центъра, за да може той да ги сваля. Това ще направим с един елементарен bash скрипт, записан на лаптопа или десктоп компютъра, който ползваме. Ще го добавим за изпълнение в crontab и всичко, което трябва правим след това е просто да записваме торент файловете в определена директория, която нашия скрипт ще проверява и ако намери там торент файл, ще го ъплоудва в /home/rtorrent/Watch на медия центъра. Ето скрипта:

#!/bin/bash

_base="/home/yrad/watch"
_dfiles="${_base}/*.torrent"

for f in $_dfiles
do
if scp -B $f rtorrent@192.168.1.11:~/Watch then
rm -f $f
fi
done
Запишете го в домашната си bin директория с име rtupload и го направете изпълним с 'chmod -x ~/bin/rtupload'. Както виждате - той проверява директорията /home/yrad/watch за torrent файлове - променете тук, ако искате да използвате друга директория. 192.168.1.11 е адреса на медия центъра - променете го, за да съответства на вашата мрежа. С 'crontab -e' добавете реда:
0-59/10 * * * * /home/yrad/bin/rtupload
Така скрипта ще се изпълнява на всеки десет минути. По подразбиране scp изисква парола всеки път когато трябва да се свърже с отдалечената машина. За да избегнем това на медия центъра конфигурирахме sshd да приема свързване с публичен ключ. Прочетете тук как да генерирате публичен ключ (не задавайте passphrase на ключа!), как да го качите на отдалечената машина: Passwordless SSH login.

Това е всичко приятели. Сега можете да сваляте филми на домашния си медия център и да сийдвате за останалите потребители, без да се налага да оставяте домашния си компютъра работещ, или да прекъсвате даунлоада (и ъплоуда) когато взимате лаптопа си с вас през деня. Медия центъра ви ще стои онлайн постоянно и когато се приберете вечер - филмите ще ви чакат :)

[ Коментари: 10 / Добави коментар ]
Коментари

Много хитро решение. Разбира се, с една стара машина, която не е в production състояние, могат да се направят чудеса.

Преди години исках да си пусна интернет радио от стара машина, обаче се оказа, че музиката, която имам по DVD-та е в пъти повече от теоретичния максимум, който мога да боцна към машината. Уви, не намерих начин да shuffle-вам .mp3-ките, поради което се загуби и смисъл от цялото упражнение.

Впрочем, защо Debian, а не Ubuntu? Инсталирал съм Ubuntu Server и все си мисля, че по-човешки направен от Debian (или пази боже Gentoo) и администрацията му може да бъде много лесна. :)

Написа Краси (email) (www) на 16-Jun-2011 12:05


Да излъчваш мр3 в Интернет не те съветвам, защото е леко нелегално - разпостранението на защитено съдържание. Освен ако не е някое с погасени авторски права. :)

А е Debian защото... просто казано - Ubuntu е Debian и не виждам причина да използвам дериват, вместо оригинала. Не знам под "по-човешки" какво разбираме, но ако е по-лесен за конфигуриране... не съм съгласен, че Debian е по-труден за конфигуриране и администриране от Ubuntu (въпреки шегата, че Ubuntu е древна африканска дума, означаваща "Не мога да конфигурирам Debian"). Но със сигурност Debian е по-стабилен. :) Разликата м/у двете е в цикъла на пускане на версиите... Ако използваш testing клона на Debian направо няма разлика. Другите разлики са чисто "политически" - как се третира софтуера със затворен код etc...

А в конкретния случай - то няма кой знае какво за администриране и конфигуриране на тази машина, та всякакви благинки, които би ми предложил Ubuntu в тая посока едва ли са ми нужни :)

Написа yradunchev на 16-Jun-2011 13:21


Любимото ми Pink Floyd радио стриймва mp3, ама никой не го дири момчето, дето не си спира компютъра.

Да, Ubuntu е производно, така е...обаче Debian винаги ми е бил леко студеничък. Разбира се, има своите предимства, щото не издига в култ изписването на sudo в конзолата :) Впрочем, по стечение на обстоятелствата (може би се вижда), използвам Windows 7, ама миналата седмица, когато си свърших работата и реших да си се върна "вкъщи", очите ми избоде някакво изчадие, което било Gnome 3. Пуснах една сълза, прецених, че има опасност да не мога да ползвам полезно KDE на тази стара машинка, а пък с xfce така и не се спогодихме. Та сега, преглеждам twitter и се чудя какво да правя. Машинката наистина е слаба, а специално да downgrade-вам до вариант на Gnome, който ще ми хареса...не си струва времето. :/

Но, да, много ми харесва този лаф за древноафриканското значение на Ubuntu. Но за домашна машинка, не виждам смисъл от друго.

Впрочем, не е ли малко мъничък твърдия диск за медия център? :P

Написа Краси (email) (www) на 16-Jun-2011 13:40


мъничък е :) но това беше инсталация по-скоро като proof-of-concept :) да видя как става и какви са стъпките. ако някой ден намеря PS3 ще пробвам и дали "хваща" филмите от сървъра :)

иначе останалото е въпрос на настройки - което и да е дистро можеш да превърнеш в топло и уютно място, въпрос на време и желание :)дори и да е с xfce - може би само повечко време би ти отнело :)

Написа yradunchev на 16-Jun-2011 14:01


Много полезно! Моят първи опит да си направя медиен център беше неуспешен, защото не можах да извадя картина към талавизора - концепцията беше по-различна от твоята. От тогава се замислих за вариант подобен на твоя, особено що се отнася до музиката. Още тия дни ще пробвам това нещо mediatomb дали ще ми хареса.

Написа Гонзо (email) (www) на 17-Jun-2011 11:24


да ти кажа малко е дърво тоя mediatomb като интерфейс, но просто беше първото което ми попадна. Перфектно подава филмите към компютъра ми, на телевизор и PS3 не съм тествал, щото нямам :) и тръгна веднага след инсталацията, не съм бутал нищо по него, инсталирах, добавих директория и тръгна. Интересно ще ми е и на мен на телевизор ще тръгне ли.

Написа yradunchev на 17-Jun-2011 11:53


Амии аз в момента нямам устройство с което да извадя образ към тв. Тъй като все още караме със стария CRT телевизор, пробвах с карта с TVout, но безрезултатно. Има телевизори с вграден UPnP клиент, нооо... скоро няма да има бюджет за такъв. Като начало аз ще пробвам музиката да си стримвам към лаптопа и телефона, ако стане.

Написа Гонзо (email) (www) на 17-Jun-2011 13:24


с VLC от лапотпа можеш да гледаш и филми от сървъра. Друг плейър в Линукс с UPnP не намерих, но не съм и търсил много... :)

Написа yradunchev на 17-Jun-2011 13:26


Това, което мен ме притеснява в такива случаи, е шумът и топлината (съответно и консумацията) на такава стара машина. Правил съм разни опити преди време – явно за мен ако не е плъг-сървър или нещо като mini-itx, просто е прекалено шумно и греещо.

Иначе е супер идея :)

И разбира се, че Debian – какви са тия "човешки" дистрота, Дебиан рулира (как беше в един стар лош превод – "тича горе и рита задник")

Написа Ясен Праматаров (www) на 17-Jun-2011 17:38


В случая съм ползвал един Optiplex GX100, десктоп машинка, pizzabox,sff (small form factor) - доста компактна е. По принцип нямах идея да остава да работи за постоянно, по скоро я ползвам като proof-of-concept и това, което е ценното в целия опит, е всъщност употребата и настройките на rtorrent-а. Останалото, стрийминга, се върши от mediatomb и там няма много интересни моменти по пускането :)

Ако ще остава да работи, машинката ще се лиши от кутията и вентилаторите си. Мисля, че ще избута един rtorrent без охлаждане, не е кой знае какво. Стари машинини преди десетина години ползвахме за рутери на домашни мрежи точно по този начин - без охлаждане - и не помня да е имало проблеми. Е верно тогава са били смешни процесорите и температурите им... но ще видим :)

Може да пробвам един мод за безшумно охлаждане от един френски сайт, много ефектен беше, ама малко ще мирише - потопено дъното в аквариум, пълен със зехтин :)... може би ако го сменям редовно... хахаха

Написа yradunchev на 18-Jun-2011 09:58


Неделя, 19 Юни 2011

След като си спретнахме сървър, който да е онлайн постоянно и да тегли и сийдва торентите, които сме му дали, няма ли да е просто прекрасно, ако го настроим да ни уведомява по някакъв начин, когато някой от торентите е свален? Оказва се, че това е напълно възможно и то без почти никакви усилия. Започваме.

Най-добре би било ако сървъра ни уведомява за готовите торенти с SMS - днес почти никъде не се разделяме с мобилните си телефони. Модерните мобилни оператори предлагат една малко известна услуга наречена "имейл към SMS": всеки абонат има имейл адрес от вида GSMNOMER@OPERATOR.NET, който препраща всеки получен имейл като кратко текстово съобщение до телефона на абоната. Аз съм абонат на Мтел, ако отидете на сайта им, ще намерите точни инструкции как да активирате тази услуга и кой е адреса ви. Предполагам, но не съм проверявал, че и останалите оператори предлагат такава услуга. Инструкциите тук би трябвало да работят независимо от оператора, Така че активирайте своята услуга при оператора си, регистрирайте си gmail акаунт ако нямате, и да продължаваме.

Понеже ще изпращаме имейли, трябва да инсталираме и настроим MUA (Mail User Agent) - звучи притеснително, нали? Но няма място за притеснение, няма да влизаме в детайли как е устроена и как работи пощенската система в Linux. Просто ще инсталираме Heirloom Mailx:

#sudo apt-get install heirloom-mailx
След като сме го инсталирали, необходимо е да го настроим да използва gmail акаунта ни, за да изпраща имейли. Отворете с nano файла /etc/nail.rc и заменете съдържанието му с това тук:
# config file for mailx
# save as /etc/nail.rc

set smtp=smtp.gmail.com:587
set smtp-use-starttls
set ssl-verify=ignore
set ssl-auth=login
set smtp-auth-user=username@gmail.com
set smtp-auth-password=yourpassword
в последните два реда заместете със своя имейл адрес и парола. С това mailx е готов да изпрати каквато поща искате до който адрес му кажете :) Ще запишем и един скрипт, който всъщност ще получава от rtorrent името на сваления torrent и ще ни изпрати известие чрез mailx. Нека го кръстим mailer и да го създадем в ~/bin директорията си:
#!/bin/bash

echo "$@: Done" | mailx 35988888888@sms.mtel.net
естествено - заместете имейл адреса с този, който сте получили от мобилния си оператор, при активирането на услугата email2sms. Не забравяйте да chmod +x ~/bin/mailer... Остана да настроим rtorrent да вика този скрипт, когато приключи свалянето на торент. Добавяме един ред във файла .rtorrent.rc:
system.method.set_key = event.download.finished,notifyme_sms,"execute=/home/rtorrent/bin/mailer,$d.get_name="
Готово. Не забравяйте - за да влязат в сила промените в rtorrent.rc трябва да рестаритрате rtorrent. Сега за всеки свален торент ще получавате SMS на мобилния си.

Следващото, което ще направим - с помощта на newsbeuter, най-страхотния feed reader за Линукс, ще се абонирате за rss feed-а на любимия си торент тракер и ще направим така, щото торентите с новите серии от любимия ви телевизионен сериал да се зареждат автоматично за сваляне в rtorrent. Вие просто ще получите SMS когато серията е свалена и готова за гледане :) Найс, а?

[ Коментари: 6 / Добави коментар ]
Коментари

На вас оставям да измислите и други приложения на този начин за SMS известяване :)

Написа yradunchev на 19-Jun-2011 20:52


Имейл към СМС предлагат само Mtel. Vivacom никога не са предлагали такава услуга. Глобул го бяха активирали (не знам дали не го спряха като услуга), но само изпращаха известие, че имаш имейл и трябваше да пратиш платен SMS, за да си го прочетеш.

Написа Румяна на 19-Jun-2011 21:09


А такааа... еми... ето едно нещо в което Мтел да имат предимство.. Много тъпо от страна на Виваком и Глобул... Но си го обяснявам с факта, че това наистина е по-неизвестна и неизползвана услуга... и са преценили, че не си струва поддръжката. Тогава специално за абонати на Виваком и Глобул ще направим howto да се известяват с direct message до twitter акаунта им... ако имат :)

Написа yradunchev на 19-Jun-2011 21:20


Погледни и това: http://www.ezrss.it/ Знам, че не обичаш да разчиташ на външни услуги, ама аз да споделя :р

Написа Shaio (www) на 19-Jun-2011 21:36


не, в случоя точно това имам предвид - абонамент за rss на торент сайта. Замунда също имат. Далеч съм от мисълта да парсвам сайтовете, та да извличам торентите :) чак толкова луд не съм :)

Написа yradunchev на 19-Jun-2011 21:47


Аз щото ползвам Арена и те си нямат и почти си бях сглобил парсър :) Ама после реших, че е too much и в момента си ги тегля от eztv. ezrss е тяхна услуга.

Написа Shaio (www) на 20-Jun-2011 14:40


Сряда, 22 Юни 2011

Напоследък гръмна сигурността на няколко големи компании. В някои от случаите в основата на пробивите беше използването на една и съща парола за достъп на няколко сайта - хакерите атакуват и пробиват най-слабия, намерената там парола използват за достъп до акаунта на същия човек, но на по-защитения сайт. За удобство голяма част от хората (и аз включително) използват едни и същи потребителски имена за регистрации в различни сайтове. Лошото е когато освен едно и също потребителско име, използвате и една и съща парола за всичките си регистрации. Тогава мога да ви гарантирам, че рано или късно ще ви се случи гореописания сценарии, защото сигурността на различните Интернет сайтове далеч не е еднаква, а на някои е направо нулева. Ние обаче няма как да знаем кои са с висока сигурност, а кои не. Поне докато последните не се озоват в новините. Тогава, ако сте ползвали същата комбинация потребителско име/парола на хакнат сайт и на сайта на банката си - спукана ви е работата, без значение колко сложна е паролата ви и колко сигурен е сайта на банката ви. То е все едно да монтирате ултра-хипер-мега-архи сложна и защитена ключалка на ултра-хипер-мега-архи бронираната си врата... и да оставите ключа под изтривалката... Кракерите просто трябва да повдигнат изтривалката (да проникнат в несигурния сайт), за да получат свободен достъп до апартамента ви. Тогава? Очевидно добра идея е да използваме различни пароли за различните си регистрации. Но как се измислят и помнят толкова много и толкова сложни пароли? Преди време (2010-04-23) тук описахме един хитър начин да решите този проблем. Но той има един съществен недостатък - трябва винаги да носите файла с паролите си със себе си, или да го държите в Интернет, за да имате достъп до тях, когато са ви нужни. Друг недостатък е, че не решава по удобен начин проблема с измислянето на сигурни пароли. Все повече сайтове въвеждат строги изисквания към качеството на паролите, задължават ви да ги сменяте през определен период от време и пазят история на използваните вече, за да не можете да ги повтаряте. Все хубави практики по отношение на сигурността, но трудни за следване от потребителя. В търсене на по-удобен начин за поддържане на паролите попаднах на Password Card - много хитро решение и като всяко едно хитро решение - много просто. Само един недостатък - не е изцяло под мой контрол :) Ще рече - този сайт днес е тук, но утре може да изчезне и тогава няма да мога да го използвам за генериране на password cards. Неприятно. Тогава се замислих не мога ли да си направя собствен генератор на такива таблички? Естествено, че мога. Не разбирам от php, но и не мисля, че той е най-подходящия език за целта. Идеален за целта е bash - има го на всяка Линукс система. Значи скрипт. Как работи един такъв генератор на таблици с пароли? Използва случайни данни като seed от който генерира таблицата. Случайни данни? /dev/urandom :) Имаме всичко налично на всяка една Линукс система. Скрипта, който измъдрих не е особено сложен - passtab. Сложете го в ~/bin, или някъде в PATH на системата си, и го направете изпълним. С него се работи на две стъпки. Първо генерираме seed файл от който ще извлечем таблицата с паролите:

$passtab -g gmail.com
Това ще създаде директория .pastab в домашната ни директория и ще запише в нея 10К файл със случайни данни от /dev/urandom. Сега можем да извикаме таблицата с паролите за gmail.com с командата:
$passtab -p gmail.com
Това ще ни изведе на екрана нещо като това:

Форматирана таблица със случайни данни. От вас се иска да запомните само от кой ред и коя колона колко знака и в коя посока да вземете. Хубавото на това нещо е, че дори някой да получи табличката, няма как да знае кои знаци сте използвали. Което значи, че можете и да си я отпечатате на хартия. И ако gmail реши да ви принуждава да сменяте паролата си периодично - просто избирате друга начална точка от таблицата за новата си парола. Можете да създадете такива отделни таблички с пароли за всичките си акаунти, или поне за по-важните от тях. Така няма да ви се налага да използвате една и съща парола за всички и да рискувате да ви хакнат.

ВАЖНО: Пазете seed файловете! Без тях не може да генерирате таблиците! Добра идея е да ги архивирате и да ги запазите на няколко различни места. Не се притеснявайте, че някой може да ги открадне - и да ги открадне, едва ли ще му свършат работа :)

[ Коментари: 1 / Добави коментар ]
Коментари

Хитро, хитро. Аз съм типичен пример за некадърник, който използва една и съща парола навсякъде. Както се казва в един админски виц, паролата е името на котката ми. ;)

Честно казано, не виждам голям келепир някой да ми свие паролата. И да я свие, дори да ми влезе в банковата сметка, няма да стигне далеч :P

Написа Краси (email) (www) на 23-Jun-2011 14:06


Сряда, 29 Юни 2011

През далечната 2008, Рос Патерсън е написал чудесно howto за стартиране на screen сесии при зареждане на системата. Много полезно за сървъри например - още със стартирането имате сесия на screen с пуснати най-важните за вас приложения. Полезно е и за друго: покрай заиграването ми с превръщането на стар компютър в домашен мултимедия център ми се наложи да измисля как да стартирам някои нормални програми като демони - например newsbeuter, четеца за rss/atom емисии. Естествено беше да се сетя за screen и възможностите му да стартира detached с няколко отворени прозореца в главна сесия, като на всеки от тях стартира предварително зададена програма. Като истински мързелив системен администратор първата ми работа беше да използвам google-fu скиловете си, за да проверя дали някой преди мен вече не е свършил тая работа. И хоп - Рос Патерсън и неговото решение от 2008. Толкова е добро, че си струва да го изтупам от прахта и да го предложа на български. И така...

Както сполучливо се е изразил Рос - "One might call it the screen equivalent of doing auto-login with X." - това е конзолния еквивалент на автоматично логване в графична среда. Първата стъпка е скрипт, който стартира detached сесия на screen - запишете го като /usr/local/sbin/screen-sessions:

#!/bin/sh

for user in "$@"; do
su $user -c 'screen -dm'
done
Не забравяйте да го направите изпълним. Понеже и аз и Рос си падаме по истински операционни системи, то и двамата използваме Debian GNU/Linux, така че следващата спирка е /etc/defaults където трябва да запишете нещо като конфигурационен файл за първия скрипт с име screen-sessions и следното съдържание:
USERS="username"
Като username e името на потребителя, за когото стартираме сесия на screen. После трябва да създадете в /etc/init.d скрипта, който ще "демонизира" screen. За целта използвайте /etc/init.d/skeleton като база - след като направите изброените по-долу промени в него, запишете го като /etc/init.d/screen-sessions. Намерете мястото на което се дефинира PATH в skeleton и го направете да изглежда така:
PATH=/sbin:/usr/local/sbin:/usr/sbin:/bin:/usr/local/bin:/usr/bin
С добавени /usr/local/sbin и /usr/local/bin. После се погрижете за променливите, необходими за работа на скрипта, трябва да изглеждат така:
DESC="Startup screen sessions at boot"
NAME=screen-sessions
DAEMON=/usr/local/sbin/$NAME
Дефинирането на променливата DAEMON_ARGS трябва да преместите от първоначалното й място след мястото на което се чете конфигурационния файл от /etc/defaults, тоест нещата трябва да изглеждат така:
# Read configuration variable file if it is present
[ -r /etc/default/$NAME ] && . /etc/default/$NAME
DAEMON_ARGS="$USERS"
Първо четем конфигурационния файл, после присвояваме на DAEMON_ARGS стойностите, които сме задали в него на USERS. Да поясня каква е идеята. Вероятно на системата на която ще използвате този начин за демонизиране на screen има само един потребител, но е възможно и да са повече от един. Ако искате за всеки един от потребителите на системата да стартирате негова собствена screen сесия при зареждане на системата, просто избройте имената на всички потребители като стойности на USERS в /etc/defaults/screen-sessions разделени с интервал. Остава само да изпълните:
#update-rc.d screen-sessions defaults
което ще добави screen-sessions за изпълнение от init в съответните нива на стартиране на системата.

Чудесно - сега screen ще се стартира още със зареждането на системата. Остава да го конфигурираме да пуска нужните ни програми автоматично. За което трябва да пипнем конфигурациония му файл .screenrc в /home директорията на съответния потребител. Можете да дръпнете този, който използвам аз от тук: .screenrc, но ако имате свой, просто добавете в него нещо като следното:

screen bash
screen -t newsbeuter 1 newsbeuter
screen -t finch 2 finch
screen -t mutt 3 mutt
Това ще отвори четири прозореца в screen - по един за bash, newsbeuter, finch и mutt... Както правилно се досещате формата е следния:
screen [-flag] [window name] [window number] [program to run in window]
Така че можете да добавите желаните от вас програми. Флага -t казва на screen, че в момента в който затворим програмата която е стартирана в съответния прозорец, желаем и прозореца да умре. Използвайте го, ако искате.

Това е всичко. Сега няма да е необходимо да отваряте ssh сесия до сървъра си и тогава тепърва да стартирате screen - той ще е там и ще чака да изпълните просто:

screen -dr
за да се закачите за работещата му сесия.

Flattr this

[ Коментари: 1 / Добави коментар ]
Коментари

аналогично може да се "демонизира" и tmux. "Демонизира" да се чете в кавички навсякъде в текста, щото това не е daemon в истинския *nix смисъл, нали... а просто програма която се стартира при пускане на системата и толкова. :)

Написа yradunchev на 29-Jun-2011 11:16