< HomePage
   <- Дневника

Архив за Октомври, 2011

Събота, 1 Октомври 2011

Как се записва ISO образ на компакт диск от конзолата в Дебиън? Днес ми се наложи да го правя, след като Brasero упорито отказа да „признае“ празния диск, който съм му сложил, за 700M-ов. Тъй като много добре знам, че диска е достатъчно голям за образа, който искам да сложа на него, реших да потърся друг начин. И понеже за всеки красив и удобен GUI инструмент в Линукс съществуват поне три „не-GUI“, които понякога са доста по-добри и по-удобни от него, потърсих решение за конзолата. И намерих - wodim, познат преди като cdrecord. Няма да влизам в детайли какво може и какво не може да правите с него - винаги можете да погледнете какво пише в man wodim. Просто в няколко стъпки ще опиша как оперира wodim с ISO образи на компакт дискове.

Ми това е. Просто като фасул. Ако трябва да си направите ISO образ от директория (със снимки например)- mkisofs ще ви помогне:
# mkisofs -r -o album_wedding_001.iso ~/Pictures/wedding_001
И след това с wodim образа си го печете в толкова копия, колкото роднини имате :)

[ Добави коментар ]
Петък, 7 Октомври 2011

Тия дни ми стана интересно как са гласували българите в чужбина на парламентарните избори през 2009 и по-специално не обобщените данни, а в конкретни градове. Тази информация се съдържа в протоколите на изборните секции, които са достъпни на адрес http://rezultati.cik2009.bg. Нали не си представяте да цъкам линк по линк, да отварям протоколите и да взимам данните от вътре на ръка? Естествено ЦИК не са се сетили (а и не са задължени, което е грешка според мен) да предоставят данните и във формат, удобен за електронна обработка. Трябваше ми начин да сваля протоколите при мен, за да мога после да си смеля данните както ми се иска. За целта огледах добре въпросната Интернет страница и открих, че протоколите са съхранени като html документи в папка /protocols/rik32 и имат имена във формат sik_NNNNNNN.html - това sik ще да е от Секционна Избирателна Комисия, а седем-цифрената комибинация е номера на секцията. До тук добре... Но номерата не са поредни, следователно ако пусна един curl който да изцикли всички от 0100000 до най-големия, ще се сдобия с хиляди 404 страници, сред които ще се загубят протоколите ми. А не ми се искаше да правя огледално копие на сайта с wget - не ми трябва огледало, трябват ми само протоколите. Тогава се сетих за lynx и функцията му -dump, която: dumps the formatted output of the default document or those specified on the command line to standard output. Unlike interactive mode, all documents are processed. Именно тоя 'formatted output' в случая е важен, защото включва пълен списък с линковете от страницата върху която сте извикали lynx. Изпълнете:

lynx -dump http://rezultati.cik2009.bg/protocols/rik_32/list.html | less
и разгледайте резултата :) Готино, а? И като знам, че имената на файловете, които ме вълнуват започват със sik_, мога да си извадя само тях от цялото с awk:
lynx -dump http://rezultati.cik2009.bg/protocols/rik_32/list.html | awk '/sik_/ { print $2}'
Чудесно - вече имах списък с връзките към всеки един протокол, който ме интересува. Сега трябваше само да си ги дръпна. С wget естествено. С опцията -i на wget се подава списък с линкове, ако са във файл, след -i посочвате името на файла, ако ще му ги подавате през pipe след -i използвате - (тире). Така че има как директно да дадете на wget списъка, който awk извлича от formatted output-а на lynx -dump. И така, направих си директория rik32, и в нея стартирах:
lynx -dump http://rezultati.cik2009.bg/protocols/rik_32/list.html | awk '/sik_/ { print $2 }' | wget -i -
И всички протоколи слязоха от сайта на ЦИК в моята директория, където вече мога да си правя каквото си искам с тях. Надявам се този case study да бъде полезен на някого... :)

[ Коментари: 2 / Добави коментар ]
Коментари

Вероятно ще бъде, макар и не 1:1. Чака ме (болезнена) актуализация на селските кметове в Уикипедия...

Написа Спас Колев (email) (www) на 20-Oct-2011 14:40


Ако мога да помогна - ще помогна. Може пък тази година да подадат данните на сайта в по-"компютърен" вид :) ако не - ще ги източим все някак.

Написа yradunchev на 20-Oct-2011 20:03


Четвъртък, 27 Октомври 2011

Първият тур на изборите мина и замина. Чудо невиждано. Вече е време за втория, а ние още не знаем точните резултати от първия. Няма как, налага се отново да дам думата на Иван Хаджийски:

„Българска работа (конгрес, културно тържество, състезание, обществено предприятие и пр.), това е работа необмислена или недомислена, зле започната, без ръководство или нескопосно ръководена, която сякаш по задължение свършва със скандал, за да послужи само за позорна регистрация на печалните си герои.“
Напоследък все по-често ми се налага да го цитирам по най-различни поводи из обществения ни живот. В началото ми се струваше забавно. Вече не. Чудно нещо - констатации, правени преди повече от 60 години, в средата на ХХ век, продължават да описват и обясняват идеално българската действителност в началото на ХХI век. Не ви ли притеснява това? Ние ли сме единствения народ, който не е помръднал и на йота в общественото си развитие за цял век? - мисля си. И после се успокоявам - ами, не сме само ние, я ги виж руснаците, те още живеят в самодържавието, векове назад във времето. И веднага пак се притеснявам - е па точно те ли да са ми успокоението?! Изобщо - притеснение, и стрес, и потрес от където и да го погледнеш.

Но само с притеснение и констатации няма да побутнем общественото развитие напред. То е добиче неразбрано и трябва пряко въздействие върху гърбината му. В условията на демокрация това става по два начина - чрез упражняване правото на глас в избори, и чрез упражняване на постоянен граждански натиск върху избраните.

Спокойно, не се притеснявайте. Няма да правя дълбок анализ на изборите - не съм политически наблюдател или шеф на социологическа агенция, а прост гражданин с избирателни права. Ще споделя моето лично мнение отново. На 14 юни 2011 споделих със света мнението си за Стефан Софиянски и кандидатурата му за софийски кмет. Оказа се, че ми е много бедна фантазията, а Софиянски е много по-изпечен играч, от колкото аз мога да си представя. Успя да прецака десния избор не само в София, но и в цялата страна. Естествено не без съдействието на лидери с инфантилно мислене и детински представи за политика в лицето на Мартин Димитров и Румен Христов. Силно се надявам техните действия да са плод на глупост и политическа некадърност, защото другия вариант е да са плод на тънки сметки за прецакване на десния избирател и в такъв случай жална им майка на привържениците на СДС. Другата ми прогноза, че ще ни пуснат нови мюрета, по които да изгърмим на халос гласовете си, уви, се сбъдна твърде точно. Но то пък не трябва да си пророк, за да го предвидиш, достатъчно е да имаш поне половин мозък в главата. Говоря за Витков. "Явлението" Витков. Никакво явление не е, не се оставяйте да ви убеждават, че е. Неговия "успех" се обяснява много по-просто от колкото ни го обясняват разни социолози и политици. Витков не привлече гласовете на недоволните от системата, не обра "наказателен" вот. Витков обра гласовете на мързеливите. На интелигентни хора, на млади и активни хора, които обаче ги мързи да проучат опциите преди да направят избора си. Отговорното гласувате изисква да отделиш време, за да се запознаеш с кандидатури, платформи, програми, политическо минало, личностни профили и партийната подкрепа на кандидатите, които се състезават за гласа ти. Досадна работа. Не може да се конкурира с излизане в петък вечер, нали? И тук влиза Витков - той не те кара да мислиш. Той казва - аре да им го пуснем в цепката. Ауу... колко свежо. Казва ти - заеби ги, покажи им среден. Прееби системата. Колко лесно. Мамка им на политиците, хайде да си гледаме купона. Ето това е същността на "явлението" - отказ от мислене, пътят на най-малкото усилие, защо да се тормозим с избиране, като можем да си гледаме купона? Гласувай за Витков... и заеби. Всички приказки за недоволство и отвращение от политиката и политиците са празни приказки за оправдаване на мързела. Ако си недоволен и отвратен - запряташ ръкави и променяш нещата, така че да станат задоволителни и приемливи за теб. Не ги заебаваш. Ако ти капе кранчето на чешмата, не го заебаваш, а го оправяш. Ако ти се спука гума на колата, не пукаш и останалите три и не караш по джанти, защото си отвратен от пукнатата гума и искаш да накажеш колата си. Нали? Толкова за Витков и за всички мюрета като него. С две думи казано - ако ни мързи да избираме и да се отнасяме отговорно към нещата, които определят качеството на живота ни, ако винаги избираме най-лесния и най-мързелив път, никога няма да постигнем някакво подобрение. Факт.

Разните мюрета, политически играчи, откровени законодателствуващи некадърници и демократи с милиционерско мислене, ни поставиха отново в ситуацията от предишните президентски избори. Да избираме между две неприемливи кандидатури. Голяма част от хората ще откажат да избират. Ще оправдаят отказа си с принципи. Но една не малка част осъзнават, че има значение кой ще стане президент и това ще влияе пряко върху качеството им на живот през следващите пет до десет години. И не биха искали да поверят бъдещето си на избора на другите. Те ще гласуват. Аз също ще гласувам, въпреки че нито Калфин, нито Плевнелиев е приемлив президент за мен. Ще обясня защо. В неделя няма да гласувам за Калфин или за Плевнелиев. В неделя ще гласувам за президент, който има правомощията да определя част от състава на Конституционния съд. Дали ще се казва Калфин или Плевнелиев за мен има значение само до толкова, до колкото един от двамата ще ми гарантира, че КС няма да играе по свирката на изпълнителната власт, а ще бъде това, което трябва да бъде - коректив на действията й, пазител на конституционните ми права. КС в момента е последната институция, не овладяна от милиционерския щурм на ГЭРБ и семейните приятели на Цветанов. И държа да остане така. Всички сме свидетели как ГЭРБ организира тези избори, какъв изборен кодекс прие и какъв е резултата от прилагането на този изборен кодекс. А помните ли, че все пак изборния кодекс не бе приет във вида в който ГЭРБ го предложи? Помните ли, че намесата на съда предотврати това, предотвратявайки по този начин още по-голяма катастрофа и щета върху демократичния изборен процес? Ами представете си сега, че ГЭРБ чрез президента си подчини и съдебната власт изцяло. След две години има парламентарни избори. Давате ли си сметка ТЕ как ще бъдат проведени, ако и трите власти се окажат в ръцете на Борисов? Ако няма кой да ограничава и обуздава желанието му за победа на всяка цена. Огледайте се днес - виждате как ГЭРБ прави избори, те и сега не се свенят да действат милиционерски. А ако имат и съд, който да прикрива и омаловажава действията им? Не мисля, че тогава ще има изобщо смисъл от парламентарни избори след две години. Не искам да нося отговорност, че съм го допуснал. Ще поверя президентския пост на Калфин, за да имам гаранция, че това няма да се случи. Има ситуации в които "съединението прави силата" не е добър водещ мотив, когато "разделяй и владей" е по-правилния курс на действие в дългосрочен план. Единственото разумно възражение срещу тази позиция е - а какво правим ако БСП дойде на власт след две години? Първо, не мисля че това е вероятно с оглед на демонстрираните от народа политически предпочитания на тези избори. Второ - две години са много време, през което ние като граждани имаме възможност да повлияем на работата на властта и политическите сили в посока, която е добра за нас, ако действаме като гражданско общество. От нас зависи как се упражнява властта, която сме предоставили на тези хора. Президент от противоположна политическа сила ще ни гарантира свобода и възможност да го направим по най-добрия начин, така че след две години на имаме условия за провеждане на свободни и по-честни избори, което пък ще ни гарантира запазване на демокрацията. Не вярвам, че Плевнелиев е в състояние да действа и упражнява правомощията си независимо от Бойко Борисов. Не вярвам, че дори той лично да има такива намерения, ще го оставят да бъде независим - чухме какви са разбиранията на Борисов за независимостта на президентската институция. Това е моят мотив в неделя да упражня правото си на глас в полза на Ивайло Калфин.

Важното е да осъзнаем, че като избиратели и съгласно Конституцията, ние имаме върховната власт в тая държава. Следователно имаме върховната отговорност как се управлява тая държава. А тази отговорност не се изчерпва с пускането на бюлетина веднъж на четири-пет години. Тя е перманентна. И ни задължава да упражняваме властта си всеки ден, не само в изборните такива. Идеята не е да гласуваме за президент в неделя и да го оставим да си прави каквото си поиска за пет години, а ние да си псуваме тихо под носа. Идеята е всеки ден през тия пет години да му се държи сметка как упражнява властта, която е поел от наше име. Важно е да го осъзнаем. И да гласуваме.

[ Коментари: 3 / Добави коментар ]
Коментари

Идеята е да се пусне CNN и види какво се случва в Гърция (и до скоро в Англия) или Ал Арабия и за размириците в арабските страни.

Гражданската позиция е това, което прави баланса. Овчето мислене е това, което доказва постулата: sky is the limit.

Написа Марио Пешев (email) (www) на 27-Oct-2011 09:39


Така е. За това говоря - където има активна гражданска позиция не е възможна употребата на властта в ущърб на обществения интерес. Ще му дам властта, но ще го държа отговорен - и то не само в деня на изборите или в месеца преди изборите, а през целия му мандат.

И ако трябва да продължа метафората с автомобила и спуканата му гума - ако спукам гума, не зарязвам колата си в канвката, а слагам резервна, която да ми позволи да стигна до най-близкия сервиз, управлявайки автомобила си с повишено внимание. Това в подкрепа на гласуването за "чужди" кандидати на балотажа.

Не на последно място още два довода за Калфин:

http://blog.peio.org/?p=7211

и

http://dnes.dir.bg/news/ministri-gerb-deputati-ipad-7911355

Не искайте от мен да дам президенството на човек, който утре ще допусне още по-голям контрол върху Интернет от страна на службите. Не искайте от мен да дам властта на човек, който признава, че през живота си не е написал нито един е-мейл и при това го прави с нотка на гордост, добавяайки, че той "за радост" не използва Интернет.

Написа yradunchev на 27-Oct-2011 09:45


Ето кадри от кухнята на ГЭРБ (Избори 2009):
http://blog.peio.org/?p=7305

А какво ли е било на тези, през 2011, когато ГЭРБ има много повече лостове за натиск?

А какво ли ще бъде през 2013, ако ГЭРБ има ВСИЧКИ лостове за натиск?

Написа yradunchev на 27-Oct-2011 14:21