< HomePage
   <- Дневника

Архив за Януари, 2012

Вторник, 3 Януари 2012

Днес доста хора, някои от които уважавам дълбоко, демонстрираха високи интелектуални заложби, упражнявайки риторическите си умения върху позицията на Българската православна църква относно Ин Витро. От позицията си на хора съвсем повърхностно запознати с постулатите и догматиките на Християнската религия. От позицията си на атеисти. При това - войнствени такива. Войнствени - ще рече такива, дето не им стига да отричат съществуването на Бог и да наричат вярващите с разни обидни имена, ами освен това държат да разбият на пух и прах всякаква религия, като демонстрират своята превъзхождаща всякакви богове интелектуална мощ, бляскавия си ум и богатия си речник... Аз няма да споря с тях. Защото спор няма да се получи, понеже тези хора не са запознати даже с елементарните основания на християнската религия, която иначе така убедително тълкуват и атакуват. Няма да повтарям и излагам отново становището на БПЦ и обосновката му относно Ин Витро.

Аз имам само няколко въпроса, върху които искам смирено да помоля громителите на опиума за народите да вземат отношение, демонстрирайки ни още веднъж интелектуалната си мощ, бляскавия си ум и богатия си речник.

Според тях как би се изказал господин Чарлз Дарвин по въпросите на Ин Витро оплождането? Какво е отношението на еволюционната теория за произхода на видовете към противозачатъчните средства? Как в естествения отбор на видовете се вписват ваксините и имунизациите. Какво е отношението на еволюционната теория към сурогатното майчинство? Поправете ме ако греша, но едно от основните положения в тази теория не е ли, че "дефектните" представители на вида не се възпроизвеждат, за да не предадат на поколението си дефектите и така да предизвикат регрес и отмиране на целия вид? Преди да ми скочат, нека уточня- като православен християнин не споделям тези идеи, моя възглед за произхода на видовете и на видимия и невидимия свят е доста по-различен и бих казал - по-хуманен от този на Дарвин и последователите му. Та интересно ми е да послушам/почета разсъжденията на въпросните "компетентни" по всичко персони върху тези въпроси. Да не би да се окаже, че Еволюцията и теориите на Дарвин са пълна глупост и опиум за народите, също като човеконенавистническата и злокобна християнска религия, понеже отричат правото на човека да се възпроизвежда в случаите когато самата Природа му е отнела това право..

[ Коментари: 6 / Добави коментар ]
Коментари

Аз не съм компетентен, но имам мое си мнение.

Една от причините за издаване на теорията близо 20 години по-късно е вярата на Дарвин. Той много се е терзаел за ефекта, който ще има трудът му (не само генерално, но и за него самия, 'щото знаем какво става с хората, дето бръщолевят, че Земята се върти).

От друга страна не мога да разбера каква е драмата с теорията за еволюцията. Еволюцията е просто едно от нещата, които са заложени в Сътворението. Сега погледнах и още тогава е имало по-либерални хора от църквата, които са се съгласявали с теорията и са смятали, че Бог така е решил да бъде. Май най-обидени от цялото нещо са хората с голямо его, които се обиждат от идеята, че са произлезли от маймуни.

В крайна сметка хората, които вярват в интелигентния дизайн, са много облагодетелствани от факта, че винаги могат да кажат - защото Той (Бог, Ктулу, Големият Оранжев Ойлюф, етц) така е решил :)

По въпроса за ин-витро - от чисто биологична гледна точка, според мен това е анти-еволюционно и глупаво in the long run (ако говорим не за травма, ами вродена невъзможност). Но все пак имаме и технологична еволюция, част от която бърка в биологичната. Медицината променя хода на биологичната еволюция, но в крайна сметка не можеш да отречеш правото на хората на по-добър живот. Освен ако не си съвсем хахо и не отидеш да живееш в пещера, защото по христово време така са правели (или си Сциентолог).

В крайна сметка хората трябва по-малко да се дърлят за такива неща и да се инвестира повече време в наука. Защото както и от който да е създадена Вселената, научните резултати са си валидни.

Както казваше котаракът Леополд: "Момчета, хайде да си бъдем приятели."

Написа Shaio (www) на 04-Jan-2012 10:42


Тоест, да разбираме, че правото на раждане трябва да се обуслави от случайността - ако прихване, прихване. Ако не - сори. Така ли?
Всички мерки срещу безплодието и проблемите свързани с него да се прекратят?
Или да предпазим природата от собствените й грешки, като започнем да издаваме сертификати за упълномощен родител - само на хора, които не са плешиви, нямат наследствено предавани болести и са енергични.
Ако оставяме всичко на примитивно ниво, защото такава е класиката, това означава да се откажем от науката въобще - тя се бори с естественото, със статуквото.
Точно както са изобретени автомобилите и са забавили мускулната ни еволюция, предразполагайки ни към статично положение. А църквата има ли нещо против автомобилите? Например луксозните?

Написа Barurumm на 04-Jan-2012 11:15


Ами, човек, следващата стъпка след in vitro и сурогатното майчинство е именно това за което ти говориш:

"Или да предпазим природата от собствените й грешки, като започнем да издаваме сертификати за упълномощен родител - само на хора, които не са плешиви, нямат наследствено предавани болести и са енергични"

Нарича се евгенетика и е естественото продължение на тероията за произхода на видовете, мечтата на всеки еволюционист. Понеже сме в състояние да оплождаме ин витро и да имплантираме оплодени яйцеклетки в чужди утроби, и понеже всички искат здрави, русоляви и синеоки бебета, които порастват до 1.80 и имат рамене на плувци - защо науката да не им ги даде, а? Искаш математик - готово. Искаш Леонардо - готово... И следващата крачка е - ау, много съжаляваме, ама твоите гени са негодни и ако ти позволим да се възпроизвеждаш, ще оплескаш перфектния генотип на нацията - кръц. Или - опа, всеки който иска бебе може да го има, нещо много станахме и не можем да се изхранваме... Я да видим кой ражда и защо ражда тука... Ние раждането одавна го контролираме, защо да не го програмираме? И ето ни в Brave New World... Всеки е поставен на мястото си. Няма грешки.

Странното е, че именно Църквата, която всички обвинявате в ретроградност, несвобода, мракобесие и прочие, та тъкмо тя трябва да застава на пътя на евгенетиката и да предупреждава за последствията от пътя по който сме тръгнали.

А това дето науката се борела с естественото... изобщо няма да го подхващам колко не е вярно и погрешно като схващане. Само едно ще кажа - науката следва естественото. Няма начин науката да произведе резултат, който вече не съществува в Природата в един или друг вид или състояние.

Правото на по-добър живот не е право на всяка цена, Мишо. Това отричам. Утре някой хахо ще реши, че по-добър ще е живота в Америка, Азия и Европа, ако има по-малко негри в Африка... Дай да им ограничим възпроизводството. Срещу такова право на по-добър живот на всяка цена ще съм винаги.

П.П. Няма такова нещо като "право на раждане" - биологичните видове имат възможност да се възпроизвеждат... или нямат... по една или друга причина - болест, мутация, whatever. Така стоят нещата в Природата

Написа yradunchev на 04-Jan-2012 11:53


@Barurumm Науката, както казал е Радунчев, не се бори с естественото на всяка цена. В крайна сметка основата на науката е естественото.

@Радунчев Евгениката не е моя мечта (т.е. има поне един еволюционист, на който не е). Влизаш малко в генерализирането и соченето с пръсти, което не е никак продуктивно. Нищо на тоя свят не е черно или бяло. Хаховци има от двете страни на барикадата. Не искам изобщо да започвам въпроса с религиозните психопати, които взривяват клиники за аборт. Луди хора има и всеки ще си намери причина да върши антисоциални неща (Бог, чиста раса, световен мир, етц).

Режимите, базирани на евгениката имат по-генерални проблеми в основата си. И аз само мога да се надявам, че хората ще се бунтуват срещу тях. Което е "надай се Марийке", понеже положението в световен мащаб се ориентира към национализъм и сплотяване на "нашите си". Но аз все пак се надявам, че разумът ще надделее все някога.

Не смятам, че е нужно науката да се спъва, защото може би някой ще направи нещо лошо с нея. Това е сходно с мисленето, че затвореният код е по-сигурен. Автомобилите са военни джипове и линейки. От хеликоптер можеш да пуснеш бомба, но и да загасиш пожар.

Пък един агент казва: "Най-големи вреди се нанасят от хора, които вярват че вършат нещо много добро." :)

Написа Shaio (www) на 04-Jan-2012 12:25


Няма как да не се съглася. Но забележи, че Църквата със становището, което изказва, не спъва никого. Тя изразява християнското виждане по въпроса. Няма власт нито да отмени, нито да приеме закони или да налага по някакъв друг начин моралните си ценности. Така че просто действа като коректив, като аларма - ако има кой да я чуе, добре... ако тези, които ще прилагат постиженията на науката обърнат внимание на Църквата и вземат едно на ум от предупрежденията й в работата си - добре... Това й е ролята на Църквата. И така трябва да се гледа на предупрежденията й. Няма да забраняваме чуковете, само защото с тях може да се размаже нечия глава. Но май има хора, които с удоволствие биха забранили религията, защото току виж хората вземат да обичат ближния си като себе си...

Соченето с пръст не е от тази страна - Църквата не е обявила атеистите за идиоти и малоумници, защото не вярват в Бог :) Няма и да го направи. За момента обаче освен осмиване и подигравки, от страна на "наУчните" фенове нищо по-продуктивно не се забелязва. Напротив - забелязва се един стремеж на всяка цена да се натрие носа на религията, на всяка цена да се стигне възможно най-далече от нейните поучения и предупреждения... ще видим до къде...

Написа yradunchev на 04-Jan-2012 12:42


Не мога да не съм по-съгласна с теб и, особено, с първия ти коментар. Че съм и атеист. Прочетох и аз становището на БПЦ и бих казала, че за първи път чета нещо толкова смислено произлязло от тях. Пропуснала съм коментарите вчера, но мисля, че поповете тоя път, доста аргументирано, от тяхна гледна точка са се изказали.

Написа Pippilota Mentolka (email) (www) на 04-Jan-2012 18:46


Петък, 13 Януари 2012

SOPA, PIPA... На всички ни е ясно какво крият зад тези абревиатури. Ако някой още не е разбрал, значи или работи за RIAA/BSA, или живее в комуна на амиши... Няма да ви разказвам защо е важно да се противопоставим на подобни проекти - други са го направили по-добре от мен. Искам да споделя едно друго притеснение... Наблюдавайки последните развития в Интернет, един въпрос придобива все по-ясни и остри очертания. Какво защитаваме, какво се опитваме да опазим от SOPA-домогванията? Интернет?! Кой Интернет? Световната Мрежа на Facebook и Google? Защото в това се превръща Интернет с всеки изминал ден. Браузърните войни, когато всеки браузър се опитваше да си "огради" колкото се може повече от световната мрежа и да направи "територията" си недостъпна за потребителите на конкурента, са минало. Но войните като цяло - не са. Днешната е между Фейсбук и Гугъл и е за същото - за територия, за душите, сайтовете и кликовете на интернет потребителите... Битката е жестока. А когато си въвлечен в такава битка не е лесно да останеш добър и да поставяш интересите на потребителите си пред своите интереси. Огромен е натиска да отвърнеш на мръсните номера с мръсни номера, да жертваш (уж малко) от свободата на потребителите в името на Окончателната Световна Победа на Доброто... И наистина - всички виждаме как Гугъл е все по-далече от собственото си мото Don't be evil. Последните промени в търсачката на Гугъл - сърцето и душата на Гугъл - я превръщат в нещо по-близко като идеология до Baidu, от колкото до идеала за не манипулиран достъп до ресурсите на Интернет. Постепенно, но упорито Google и Facebook, уж конкурирайки се, сближават позициите си по основния въпрос как трябва да изглежда Интернет. Изобщо няма да се учудя ако в недалечно бъдеще военните действия бъдат прекратени и заменени от стратегически партньорства и съвместни проекти - и двата гиганта се ръководят от интелигентни лидери, които със сигурност знаят, че най-лесно се правят пари в не конкурентна среда... Лошото е, че те са които формират бъдещето на Интернет. Те определят посоката в която ще се развива мрежата. А аз все повече си мисля, че тяхната Мрежа не е мрежата, която имахме и все още имаме предвид, когато говорим за Интернет. Когато алармираме, че SOPA и подобни застрашават свободата на Интернет. Проблема е, че докато сме ангажирани в битката срещу SOPA-подобните заплахи, зад гърба ни Фейсбук и Гугъл подменят Интернет с копие, такова каквото на тях им е удобно.

И един ден, когато отстраним всяка възможност заплахи като SOPA да станат действащи закони, защото този ден ще дойде, не се съмнявам, та когато това се случи, ще се огледаме и ще открием с горчивина, че Интернет, който така пламенно защитаваме, си е отишъл, останал е в миналото, и всичко което имаме е един огромен Фейсгугъл... В който Зукърбърг, Пейдж и Брин решават кое е добро за всички... ще победим в битката, но ще сме загубили войната... защото увлечени в битката, изобщо сме изгубили от поглед истинското бойно поле, на което се водят истински важните военни действия.

[ Коментари: 2 / Добави коментар ]
Коментари

Силно се надявам страховете ти да не се сбъднат! Не че Google и Facebook няма да достигнат до момента, в който да налагат собствена цензура, Google вече го правят в резултатите от търсене. Но хубавото на Интернет и World Wide Web е, че винаги ще се намира начин да се заобикалят ограниченията, наложени от отделни играчи.

Написа Гонзо (email) (www) на 13-Jan-2012 11:28


Не знам само с надяване дали ще стане, или ще трябва да се натиска... кофтито е, че са много силни и натискането може и да не помогне...

Написа yradunchev на 13-Jan-2012 11:32


Четвъртък, 19 Януари 2012

ИНТЕРНЕТ, 18 януари 2012

ПУБЛИЧНО ИЗЯВЛЕНИЕ

http://static.thepiratebay.org/legal/sopa.txt

Преди век Томас Едисон регистрира патент за устройтво, което "ще бъде за очите това, което е фонографа за ушите." Нарича устройството си Кинетоскоп. И става не само един от първите, записали видео, но и първият притежател на изключителните права върху движещите се картинки.

Заради патентите на Едисон върху движещите се картинки и тяхната финансовата тежест, по това време е почти невъзможно да се създава кино на източния бряг на Северна Америка. Поради което филмовите студия се преместили в Калифорния и основали това което днес познаваме като Холивуд. Основната причина била, че там патента на Едисон нямал юридическа защита. Реално там нямало и законодателство в областта на авторското право, така че студията можели свободно да използват вече съществуващи текстове, приказки, истории, филми, и да правят свои филми по тях. Както например постъпили Дисни, когато направили Фантазия - едно от най-хитовите им заглавия за всички времена.

На практика цялата тази индустрия, която днес се оплаква от загуба на контрол върху интелектуалните права, е основана върху нарушаването и заобикалянето на интелектуалните права. Те са използвали (или ако трябва да си послужим с техните термини - "ограбили" са) интелектуалния продукт на други хора без да платят за него. Направили са го, за да натрупат огромни печалби. Днес всички те са преуспели и повечето филмови студия са в списъка Fortune 500 - сред най-богатите компании в света. Постигнали са всичко това, тъй като са имали възможността да използват безвъзмездно чужд интелектуален продукт. И днес те държат правата върху това което другите създават. Ако вие искате да публикувате нещо, трябва да се съобразите с правилата им. Правилата, които те са създали, заобикаляйки съществуващите правила на други хора.

Причината днес те да се оплакват от "пиратите" е проста. Ние правим същото като тях. Ние заобикаляме правилата, които те са създали, и създаваме свои собствени. Ние разрушаваме техния монопол, като предлагаме на хората нещо по-ефективно. Ние даваме възможност на хората да общуват пряко един с друг, заобикаляйки посредниците, които в някои случаи заграбват повече от 107% от печалбата - да, всъщност артистите си плащат, за да работят за тях. Всичко е заради конкуренцията, която представляваме ние. Ние доказахме, че самото съществуване на посредници като тях е ненужно в наши дни. Ние сме просто по-добри от тях в разпространението на интелектуални продукти.

Иронията в цялата ситуация е, че нашите нови правила, са всъщност много подобни на основополагащите идеи върху които самия съюз на Съединетите Американските Щати е изграден. Ние защитаваме свободата на речта. Ние гледаме на всички хора като на равнопоставени. Ние вярваме, че цялото общество, а не някакъв елит трябва да управлява нацията. Ние вярваме, че законите трябва да се създават в полза на обществото, а не в защита на богатите корпорации.

The Pirate Bay е истинска международна общност. Членовете на нашият екип са пръснати по цялото земно кълбо - с изключение на САЩ. Нашите корени са шведски, и наш шведски приятел ни каза следното: думата SOPA на шведски означава "боклук". Думата PIPA на шведски значи "тръба". Това, разбира се, не е само просто съвпадение. Те искат да превърнат Интернет в еднопосочна тръба, на която Те владеят горния край, изливайки боклук надолу по нея върху всички нас, подчинените им потребители. Но общественото мнение по този въпрос е ясно. Питайте когото и да е на улицата и ще откриете, че никой нежелае да бъде тъпкан с боклуци. Отговорът на въроса защо американското правителство иска американските граждани да бъдат тъпкани с боклуци е извън границите на нашето въображение, но ние се надяваме, че вие ще ги спрете преди всички ние да бъдем удавени в боклук.

SOPA не може да направи нищо, за да спре TPB. В най-лошия случай ще се пренесем от домейна .org към някой от хилядите други домейни които вече използваме. Държавите, които блокират достъпа до TPB, Китай и Саудитска Арабия например, блокират хиляди адреси, които водят до нашия сайт. И успяват ли наистина да спрат достъпа на гражданите си до The Pirate Bay? Ами не.

За да се реши "проблема с пиратството" трябва да стигнем до самия първопричинител на проблема. Развлекателната индустрия твърди, че създава "култура", но всъщност това което наистина правят е да продават на надути цени плюшени куклички превръщайки единадесет годишни момиченца в анорексички. Или като ги принуждава да работят във фабриките за куклички практически без никакво заплащане, или като ги залива с филмчета и телевизионни шоута, които ги карат да се мислят за невероятно дебели.

Във великолепната компютърна игра на Сид Майърс Цивилизация вие можете да построите Чудесата на Света. Едно от най-мощните е Холивуд. С него вие можете да контролирате културата и медиите по Света. Рупърт Мърдок беше доволен от компанията си MySpace и не виждаше никакъв проблем с пиратското съдържание в сайтовете на потребителите там. До като MySpace не фалира. Сега той нарича Google най-големия източник на пиратско съдържание на Света - просто защото им завижда. Той би искал да задържи контрола над умовете на хората само за себе си, а със сигурност Google и Wikipedia представляват много по-обективен и предпочитан източник на информация от Fox News.

Някои от детайлите (години, дати) вероятно са грешно посочени в това публично изявление. Причината за това е, че в момента достъпът до Wikipedia е затруднен. Под натиска на нашите банкрутиращи конкуренти. Извиняваме се за това.

THE PIRATE BAY, (K)2012

[ Добави коментар ]