< HomePage
   <- Дневника

Архив за Декември, 2011

Вторник, 6 Декември 2011

Още като се видяхме за пръв път и не се харесахме - аз и Gnome3. И без друго вече ми беше досадно от всичкия bloatware в Gnome, тройката просто ме довърши. С KDE връзката ни приключи май още преди да е започнала - несходство в характерите. Така че очевидно беше, че riker ще работи с различна графична среда. Нещо леко и пъргаво. Покрай експериментите с kiosk инсталациите бях пробвал вече Xfce и веднага се сетих за него. Инсталирах си base system Debian Wheezy и му добавих X, Xfce4 и SLiM за login manager. И се получи изключително пъргава система, дори след като добавих всичките ми нужни приложения и пакети върху нея. Но... естествено има и но. Има няколко дреболии, които леко вкарват нерви. Като например факта, че поради някакви вътрешни неразбирателства между SLiM и policykit версията на Wheezy, е невъзможно обикновен потребител да изпълни от графичната среда shutdown -h и shutdown -r. В Интернет има какви ли не описания на решения на това неудобство, но всичките ми се видяха бая гимнастика - като примерно да деинсталираш policykit, след което да обърнеш sources.list на apt към Squeeze хранилищата, да инсталираш от там предходната версия на policykit, да си го закарфичиш на тая версия, да си оправиш sources.list-а, да копираш няколко файла в конфигурационните директории на policykit и бла бла бла... Твърде много усилия. Вместо това, тъй като потребителя ми вече беше добавен в sudo групата, а sudoers файла редактиран така че членовете на тази група да не вкарват парола когато използват sudo, всичко което ми трябваше е да добавя към panel-а на xfce eдин launcher, който да изпълнява двете команди sudo shutdown -h now и sudo shutdown -r now. А за да бъдат нещата и естетически издържани, инсталирах си gtkdialog, за да мога да си направя хубав графичен интерфейс към командите. Графичния интерфейс се реализира от следния скрипт: shutdown - запишете си го някъде, направето го изпълним и добавете launcher за него в панела на Xfce4.Както забелязвате, в кода има и бутон за заключване на десктопа :) Цялата красота изглежда ето така:

shutdown dialog using gtkdialog and bash

Nice, а? :D Повече за gtkdialog може да прочетете на code.google.com страницата им, а най-добре е и от там да си свалите сорса, понеже там е последната версия.

[ Коментари: 2 / Добави коментар ]
Коментари

Аз от сума ти време се каня да пробвам LXDE ( http://lxde.org/ ), но така и не стигам до него. Като свърши сесията съм запланувал да си поиграя малко :)

Иначе моето отношение към Xfce е като твоето към KDE, а пък Gnome ми е дървен :D

На нетбука ползвах Gnome, понеже KDE4 щеше да му стопи пластмасата, ама това вече важи и за Gnome3. И сега вече остават някакви странни алтернативи :)
За тази почивка планирам и да мигрирам към Debian, така че може да ти мрънкам за помощ :>

(тоя коментар го пускам за 3-ти път, надявам се този път да се появи :) )

Написа Shaio (www) на 10-Dec-2011 11:45


Що не ти се е появил първите два пъти идея нямам. Кода на глога е толкова прост, че няма кво да му се обърка или счупи. Адреса ти е whitelisted... Малко е подвеждащ интерфейса - след като натиснеш Виж Коментара, после трябва да натиснеш още един бутон, за да излезе, ама не ми се вярва да не си го видял...

LXDE не беше ли някакъв олекотен дериватив на Gnome? Спрях се на xfce най-вече заради пълната липса на зависимости към Gnome и KDE. Та ако LXDE e форк на Gnome... Обаче пробвай го - тъкмо ще споделиш опит :)

В първите години бях фен на KDE и Gnome ми се виждше ебахти дървото. После стана обратното по някое време... Сега и двете са бахти раздутите и напомпаните. Пък и аз никога не съм си падал по eyecandies, функционалност, лекота и управляемост винаги са ми били приоритет. Та така... :)

Написа yradunchev на 10-Dec-2011 12:04


Сряда, 14 Декември 2011

Създаване на инсталационна (netinstall) Debian GNU/Linux USB пръчка. Записвам си как става, за да не забравя и да го търся пак из Мрежата, пък ако на още някой му свърши работа - още по-добре. По-различното на този метод е, че позволява ако искате да запазите вече съществуващите файлове върху флашката си, а не ви ги затрива безвъзвратно. Четете фнимателно!

Започвате с подготвяне и форматиране на дял върху usb пръчката - следващите няколко стъпки ще унищожат всички данни, които имате записани на флашката, ако ги изпълните! Не съм пробвал, но мисля, че е възможно Ако искате да запазите данните на флашката трябва да пропуснете първите три стъпки в fdisk, да изпълните само четвъртата и петата, да пропуснете форматирането на пръчката с mkdosfs, и да продължите нататък по стъпките. Така би трябвало да можете да запазите каквото имате записано на флашката и да я използвате и като инсталационна за Debian GNU/Linux. Ако някой го пробва - да се обади става ли. Излишно е сигурно да ви казвам, че от тук надолу трябва да замествате /dev/sdb с устройството, което представлява USB пръчката на вашата система, ако е различно, обаче вече го направих. Пускате fdisk:

# fdisk /dev/sdb
И в fdisk действате така:
  1. Натискате d, за да изтриете всички дялове на пръчката.
  2. Натискате n и съгласявате се с предложените от fdisk стойности за новия дял.
  3. Натискате t и въвеждате 6, за да дефинирате дяла като vfat 16.
  4. Натискате a, за да маркирате дяла като bootable.
  5. Натискате w, което write промените по дяловете и exit от fdisk.
След което създавате файловата система:
# mkdosfs -F16 /dev/sdb1
Инсталирате си syslinux, ако не е инсталиран, и инсталирате неговия MBR върху пръчката:
# apt-get install syslinux
# dd if=/usr/lib/syslinux/mbr.bin of=/dev/sdb
Монтирате пръчката и сваляте инсталационните файлове и образа на инсталационния диск върху нея:
# mount /dev/sdb1 /mnt
# mkdir /mnt/syslinux
# cd /mnt/syslinux
# wget http://ftp.bg.debian.org/debian/dists/unstable/main/installer-i386/current/images/hd-media/initrd.gz
# wget http://ftp.bg.debian.org/debian/dists/unstable/main/installer-i386/current/images/hd-media/vmlinuz
# wget http://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/6.0.3/i386/iso-cd/firmware-6.0.3-i386-netinst.iso
URL-ите на трите файла, които сваляте в тази стъпка, можете да сложите в един текстов файл и да ги подадете наведнъж на wget - всъщност аз вече имам този файл, можете да го дръпнете от тук: dni_urls. Запишете го в /mnt/syslinux и го дайте на wget, за да си спестите малко писане:
# wget -i dni_urls
Сигурно ви прави впечатление, че свалихте малко по-различен инсталационен образ, а не стандартния - това е така, защото firmware за някои мрежови карти е изваден от стандартната инсталация понеже е non-free и нарушава правилата за разпространяване в Debian дистрибуция, ако попаднете на такава карта ще ви е малко по-сложно инсталирането За това образа, който свалихте не е официалния, а включва в себе си по-разпространените (не всички!) non-free firmware. В следващата стъпка създавате конфигурационен файл за syslinux:
# nano /mnt/syslinux/syslinux.cfg
И вътре пишете:
default vmlinuz
append initrd=initrd.gz ramdisk_size=12000 root=/dev/ram rw
Ако ви мързи да пишете, можете да го изтеглите готов от тук: syslinux.cfg и да го запишете в /mnt/syslinux След това демонтирате пръчката и инсталирате syslinux като boot loader:
# cd
# umount /mnt
# syslinux -d /syslinux /dev/sdb1
И това е. Флашката е готова, зареждате от нея и инсталирате Debian.

[ Коментари: 2 / Добави коментар ]
Коментари

Fedora имат инструмент liveusb-creator, който създава bootable флашка от произволен iso image.

С него съм инсталирал и Windows, за Debian трябва да е тривиално, а кода както се сещаш е свободен.

Сега гледам че има и следните подобни програмчета:
livecd-creator livecd-iso-to-pxeboot
livecd-iso-to-disk liveimage-mount

Написа Пейо (email) (www) на 14-Dec-2011 15:00


има много такива:
http://unetbootin.sourceforge.net/ - unetboot
http://www.linuxliveusb.com/ - LinuxLiveUSB

и даже един български:
http://live.learnfree.eu/support

Но няма лошо да можеш да си го направиш и сам, без инструменти - примерно ако всичко, което имаш като работеща система е sysrescuecd... А и съм забелязал, че всички тези инструменти имат един недостатък - наистина затриват всичко на флашката, докато тоя начин позволява запазване на данните върху флашката.

Написа yradunchev на 14-Dec-2011 15:18


Четвъртък, 22 Декември 2011

Този текст е за клавиатурните неволи на собствениците на Asus Eee Pc, които искат да имат нормално разположен десен Shift, да пишат на кирилица, да имат индикатор за клавиатурната подредба, да разкарат никому ненужния Caps Lock, и всичко това - под Debian GNU\Linux и XFCE4.

riker, бидейки Asus Eee PC 901, има един недостатък - глупаво разположен десен Shift. На нормалните десктоп (и лаптоп) клавиатури, десния Shift се намира от ляво на клавиша за движение нагоре, точно до клавиша за / и ?. И понеже сте свикнали да си е там, а той не е, когато имате нужда от него, натискате по навик клавиша, който е на неговото място и минавате на горния ред, и става весело ако не забележите веднага - тогава продължавате да си пишете на горния ред и да правите текста си на качамак. Защото на клавиатурата на Eee PC на мястото на десния Shift e сложен именно клавиша за придвижване нагоре. Много неприятно. Но добрите хора по света са намерили лек. Ето инструкцията как да върнете клавишите по местата им: How to move the right Shift key.

Освен неудачно разположения Shift, мен лично винаги ме е дразнил Caps Lock клавиша. Не виждам някаква реална нужда от него. Напълно излишен за мен. Деактивирането му (или превръщането му в трети Ctrl||Shift) е лесна работа, още няколко реда xmodmap в скрипта за Shift-а и живота е песен - без Caps и с правилно разположени стрелки и shift-ове, си мислите вие...

Не и ако ползвате xfce4, повече от една клавиатурна подредба и аплета xfce4-xkb-plugin за управление на подредбите. Тогава можете да загубите цял ден, както направих аз, за да си блъскате блъските защо нещо толкова елементарно не сработва: xmodmap си върши работата, Caps Lock бива ликвидиран, десния Shift бива поставен на мястото му... за около десетина минути... след това Caps "оживява", а shift-а и стрелката си разменят отново местата, все едно никога не си ги местил. Направо магия...

Оказва се, че аплета за управление на подредбите, въпросния xfce4-xkb-plugin, има прекрасното свойство да ПРЕЗАПИСВА активната конфигурация на клавиатурата с оригиналната системна на всеки десетина минути. Разбирай - вие си променяте разположението на клавишите и функциите им, а той след десетина минути възстановява старите настройки, все едно вие нищо не сте правили. Защо и кому е нужно това?! Неизвестно... Но е факт.

След като вече открих причинителя на мистерията, беше лесно да я разреша. Премахнах аплета. Допълнителната клавиатурна подредба за БДС кирилица и настройката на левия Win клавиш да превключва между US и BG, реализирах по добрия стар начин с помощта на setxkbmap. Просто добавих един ред и за него в спкрипта за разместване на shift-а и стрелката. А за визуална индикация коя е активната подредба на клавиатурата използвам fbxkb. Чиста работа. Единствения недостатък на това решение - езика се сменя за цялата система, тоест не мога в различните програми да ползвам различни подредби едновременно - ако я сменя в едната, сменям я за всички останали. Но мога да живея с това и ми се струва приемлива цена за удоволствието да имам нормално разположен Shift и деактивиран Caps Lock.

А скрипта, който прави всички гореописани чудеса с клавиатурата на riker, можете да свалите от тук: setupkbd.sh - добавя БДС кирилица, настройва левия Win да сменя езиците, убива Caps Lock (ако искате може и да го направи ctrl) и сменя местата на R_Shift/Up и Down/Right. Запишете го в ~/bin, направете го изпълним, и го добавете към списъка Application Autostart на xfce4 (Settings -> Sessions and Startup), за да се изпълнява при зареждане на графичната среда.

[ Добави коментар ]
Понеделник, 26 Декември 2011

На този ден преди една година съм направил списък с цели за 2011. Една година по-късно обявявам равносметката - НИЩО от списъка не е постигнато.

Но не мислете, че се чувствам неудачник и 2011 е нулева година за мен... Всъщност постигнахме много заедно със Зорничка. Най-голямото постижение- от май 2011 живеем в собствено жилище (е почти, следващите 20 години ще го изплащаме). Да ви кажа удоволствието от "свиването" собствено гнездо е несравнимо с никое друго удоволствие. Естествено, че е свързано с купища досадни ангажименти, като намиране на майстор (и в последствие управлението на най-перфекционисткия, но и най-бавно работещия майстор на света), търсене на плочки за две бани (и транспортирането им от Бургас до София, понеже тук не се намериха подходящи), взимане на съдбовни решения относно цвета на стените (и почти нервни кризи, покрай съмненията дали това са правилните цветове, след като вече всичко е боядисано), паркета (и епичната двудневна битка по поставянето му покрай колони, в стаи на които единия ъгъл е всъщност огромен полукръг от прозорци, а останалите стени са всичко друго но не и успоредни), после титанично чистене (което все пак решихме да обявим за окончателно приключило месец по-късно), после пренасяне (и живот в кашони, докато се появят първите шкафове и гардероби), после вълнения около кухнята (и фонтана при опита да вържем водата сами с последвало леко наводнение), едномесечното очакване на спалната мебелировка (и голямата гардеробна катастрофа, когато се опитах сам да вдигна полусглобения гардероб), усещането, че живеем в къщата на Биг Брадър (докато се появят щорите)... и прочие и прочие (като например транспортиране на пиано от Бургас до София). Но всичко вече е минало... И напълно компенсирано от усещането, че си си вкъщи, когато се събудиш сутрин! Че ДВАМАТА сте си вкъщи! Вече няма "у нас в Пловдив", "у нас в Бургас" и "у нас в квартирата". Има само едно "у нас" - у дома, вкъщи.

Това е голямото постижение за 2011. Всичко това нямаше да е възможно без Зорничка. Такива постижения обикновено се постигат и са най-сладки, когато има с кой да споделиш усилията и удовлетворението след тях. За 2012 няма да правя планове. Само ще си пожелая да сме здрави, да са здрави и всички близки хора. Всичко останало е бонус, екстра. Каквото дойде - добре дошло. Щом сме двама, страшно няма. И помнете - винаги всичко се нареджда за добре, дори и ако в момента ви се струва, че всичко е грозно и безнадеждно, дори и ако полагате усилия да объркате нещата. Въпреки всичко - всичко се нарежда за добре.

[ Добави коментар ]