< HomePage
   <- Дневника

Архив за Септември, 2011

Вторник, 6 Септември 2011

Защо ДСБ трябва да се придържа към споразуменията си в рамките на СК и не бива да издига кандидат за президент? Отговора се съдържа в името на партията.

В ръководството на ДСБ няма глупави хора. Там много добре знаят, че в страната СДС има значително по-голяма членска маса от ДСБ. И че в едни предварителни избори техния кандидат за президент няма шанс срещу този на СДС. Въпрос на проста аритметика, която даже глупавите могат да сметнат. Защо тогава не само участват в предварителни избори, но и държат на тях? Защото демокрацията е избор. Да дадеш на хората право на избор и да уважиш техния избор. За това. Заради този основен демократичен принцип. Въпреки, че знаят какъв ще бъде резултата, те отидоха на избори и дадоха на хората възможност да упражнят правото си. Но това не е достатъчно. Трябва и да се съобразят с направения от хората избор и да го отстояват, ако се налага. Което и правят. Въпреки, че другата страна очевидно няма намерение да спази договореностите, както личи от действията й. Въпреки, че другата страна с лекота отхвърли избора на хората, направен на тези предварителни избори. Което ясно показва псевдодемократичната им физиономия. И доказва, че на времето решението на Костов и хората около него да напуснат тази партия е било много правилно.

Та за това. Защото са демократи, ДСБ не трябва да плюят на избора на хората, а трябва да му се подчинят. В името на демокрацията. СДС и лично Мартин Димитров плюха на нея. Което си е тяхно право... право на демокрацията пък е да се отрече от тях.

[ Добави коментар ]
Сряда, 28 Септември 2011

Flattr this

Преди време споделих тук как с помощта на googleCL да свалите всички снимки споделени в публичен албум от потребител на Picasa. Чудно, обаче е малко неудобно, ако искате да свалите ВСИЧКИ публични албуми на даден потребител. Трябва нещо, което като му посочите името на потребителя, да минава по всичките му публични албуми и да сваля снимките от тях. googleCL има функция за листване на албумите:

google picasa --owner USERNAME list-albums --fields title
Заменете USERNAME с името на потребителя и готово. Така ще получите списък с публичните му албуми. Като обедините в един скрипт примера от януари и днешния, ще получите каквото ви трябва:
#!/bin/bash

# Download all (public) Picasa albums for a User
# requires two parameters - username and target directory for downloaded pics

IFS='
'

ALBUMS=(`google picasa --owner $1 list-albums --fields title`)

for i in ${ALBUMS[*]}; do
google picasa get --title $i --owner $1 $2
done
Запишете го като getallpics.sh например и го стартирайте по следния начин:
getallpics.sh USERNAME DIRNAME
Скрипта взима в масива ALBUMS имената на всичките публични албуми на USERNAME и после в един цикъл ги обхожда и сваля снимките от тях в директорията DIRNAME. Туй то. Разбира се, има какво да се подобри - например можете да преработите скрипта да създава директория с името на USERNAME, ако такава не съществува и вие не сте посочили втори параметър, и да използва нея, като по този начин отпадне нуждата вие да му казвате къде да сваля. Но на мен и така ми върши работа и не мисля да му отделям повече време :)

И да не забравите: трябва да се съобразявате с лиценза на снимките, определен от собственика на албума. Това че той е решил да ги направи публично достъпни изобщо не означава, че се е отказал от правата си върху тях!

[ Добави коментар ]